Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií španielskej La Ligy

piatok, 16. december 2011 21:50 | Autor: Jozef Kupca

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií španielskej  La Ligy
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií španielskej La Ligy | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, zdroj video youtube.com

Začína sa víkend a redakcia sport7.sk vám prináša pokračovanie rebríčka o najlepších strelcoch. Dnes nás čaká slnečné Španielsko a jeho top kanonieri.

V tejto slnkom zaliatej krajine sa stretávame s trošku odlišným štýlom hry. Zatiaľ čo v Anglicku sa hrá tvrdý, v Nemecku skôr mechanický typ futbalu, Španielsko nám ponúka naopak futbal, v ktorom prevláda technická vyspelost hráčov.  Španielska La Liga nazývaná aj Primera División (v preklade: Prvá liga) je najvyššia španielska futbalová súťaž. História tejto liga sa začala písať v roku 1929. Od päťdesiatych rokov minulého storočia v nej dominujú dva kluby. Real Madrid CF a FC Barcelona. La Liga je druhou najkvalitnejšou futbalovou súťažou na svete podľa koeficientu UEFA. Tu je rebríček jej najlepších strelcov...

 César Rodríguez Álvarez


Tiež prezývaný ako ,,El Pelucas,, (parochňa) je dodnes najlepším strelcom FC Barcelona. V tomto klube odohral 17 sezón. Bol to skvelý  španielsky útočník, ktorý bol populárny hlavne pre svoju rýchlosť, schopnosť strieľať oboma nohami a nekompromisným zakončeným hlavou. César hrával za Barcelonu v rokoch 1942 až 1955, počas ktorých prežíval zlaté obdobie. S Blaugranas vyhral 5 španielskych titulov a trikrát španielsky pohár. Za tento čas v La Lige napol sieť celkovo 226 krát. César Rodríguez Álvarez zomrel 1.3.1995 vo veku 74 rokov v Barcelone.

 Alfredo Di Stefano

Aldredo Di Stefano sa narodil do rodiny talianskych prisťahovalcov. Najlepšie roky jeho futbalovej kariéry však prežil v Španielsku. Konkrétne v Reale Madrid. Tento rodený Argentínčan, tiež prezývaný ako "Saeta Rubia" ("Blonďatý šíp") je v dnešnej dobe opisovaný hviezdami (Pelé, Luis Suaréz či Sandro Mazzola) ako ,,najkompletnejší futbalista v histórii tejto hry“. Di Stefano mal veľkú vytrvalosť ale hlavne taktickú všestrannosť čo mu umožňovalo hrávať skoro na všetkých postoch. Taktiež bol svojmu mužstvu obrovskou oporou. S Realom sa mu podarilo získať päť titulov v La Lige  a to zaradom. Túto neuveriteľnú šnúru obohatil ďalšími piatimi titulmi v Lige Majstrov. Nasledovali taktiež individuálne ocenenia. Či to už  bol zisk piatich Pichichi Trophy (pohár za najlepšieho strelca španielskej ligy), alebo dvoch pohárov za najlepšieho strelca európskej ligy. V roku 1966 ako 40 ročný odišiel do zaslúženého futbalového dôchodku.

 Raúl González Blanco

U všetkých známy jednoducho ako Raúl. Tohto pána vám určite netreba bližšie predstavovať, keďže je stále aktívnym hráčom. Je symbolom a zároveň najlepším strelecom Realu Madrid. Raúl v 741 vystúpeniach za tento veľkoklub nastrieľal  323 gólov. Z toho 228 v La Lige.  Bol dlhoročným kapitánom Realu Madrid. Trikrát vyhral Ligu majstrov a počas celej svojej kariéry v Reale Madrid ani raz nevidel červenú kartu. V roku 2010 po tom ako sa stal hlavným trénerom José Mourinho a po viacerých zmenách v kádri Bieleho Baletu bol Raul nutený tento klub opustiť. V súčasnej dobe hrá za nemecký klub Schalke 04, v ktorom sa  stal  plnohodnotným členom základnej zostavy. V 50 zápasov strelil 20 gólov. Momentálne sa pýši aj titulom najlepšieho strelca v európskych pohárových súťažiach so 72 gólmi. Z toho až 70 zaznamenal v Lige Majstrov.



 Hugo Sánchez


Hrával za štyri európske kluby, avšak najlepšie obdobie prežil v Reale Madrid. Tento rodák z Mexika si zo Španielska odnášal päť ligových titulov, dve víťazstvá v Copa del Rey a štyri v super pohári. Počas svojej dlhej kariéry vsietil 373 gólov. Z toho 234 v La Lige.  Momentálne zastáva post trénera vo svojom rodnom Mexiku. V roku 1999 v hlasovaní  IFFHS sa Hugo stal 26. najlepším futbalistom 20. storočia.



  Telmo ZarraMontoya

Populárne známy ako Zarra sa stáva víťazom pomyselnej zlatej medaily. Ak by ste očakávali, že Zarra obliekal dresy klubov ako Real alebo Barca, mýlite sa. Góly totižto strieľal za Athletico Bilbao, ktoré podobne ako Blaugranas a Pusinky nikdy neopustili najvyššiu španielsku súťaž. Celú svoju kariéru zasvätil Bilbau (1940-1955) a môže sa pochváliť viacerými NAJ:
- Najlepší strelec v histórii La Liga (252 gólov)       
- Najlepší strelec v histórii Copa del Rey (81 gólov)
- Najlepší strelec v histórii atletického klubu (333 gólov)
- Najviac krát ocenený najlepší strelec sezóny (6 pohárov Pichichi)