Main Content

Futbalisti kúzlili úsmevy na detských tvárach

nedeľa, 11. december 2011 12:31 | Autor: Michaela Urban

Futbalisti kúzlili úsmevy na detských tvárach
Futbalisti kúzlili úsmevy na detských tvárach | zdroj: Michaela Urban, foto B. Račko, M. Urban

Športová hala Štiavničky sa vo štvrtok večer stala dejiskom veľkej futbalovej charitatívnej akcie, ktorú zorganizovalo občianske združenie Nové Tváre/ New Faces v spolupráci so Správou športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica.

V srdci Slovenska odovzdali futbalisti domácich, ako aj zahraničných klubov, sumu 12 124 euro do rúk lekárov z Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie v Banskej Bystrici.

Futbalisti, o ktorých počujeme v televízii a čítame v novinách či na internete. Hráči tvrdo na sebe pracujúci a snažiaci sa byť najlepšími, vyhrávať osobné súboje a dosiahnuť svoje ciele. Ale aj ľudské bytosti, ktorým nie sú ľahostajné osudy druhých. Každý hrá za svoj tím. Niektorí pôsobia na Slovensku, iní v zahraničí. Ich mužstvá hrajú najvyššiu alebo nižšiu ligovú súťaž. Brankári, obrancovia, stredopoliari či útočníci. Sú medzi nimi hráči, ktorí proti sebe nastupovali v zápasoch, ale aj takí, čo spolu hrávajú v jednom klube. Aj keď na ihrisku medzi nimi vládne športová rivalita,  predsa existuje niečo, čo ich spája. Majú dobré srdce a chcú podať pomocnú ruku deťom, ktoré nemajú v živote dostatok šťastia, aby si mohli povedať, že sú zdravé a rovnaké ako ich rovesníci. Do ich života vstúpila zákerná choroba oberajúca ich o množstvo krásnych zážitkov, akými sme si v detskom veku prešli všetci.



Počas jesenných mesiacov prebehla v ôsmich kluboch Corgoň ligy (MŠK Žilina, Slovan Bratislava, FK Senica, Dukla Banská Bystrica, FC Nitra, MFK Ružomberok, Tatran Prešov a DAC Dunajská Streda), jednom spomedzi prvoligových (ŽP Šport Podbrezová) a dvoch zahraničných mužstvách (FC Viktoria Plzeň a FC Hearts of Midlothian) finančná zbierka. Ochotu pomôcť a pridať sa k myšlienke akcie “Vyčarujme deťom úsmev“ prejavili aj futbalisti pôsobiaci za hranicami Slovenska. Finančnú injekciu poskytli: Mário Božič, Jakub Sylvestr, Stanislav Šesták, Marek Čech, Juraj Kucka, Peter Pekarík, Erik Jendrišek, Mário Breška, Marián Kello a Jakub Hronec. Jednoducho, každý hráč prispel sumou, akou mohol a dopomohol čiastkovo k tomu, aby sa za krásnu výslednú sumu mohlo počas budúceho roka pomôcť detičkám prinavrátiť aspoň chvíľkovo úsmev na ich tváre.



Vyvrcholením akcie  bol štvrtkový exhibičný zápas, v ktorom sa predstavilo šestnásť hráčov. V oranžovom drese na palubovku športovej haly nastúpil Plzenčan Michal Ďuriš, trojica “vojakov“ Peter Boroš, Marek Bažík a Michal Pančík, Žilinčania Viktor Pečovský, Róbert Pich a Miroslav Barčík, v Bulharsku pôsobiaci Jakub Hronec, ale aj skúsený Jaroslav Kentoš. Ich súpermi, v modrých dresoch, boli Jakub Sylvestr pôsobiaci v Diname Záhreb, Tomáš Ďubek a Jaroslav Kostelný z MFK Ružomberok, v Nitre hrajúci Vratislav Gajdoš a Martin Chudý, ale aj hráč Tatrana Prešov, Peter Petráš. V zápase trvajúcom dvakrát dvadsať minút sa z víťazstva tešili oranžoví, v pomere 9:7.

Celý futbalový zápas sa niesol v príjemnej atmosfére, ktorú okrem šiestich stovák divákov a prítomných futbalistov dotváral moderátor Slavo Jurko. Počas samotnej exhibície prebehla aj dražba futbalových dresov. Najväčší záujem zaznamenal dres Michala Ďuriša, ktorý v zápase pár dni dozadu svojmu tímu gólom v poslednej minúte nadstaveného času zariadil cennú remízu 2:2 s AC Milánom. Nový majiteľ dresu zaň zaplatil 250 euro, ako bonus získal lístky na zápas Európskej ligy v Plzni a prehliadku aktuálne dokončievajúceho sa futbalového štadióna. Výsledky dražby ostatných dresov sú nasledovné:

norimberský dres Vratislava Greška – 210 euro
moskovský dres (Dinama) Martina Jakubka – 150 euro
banskobystrický dres spolu s rukavicami Petra Boroša – 110 euro
žilinský dres Viktora Pečovského – 90 euro

Fotogalériu obohatenú o videá z charitatívnej akcie nájdete čoskoro na www.newfaces.sk.