Main Content

Prvotriedna futbalová šou. Premier League je najlepšia liga na svete (komentár)

pondelok, 5. október 2020 10:10 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti Aston Villa FC
Futbalisti Aston Villa FC | zdroj: TASR

Premier League v posledných týždňoch potvrdzuje, že je najzábavnejšou ligou na svete. Žiadna iná súťaž neprináša toľko zvratov a to je dôvod, prečo fanúšikovia preferujú práve anglický futbal. Pozreli sme sa na to, čo robí Premier League takou špecifickou.

Komentár Jakuba Vaverku 

V každej z najlepších európskych líg sa niekedy stane, že favorit zaváha. Stalo sa to v úvode nového ročníka v Ligue 1 PSG, v Nemecku nedávno prehral Bayern Mníchov, v Španielsku zaváhali Atlético Madrid aj Barcelona a v talianskej Serie A taktiež z času na čas stratia body aj tí najkvalitnejší. To, čo sa deje v Anglicku sa ale nedeje nikde inde v Európe. Dôkazom nech nám je skončené kolo, o ktorom sa bude hovoriť počas najbližších dekád. Výsledky, akých sme totiž boli svedkami počas uplynulého víkendu v Premier League sa totiž len tak nevidia.

Doteraz kvalitne hrajúci Leicester City si v domácom prostredí ani neškrtol proti West Hamu United, ktorý zaslúžene vyhral rozdielom triedy 3:0. To bol ale iba predrkm. Manchester United mal už v druhej minúte proti Tottenhamu pokutový kop a ujal sa vedenia. Avšak, už v ôsmej minúte Kohúti viedli 2:1. Nakoniec na Old Trafford Spurs zvíťazili tenisovo 6:1, Devils čelili dvom penaltám a pod sprchy predčasne išiel Anthony Martial. Fanúšikovia na šláger kola hľadili s otvorenými ústami.

Futbalisti Tottenham Hotspur
Futbalisti Tottenham Hotspur | zdroj: TASR

Vtedy ešte nikto netušil, čo príde večer. Aston Villa, ktorá v prvých troch kolách získala slušných šesť bodov, hostila majstrovský Liverpool. Ako to skončilo, to všetci vieme. The Villans zdolali šampiónov drvivo 7:2, perfektný zápas odohral kapitán Jack Grealish, ktorý góly dával aj ich pripravoval, prakticky neznámy Ollie Watkins strelil hetrik a mohol dať aj viac presných zásahov. The Reds nedokázali na vývoj zápasu reagovať, a ak by vo Villa Parku dostali desiatku, nikto by nemohol namietať.

K tomu dodajme, že nováčik súťaže Leeds United mal na lopate Manchester City a remizoval 1:1. A to si ešte spomeňme na minulý týždeň, keď Chelsea prehrávala na ihrisku West Bromwichu Albion po polčase už 3:0 a nakoniec získala bod po remíze 3:3 a Leicester vyhral na pôde Manchestru City 5:2, keď mal tri pokutové kopy. V zápasoch Premier League padá v novom ročníku veľa gólov, rodí sa viac prekvapení ako kedykoľvek predtým a prakticky neexistuje zápas, v ktorom by sa dopredu dalo povedať, kto v ňom zvíťazí.

Dominic Calvert-Lewin
Dominic Calvert-Lewin | zdroj: TASR

Pred reprezentačnou prestávkou je prvý liverpoolsky Everton, ktorý je zatiaľ stopercentný a predvádza fantastický futbal. Na druhom mieste je Aston Villa, ktorá tam podľa papierových predpokladov nemá čo robiť. Áno, aj anglická liga má svoje muchy, stále sa vo veľkom diskutuje o systéme VAR či niektorých rozhodnutiach hlavných arbitrov. To tu ale vždy bolo a vždy bude

Premier League je však futbalovou obdobou hokejovej NHL, kde sú taktiež jednotlivé tímy a zápasy nesmierne vyrovnané. Aby Liverpool dostal v minulej sezóne sedmičku? Aby Man City doma inkasoval päťkrát? Niečo, čo sa zdalo nemysliteľné, je razom realitou. Žijeme v bezprecedentných časoch a futbal je jednou zo záležitostí, ktorá berie naše myšlienky do úplne iných reálí. A tomu anglickému sa to dokonalo darí.

Ktorá liga je najkvalitnejšia? O tom by sme mohli polemizovať dlho, pretože každému vyhovuje niečo iné. Ronaldo je v Taliansku, Messi v Španielsku, Neymar s Mbappém vo Francúzsku a Bayern v Nemecku. Ale najlepší futbal je v Anglicku. Najväčšie napätie je v Anglicku a najväčšia futbalová šou, keď sa bavíme o ligových súťažiach, je v Anglicku. To sú fakty, ktoré prebiehajúci ročník len a len potvrdzuje.