Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov Bundesligy + zaujímavé štatistiky

utorok, 13. december 2011 13:26 | Autor: Jozef Kupca

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov Bundesligy + zaujímavé štatistiky
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov Bundesligy + zaujímavé štatistiky | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, zdroj video youtube.com

Máme tu pokračovanie rebríčka najlepších strelcov elitných futbalových líg. Dnes sa presunieme z anglickej Premier League do nemeckej Bundesligy, kde si povieme pár zaujímavosti o piatich hráčoch, ktorí sa nezmazateľným písmom zapísali do histórie tejto najvyššej nemeckej futbalovej súťaže.

A aby nikomu naozaj nič nechýbalo, dnešný rebríček je obohatený aj o pár zaujímavých štatistík. Bundesliga bola založená v roku 1963. V súčasnosti  Bundeslige patrí podľa koeficientu UEFA  tretie miesto za anglickou FA Premier League a španielskou La Ligou. V sezóne 2009-10 bola jej priemerná návštevnosť vyše 41 000 fanúšikov na zápas, najviac na svete.

5. Ulf Kirsten


Posledným z najlepších v našom rebríčku je Ulf Kirsten. Tento Nemec začal písať svoju  kariéru v mládežníckom klube v Drážďanoch. Vďaka svoju veľkému talentu však ešte ako mladík prestúpil do A tímu. O sedem rokov na to už obliekal dres Leverkusenu, za ktorý hrával celú svoju kariéru až do roku 2003. Počas pôsobenia v tomto klube vsietil v Bundeslige 181 gólov, čím pridal nejednu vrásku na čele súpera. Po skončený kariéry založil vlastnú nadáciu "Ulf-Kirsten-Stiftung" na rozvoj mládežníckeho futbalu v Drážďanoch.


4. Manfred "Manni" Burgsmuller

Manni sa predstavil v 447 zápasoch nemeckej najvyššej futbalovej súťaže. Odohral celkovo 17 sezón, za ktoré 213 krát napol sieť súpera. Tento Nemec počas svojej kariéry hrával za Borussiu Dortmund a Werder Brémy a hoci nezískal množstvo titulov ako jeho kolegovia z tohto rebríčku, vždy hral so srdcom a úprimnou túžbou pomôcť svoj tímu. Zaujímavý je koniec jeho kariéry, pretože po najlepších rokoch v Bundeslige nečakane zmenil šport. Začal sa venovať americkému futbalu a v Európe hrával na poste kickera (hráč ktorý je zodpovedný za kopanie gólov tzv. extra bodov) a  s mužstvom, za ktoré vykonával túto činnosť sa mu podarilo vyhrať dva tituly.          

3. Josef "Jupp" Heynckes

Ak sa vám toto meno zdá známe, nemýlite sa. Jupp je momentálne lodivodom Bayernu Mníchov, s ktorým dosahuje nemalé úspechy. Nie je pravidlom, že dobrý hráč musí byť zákonite aj dobrým trénerom. V tejto osobnosti sa však skĺbil futbalový talent s prvotriednými manažérskými schopnosťami, čoho výsledkom bol zisk dvoch nemeckých titulov s Bayernom a v sezóne 1997-98 sa mu podarilo získať aj trofej  Ligy Majstrov s Realom Madrid. Ako hráč patril k jadru tímu Borussia Mönchengladbach v jeho zlatej ére medzi rokmi 1960-1970. V tomto období získal štyri ligové tituly, jeden národný pohár a pohár UEFA. V Bundeslige nastrieľal 220 gólov a pravé preto mu patrí pomyselná bronzová medaila v tejto historickej tabuľke.

2. Klaus Fischer

Na druhom mieste v tomto historickom rebríčku  sa umiestnil Klaus Fischer s 268 presnými zásahmi. Ďalší skvelý nemecký zakončovateľ odohral v Bundeslige presne 535 zápasov, počas kterých obliekal dresy TSV 1860 Mníchov, 1 FC Köln alebo VfL Bochum. Avšak najviac sa preslávil v FC Schalke 04. Darilo sa mu aj na reprezentačnej úrovni, za ktorú v období medzi rokmi 1977-1982 strelil 32 gólov.

Fischer vynikal aj v niečom, čo nikto pred nim tak často nepropagoval. V nožničkách. Týmto akrobatický spôsobom vsietil počas kariéry desiatky gólov. Jeden z nich sa stal gólom roka a dokonca aj desaťročia a nebyť Diegovho šesťdesiat metrového božského sóla veľmi pravdepodobne by mu patrilo aj ocenenie najkrajší gól storočia.



1. Gerd Müller

O bývalom nemeckom útočníkovi sa nedá hovoriť inak ako v samých superlatívoch. ,,Der Bomber,,  čiže bombardér (ako ho prezývali), sa radí do najvyššej skupiny futbalových legiend ku Pelému, či Maradonovi. Jeho talent sa prejavoval vo všetkých smeroch. Bol majstrom vo vedení lopty. Mal fenomenálnu kopaciu techniku. A bol rovnako silný vo vzduchu ako na zemi. Preto niet divu, že pravé on neohrozene kraľuje historickej tabuľke strelcov Bundesligy s dych vyrážajúcimi 365 presnými zásahmi. To však nie je všetko. Celkovo vo svojej klubovej kariére v 565 zápasoch nastrieľal 487 gólov. Okrem toho reprezentácii dopomohol k zisku titulu Majstrov sveta a Európy v 62 zápasoch až 68 gólmi. Müller takmer celú svoju kariéru zasvätil Bayernu Mníchov, s ktorým zbieral jeden titul za druhým. Je štvornásobným držiteľom bundesligového titulu aj pohára, trikrát triumfoval v Európskej lige majstrov, raz vyhral Interkontinentálny pohár a Pohár víťazov pohárov.



Na záver máme pre vás pripravených TOP 5 štatistík z Bundesligy. Vedeli ste že:

•    Najviac strelených gólov s trestného kopu zaznamenal nemec Manfred Kaltz (Z 53 pokusov minul 7 krát)
•    Najviac zápasov bez inkasovaného gólu zaznamenala nemecká brankárska legenda Oliver Kahn (196 krát v 557 zápasoch)
•    Najviac ligových titulov získali Mehmet Scholl a Oliver Kahn (po 8)
•    Najdlhšiu dobu ako tréner bez  prerušenia strávil Volker Finke s tímom SC Freiburg, ktorý trénoval vyše 16 rokov.
•     Najrýchlejší gól  vsietil  Ulf Kirsten po 11 sekundách proti Kaiserslautern v roku 2002