Main Content

KOMENTÁR: Kto je momentálne najbližšie k titulu v Premier League?

pondelok, 12. december 2011 15:54 | Autor: Tomáš Zemko

KOMENTÁR: Kto je momentálne najbližšie k titulu v Premier League?
KOMENTÁR: Kto je momentálne najbližšie k titulu v Premier League? | zdroj: Tomáš Zemko pre Sport7.sk, foto SITA

Anglická Premier League má za sebou ďalšie zaujímavé kolá a ešte ťažšie pred náročným koncoročným programom. Zápasy na ostrovoch v medzi sviatočnom období budú rozhodujúce v boji o titul.

Po odohratých necelých 15. kolách je na čele tabuľky Manchester City pred svojim mestským rivalom United. Za nimi nasleduje trojica z Londýna, s tesným bodovým rozostupom v čele s Tottenhamom, Chelsea a Arsenalom. Posledným konkurentom v boji o titul je FC Liverpool. Veľká štvorka je definitívne minulosťou. Poďme sa  bližšie pozrieť ako sa darí jednotlivým tímom v boji o najcennejšiu domácu trofej.

LIVERPOOL

Momentálne najďalej majú k trofeji liverpoolski Reds. Mužstvo posilnené mnohomiliónovými posilami (Carroll, Suárez, Henderson) a vedené obľúbeným Kennym Dalglishom zaostáva za očakávaniami. Po príchode Dalglisha sa zdalo, že posilnené mužstvo sa z neúspechu v poslednej sezóne vzchopí a bude napredovať. Hra tímu z mesta Beattles strieda lepšie okamihy s horšími. Vôľa tímu je evidentná, ale stále tomu čosi chýba. Najväčšiu stratu pociťuje celý Liverpool v osobe kapitána a svojej ikony Stevena Gerrarda. Srdce Liverpoolu sa v posledných sezónach nie a nie vystrábiť z vlečúcich sa zranení. O všetkom hovorí skóre po odohraných 15 zápasoch. 13 obdržaných gólov je slušná vizitka. Horšie je to však s útokom, v ktorom nastrieľala ofenzíva len 18 gólov, čo v porovnaní so špičkou nestačí. Stopérska dvojica Agger – Škrteľ patrí medzi najpevnejšie v lige. Na krajoch obrany o konkurenciu nie je núdza a spoľahlivé výkony podáva každý hráč, ktorý dostane dôveru od začiatku. V záložnej formácii je citeľná absencia lídra, ktorý by potiahol keď treba a dal hre myšlienku. Z časti sa o to stará taktiež nová posila Charlie Adam, ale to nestačí na Steveho. Kuyt, Downing, Bellamy, Henderson ani Maxi nie sú takí produktívni, akoby fanúšikovia očakávali. Navyše sa k maródom zaradil aj stabilný člen stredu zálohy Lucas. Do útoku prišli veľké mená ako Carrol a Suarez. Predpoklady však spĺňa iba druhý menovaný. Aj keď jeho hra miestami vyzerá príliš individualisticky a vyčíta sa mu časté simulovanie aj z radov vlastného tábora, jeho prínos do tímu je neoddiskutovateľný. Čo sa ofenzívy týka, zaujímavý je fakt, že v doterajších 15 zápasoch nestrelili Reds okrem dvoch zápasov viac ako 2 góly. S blížiacim sa náročným programom a zimným prestupovým obdobím bude zaujímavé sledovať situáciu v tomto tíme. Aj keď na vedúci Citizens so zápasom k dobru  strácajú priepastných 12 bodov, Liverpool nemožno z boja o titul odpisovať.

CHELSEA

Po odohratých 14 zápasoch sa Boasova Chelsea drží na priebežnom piatom mieste. Mladý a ambiciózny tréner si však určite predstavoval lepšie umiestnenie. V tíme ťahanom stálymi oporami ako Terry, Lampard a Drogba sa udialo za posledný rok niekoľko dôležitých príchodov. Najvýznamnejším je určite krídelník z Valencie Juan Mata. Netreba sa asi zmieňovať o 50 miliónovej (zatiaľ) impotentnej posile Fernandovi Torresovi. Káder tak ostal pokope a navyše sa posilnil. Villas-Boas taktiku nezmenil, ale priniesol do tímu nový vietor, ktorý zatiaľ plachty na modrej lodi nenapína. V obrane sa na čele s brankárom Čechom a Terrym kopia hrubé chyby, čo nebývalo zvykom. Dokumentuje to zápas s Arsenalom a prehra na domácom trávniku 3:5. Záložná hra je príliš ťažkopádna, chýba jej kreativita, merítko dvíha predovšetkým krídelník Mata. Lampard v 33 rokoch už dávno nie je najmladším, Mikel ako štítový záložník absolútne prepadáva a od Ramiresa, Meirelesa, Kaloua a Maloudu sa čaká viac. Nedostatok kreativity a pripravených šancí pociťujú trápiaci sa útočníci. Drogba, Torres a na odchod chystajúci sa Anelka nestrieľajú konkurencie schopný počet gólov. Káder majú Blues dostatočne široký, ale dá sa očakávať, že v januári majiteľ Abramovich spolu s trénerom budú miešať karty na prestupovom trhu. Bude najmä na trénerovi aby široký a kvalitný káder prebudil a namotivoval k najlepším výkonom. Tak ako Liverpool ani Chelsea  nemožno ešte pred Vianocami odpisovať z boja o titul.

ARSENAL

Po prvých kolách sa priaznivci Arsenalu chytali za hlavu a nechceli veriť tomu, čo sa to s ich tímom deje. Arsenal zaznamenal najhorší vstup do sezóny kam len pamäť gooners siaha. Nebol by to však správny „proffesseur“ Arsene Wenger, keby svoj tím z krízy nedostal. Katastrofálny štart do ligy vystriedala v posledných dňoch fantastická forma! Z ôsmich posledných ligových zápasov vyhrali sedem. Hlavným faktorom tohto vzkriesenia je „lietajúci Holanďan“ Robin van Persie. Kapitán Arsenalu, ktorému po niekoľkých sezónach konečne slúži stopercentné zdravie má nakročené k prekonaniu niekoľkých streleckých rekordov. Dlhé roky sužovala kanonierov otázka brankára. V súčasnosti však každý sleduje s ohromením ako si počína mladý Poliak Wojciech Szczesny. Na jeho vek je suverénny, na obranu vplýva jeho pokoj a nekopí chybu za chybou. Do obrany pribudol Mertesacker, ktorý sa zatiaľ len vyrovnáva s tempom najvyššej anglickej súťaže. S uzdraveným Vermealenom by mohli vytvoriť stabilnú a spoľahlivú stopérsku dvojicu. Gunners minulé sezóny prenasledovali zranenia a inak tomu nie je ani dnes. Pociťuje to najmä obrana. Zranení sú Sagna, Jenkinson, Gibbs a najnovšie aj Santos. Záloha po príchode Mikela Artety začína dostávať svoju tvár. Stredový trojlístok Song, Arteta a Ramsey vytvárajú skvelé kombinácie, pripomínajúce hru pred odchodmi Nasriho a Fabregasa. Krídelné priestory okupujú Walcott s Gervinhom, ktorí svojimi kľučkami, rýchlosťou a ťahom na bránu motajú súperovým obrancom hlavy. Útočnú mašinériu do gólov pretavuje spomínaný Van Persie, s 15 gólmi vedúci tabuľku strelcov. Obloha nad Emirates Stadium zdá sa, že sa vyjasnila. Wenger ale dobre vie, že okrem základnej jedenástky nemá v prípade zranenia, alebo trestu adekvátnu náhradu takmer do žiadnej formácie. Preto v januári musí prísť k posilneniu kádra, ak chce Wenger vyše šesťročné pohárové suchoty priviesť ku koncu a kedy by bol na to vhodnejší čas ak nie na 125. výročie založenia klubu.

TOTTENHAM 

Tretím kandidátom na titul z Londýna v tejto sezóne je Tottenham. Kohúti pod vedením ostrieľaného trénera Redknappa vystúpili z minulej sezóny na vyšší level. Neúčinkovanie v Lige majstrov dodalo Spurs potrebnú motiváciu a priestor na útok tých najvyšších priečok. Káder je spolu už dlhú dobu, navyše neodišla žiadna hviezda, ale pribudli kvalitné posily. Mužstvo funguje ako hodinky. Obrana je pevná, záloha plní svoju úlohu dokonale a útok pretavuje súhru celého tímu do gólov. Asi niet hráča v základnej jedenástke Harryho, ktorý by hral čo i len priemerne. Okrem prvých 2 prehratých kôl s mužstvami z Manchestru, zaznamenal Tottenham 11 zápasov, z ktorých 10 vyhral! Obrana dirigovaná nenahraditeľným kapitánom Kingom, mladým Walkerom, Assou-Ekottom, záloha dobre dirigovaná zo stredu poľa posilou Parkerom a Modricom, doplňovaná rýchlymi krídlami Baleom a Lennonom poskytuje komfortný servis pre koncového Adebayora a podhrotového Van der Vaarta, ktorí nemajú problém s premieňaním šancí. Aj keď sa zdá, že v boji o titul kohútom predsa len dôjde dych,  tím zo severu Londýna a jeho verní fanúšikovia to určite nevzdajú. Program na prelome rokov a účasť v jarných kolách Európskej ligy dajú kádru zabrať. Vyhliadky Spurs do budúcna na čele s ambicióznym majiteľom Danielom Levym, tak zostávajú aj naďalej viac ako priaznivé.

MANCHESTER UNITED

Zatiaľ s najtesnejším odstupom od milionárskeho a konkurenčného City je druhý United. Obhajca trofeje utrpel zatiaľ iba jedinú porážku a to od svojho najväčšieho mestského rivala v zahanbujúcom pomere 1:6. Okrem tejto potupy sú výkony Fergusonovcov vyrovnané a v lige môže vládnuť spokojnosť. Za zmienku z výsledkov stojí určite demolácia Arsenalu 8:2. Jediné vrásky na čele vytvárajú sirovi Alexovi zranenia. K Hernandezovi, Andersonovi pribudol aj kapitán Vidic. Nebol by to však Ferguson, slúžiaci v klube už štvrťstoročie, ktorý by si s tým neporadil. Jeho obdivuhodná schopnosť každú sezónu vytvoriť konkurencie schopný tím je neskutočná. Napriek vysokému veku škótskeho kouča je jeho práca na najvyššej úrovni, vie vhodne doplniť mužstvo a vždy vytvorí ideálny mix hráčov najvyššej kvality. Tešiť ho môže fungujúca obranná fáza, kde bude najväčším problémom nájsť stopérsku dvojičku k Ferdinandovi. Najnovšie správy ukazujú, že Vidic môže byť mimo hru dokonca sezóny. Tak vzniká miesto pre Evansa, Smallinga, alebo univerzála Jonesa. V zálohe chýbajú momentálne v Cleverley a Anderson, ktorí sa zranili po dobrom štarte do sezóny. Na záskok do stredovej formácie bol nasadený Phil Jones. Azda aj samotného trénera musela prekvapiť jeho fantastická výkonnosť a univerzálnosť. Namietať možno na absenciu playmakera. Po odchode Scholesa, mužstvo takého nemá a preto sa čím bližšie k prestupovému obdobiu, tým viac vynárajú obnovené špekulácie o príchode Wesleyho Sneijdera. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí preto z krídelných priestorov, kde operuje Nani, Young, Valencia či alternujúci veterán Giggs alebo Park. Nikto z nich neoslňuje ohromujúcou formou, ale na každého sa môže Fergie spoľahnúť. Takisto aj v útoku je dostatočná konkurencia. Stabilné miesto v zostave má len Rooney, jeho parťák Chicharito pre zranenie vypadol. Momentálne najbližšie má do základu Danny Welbeck, ktorý by mohol rozvinúť svoj prirodzený talent. S vracajúcimi sa po zranení Owenom a Berbatovom, môže Ferguson v januári zostať pokojný. Vypadnutie z vyraďovacej fáze LM určite zvýši tlak na United, aby zabrali v lige a preto spoločne s veľmi kvalitným trénerom a kádrom zostávajú najväčším konkurentom mestských Citizens.

MANCHESTER CITY


Manchester City a jeho majiteľ šejk Mansour majú v súčasnej sezóne dôvod len a len na úsmev. Mužstvo pod vedením Manciniho je na čele tabuľky s dostatočným odstupom od svojich konkurentov a úctihodným 35 gólovým rozdielom po 14 zápasoch. Navyše káder v tejto sezóne nepozná chuť prehry. Neobmedzené finančné možnosti majiteľa priviedli do klubu absolútnu futbalovú elitu, ktorá v lige nenachádza konkurenciu. Akýmsi pomyselným krokom medzi absolútnu špičku bolo vylúpenie najväčšieho rivala a suseda z United 6:1. Okrem neúspechu zo skupinovej fázy LM nemožno tímu nič vyčítať. Vyvážená a obrovská kvalita vo všetkých formáciách dáva trénerovi možnosť útočiť v tejto sezóne na titul. S najlepšou obranou v lige vedenou kapitánom Kompanym, pokračujúc skvelým Hartom, Lescottom, Richardsom a končiac Clichym tvorí obrana Citizens nepriepustnú modrú hrádzu. Dobre ju chráni aj dvojica defenzívnych záložníkov Barry s De Jongom. O kreativitu sa stará asi najlepší hráč klubu a možno celej ligy David Silva. Tento španielsky virtuóz dáva hre myšlienku a zaslúžene poberá najväčšiu slávu reflektorov. Nemenej kvalitne mu sekundujú ofenzívni kolegovia Nasri, Milner, Johnson a všestranný Yaya Touré. Maximálnu kvalitu uzavierajú v útoku mená ako Džeko, Aguero a Balotelli, ktorí si medzi sebou delia najväčší počet strelených gólov. Bude zaujímavé sledovať, či už tak dosť kvalitný káder nikto neposilní v januári, čo nie je pri možnostiach tohto klubu vylúčené. Po doterajších fantastických vystúpeniach v domácej súťaži, sa načrtá otázka či šejkovia z Manchestru vydržia nastavenú kladku výkonov a či sa nájde niekto kto ich pred ziskom titulu zastaví.

Najväčšia futbalová šou s názvom Premier league nemá za sebou ani polovicu a už tak ponúkla predstavenie hodné najvyšších ocenení. Fanúšikom po celom svete túto sezónu prináša úžasné výkony a nesmierne vyrovnaný boj o majstrovský titul.