Main Content

5 faktorov, ktoré by mohli rozhodnúť dnešné El-Classico

sobota, 10. december 2011 11:29 | Autor: Roman Bobaľ

5 faktorov, ktoré by mohli rozhodnúť dnešné El-Classico
5 faktorov, ktoré by mohli rozhodnúť dnešné El-Classico | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, zdroj goal.com

Takmer tri týždne sa neustále diskutuje o dnešnom šlágri v španielskej Primera división. Každý háda, či vyhrá madridský Real alebo katalánska FC Barcelona, alebo kto z hviezdnej dvojice Lionel Messi Cristiano Ronaldo rozhodne zápas. Prinášame vám 5 faktorov, ktoré by mohli podľa goal.com rozhodnúť o výsledku prvého tohtosezónného El-Classica.

V predchádzajúcich zápasoch medzi „bielym baletom“ a „blaugranas“ sme videli všetko čo sme len mohli. Najprv to bol obrovský debakel v prospech Barcelony, neskôr semifinále ligy majstrov, finále Copy Del Rey a koncoročné ligové „El Classico“. Videli sme šarvátky, obvinenia, červené karty, odvážne či prehnané vyhlásenia samotných hráčov alebo trénerov, takže niet pochýb o tom, že je to najobľúbenejší zápas na svete.

  PEPE VS. MESSI

O výsledku môže rozhodnúť najmä táto dvojica. Portugalský reprezentant Pepe si svoju prácu robí veľmi dobré, aj keď proti malej rýchlej myši zvanej „Messi“ si nie je istý snáď žiadny obranca na svete. Arséne Wenger nazval tohto útleho Argentínčana „Playstation“, čo sa k Messimu naozaj hodí. Obrana Realu Madrid to bude mať proti útočnému barcelonskému triu veľmi ťažké. Pepe bol jedným z hlavných strojcov úspechu „bieleho baletu“ v predchádzajúcej sezóne v národnom pohári Cope Del Rey, práve proti FC Barcelona. Preto sa naňho bude Mourinho spoliehať aj dnes.

  GUARDIOLOVA HRA NA TROCH OBRANCOV

Barcelona vyhrala nad Levante v minulom kole vysoko 5:0 a hlavným úspechom bolo aj obranné trio Puyol, Abidal a Mascherano. Čo by mohlo „blaugranas“ uškodiť a čo aj sám Pep priznal je to, že reprezentant Španielska Carles Puyol sa v zápase s Levante vážne zranil a tak musel odstúpiť zo zápasu.

Guardiola zatiaľ sám nevie, či by mal použiť proti Realu hru na štyroch, alebo troch obrancov. Obrana Barcelony je veľmi rôznorodá, Javier Mascherano je typický defenzívny záložník a ako obranca v Liverpoole pracoval málokedy (i keď teraz zvyčajne nastupuje na tomto poste). Dani Alves je skôr pravý obranca a Eric Abidal ľavý. Ako ďalší hráč prichádza do alternatívy Maxwell a možno nejakí mladí hráči z „La Masie“. Barcelona ma síce neskutočný útok, no obrana je momentálne slabinou a niekedy sa jej defenzívni záložníci nedokážu ideálne premiestňovať dozadu pri podporovaní defenzívnych radov.

  STIAHNUTÍ ALEBO VYSUNUTÍ?


Josého Mourinha ešte nevie, či majú hrať jeho zverenci defenzívne alebo naopak ofenzívne. „Special One“ je známy tým, že takmer stále mení taktiku alebo iné taktické detaily. Otázka dňa znie útočiť alebo brániť? Trápiť obranu alebo sa odrážať od protiútokov? Napriek tomu, že je barcelonská obrana  trocha oslabená nemožno ju podceniť. Dá sa povedať, že to bude taktická vojna dvoch mimoriadne úspešných trénerov Španiela Pepa Guardioly a Portugalčana Josého Mourinha. Sám Arséne Wenger povedal, že zápas rozhodne to, či budú stiahnutí alebo vysunutí.

  „ĎEŇ D“ PRE DAVIDA VILLU

Cez média koluje správa o tom, že David Villa možno prestúpi z Španielska do anglickej Premier League. Čo je však momentálne najdôležitejšie je to, že Villa to na obranu „los blancos“ proste vie a s prispením Alexisa Sanchéza či Lionela Messiho by sa mohol postarať minimálne raz o prekonanie defenzívy súpera so Sergiom Ramosom, Marcelom, Pepem a mladým Raphaelom Varanem. Legenda Realu Madrid Guti sa však vyjadril, že je si istý tým, že klub z Madridu vyhrá a verejnosť si myslí, že by bol lepší Alexis na mieste Davida Villu. Nuž uvidíme...

  CRISTIANO RONALDO MUSÍ ROZHODNÚŤ


Cristiano Ronaldo je stále veľmi kritizovaný. Dôvod je jednoduchý, nevie sa presadiť proti veľkým tímom a najmä proti takým ako FC Barcelona. V minulej sezóne sa tieto celky stretli až 5-krát (2x La Liga, 2x Liga Majstrov, 1x Copa Del Rey) a táto portugalská hviezda v priebehu týchto zápasov dokázala skórovať iba dvakrát. Bude preto priam obdivuhodné, ak sa tento bývalý hráč Sportingu Lisabon a Manchestru United presadí. Naposledy Real Madrid vyhral ligové „El Classico“ v roku 2007 a Cristiano by mal byť rozhodujúcim faktorom tak, ako sa od neho očakáva.

Takže kto podľa vás vyhrá El-Classico? Napíšte názory do diskusie.