Main Content

Gábor Boráros - padajúca hviezda československého MMA? (komentár)

piatok, 16. október 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Gábor Boráros
Gábor Boráros | zdroj: TASR

Gábor Boráros bol dlho medzi najlepšími bojovníkmi československej MMA scény. To už ale, minimálne čo sa športovej stránky týka, neplatí. Poďme sa pozrieť na to, prečo Gábor momentálne padá a či sa to dá vôbec zvrátiť. Ako sa totiž hovorí, nikdy nehovor nikdy. A v bojových športoch to platí niekoľkonásobne.

Komentár Jakuba Vaverku 

Gábor Boráros má podľa štatistického portálu Sherdog.com profesionálnu MMA štatistiku v hodnote 18 víťazstiev, 1 remíza a 8 prehier. To nie sú síce čísla, ktoré vás dostanú do prestížneho UFC, ale na druhej strane, sú to veľmi slušné čísla. Veď si len predstavte, že porazíte osemnásť súperov. To rozhodne nie je na zahodenie. A faktom rovnako tak ostáva, že Gábor, ktorý sa stal víťazom prvej série Oktagon Výzva bol a aj je jednou z prvých tvárí československého MMA.

A teraz nezáleží na tom, aké má výsledky. V športe existujú takzvaní fun-to-watch športovci, a teda športovci, ktorých je zábava sledovať. A jedným z nich je aj Gábor. Keď je na karte The Beast, na jeho zápolenie sa tešíte a ste zvedaví na to, čo prinesie. To sa meniť ešte niekoľko mesiacov či dokonca rokov pravdepodobne nebude. Ale otázna je kvalitatívna stránka tohto slovenského bojovníka.

Keď sa na to pozrieme štatisticky, v posledných siedmych zápasoch Gábor prehral hneď štyrikrát, pričom nie v jednom prípade sa jednalo o naozaj smolné a málo vídané prehry. Zranené koleno či zakrvavená tvár po roztrhnutí obočia, to je len vzorkou toho, ako Gábor prehráva. Nie je to tak, že by dostával KO za KO, ale jednoducho prehráva a v MMA, rovnako ako v každom športe, sú víťazstvá veľmi dôležité.

Počas leta Gábora vyzýval Samuel Krištofič prezývaný Pirát, pričom marketingovo by sa jednalo o veľmi zaujímavý súboj. A nielen marketingovo, ale aj športovo. Gábor sa ale tomuto duelu vyhýbal a ani Oktagon ho k nemu takpovediac nedokopal. V septembri nastúpil Boráros zatiaľ na svoj posledný zápas, súperom mu bol Tato Primera.

Pri všetkej úcte k tomuto bojovníkovi, bol to súper z kategórie tých, na ktorých sa dá chytiť. Ono, bol zápase sa diskutovalo, že keby Gábor išiel do zápasu s Pirátom a prehral by, nedočkal by sa takej kritike ako tomu bolo v tomto prípade. Boráros bol vždy výrazný a svojský, tomu prinieslo veľa neprajníkov aj priaznivcov.

Teraz sa ale otvorene hovorí o tom, že už výkonnostne na úplnu špičku nemá, pričom za to, že má zápasy vysoko na karte a je hypeovaný, môže vďačiť svojej vybudovanej značke a marketingu, ktorý je okolo neho vybudovaný. Každá bublina ale raz praskne, preto Gábor musí začať vyhrávať. Ak sa to totiž nestane, jeho hviezda bude postupne vyhasínať až úplne zhasne.