Main Content

Bundesliga po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo

streda, 21. december 2011 14:00 | Autor: Tomáš Zemko

Bundesliga po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo
Bundesliga po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo | zdroj: Tomáš Zemko pre Sport7.sk, foto SITA

Posledným víkendovým programom sa skončila jesenná časť nemeckej najvyššej súťaže. Aké prekvapenia a sklamania teda priniesla tohtoročná časť sezóny 2011/2012? Tu je náš pohľad.

Čo sa podarilo...

Kanonieri

Góly, ktoré sú korením futbalu nechýbali ani v tejto sezóne. O ich produkciu sa tentokrát starali strelci ako Gómez, Huntelaar, Podolski, Pizarro, Lewandowski, Raúl, alebo Reus. To sú mená najlepších strelcov jesene v nemeckej najvyššej súťaži. Ich kráľ Mario Gómez ich nastrieľal až 16. Zo sedemnástich odohraných zápasov je to fantastický výkon. O moc za nim nezaostávali ani Huntelaar zo Schalke, či Podolski z Kolínu, ktorí pridali 15 resp. 14 presných zásahov. Za nimi s 12 gólmi nasleduje Claudio Pizarro a Robert Lewandowski. O dva strelené góly menej majú na svojom konte Raúl a Marco Reus. Strelecká potencia svedčí o charaktere Bundesligy, v ktorej padá veľa pekných gólov a strelecké esá sa svojimi parádami starajú o to, aby atraktivita súťaže bola stále na najvyššej úrovni.

Atraktivita súťaže

Nemecká Bundesliga sa v minulosti radila atraktivitou až za najvyššie futbalové súťaže v Anglicku, Španielsku, Taliansku či Francúzsku. Súčasnosť nám ale ukazuje, že jej lesk a popularita sa môže rovnať aj vyššie spomenutým ligám. Prispieva k tomu viacero faktorov. V prvom rade je to návštevnosť, ktorá v priemere jesene vzrástla na 45 tisíc divákov! Len v porovnaní s minuloročnou priemernou návštevnosťou je to o 3 tisícky viac. V tomto smere je Bundesliga najnavštevovanejšou futbalovou ligou na svete. Na každý zápas prichádzajú priaznivci v hojnom počte. Niet sa čomu čudovať, keď vidieť úroveň a kapacity nemeckých futbalových stánkov. V súťaži sa objavuje množstvo domácich mladíkov a talentov, čo sa odzrkadľuje aj na hre nemeckej reprezentácie. Pripočítajme k tomu skvelý gólový priemer na zápas a vyjde nám úroveň rovnajúca sa len s tými najlepšími.

Schalke 04

Po minuloročnom konečnom 14. mieste sa v tejto sezóne mužstvo z Gelsenkirchenu vyhrieva na zaslúženej tretej priečke. Schalke sa konečne vzchopilo a zatiaľ sa mu darí napĺňať svoj potenciál. Tím po Ralfovi Rangnickovi prebral na konci septembra Holanďan Huub Stevens. K jeho dispozícii je veľmi mladý a talentovaný káder, ktorý to dotiahol až za Bayern a Borussiu Dortmund. O mladom vekovom priemere svedčí brankársky post, na ktorom sa striedali 23-ročný Fährmann a 21-ročný Unnerstall. Obrana konečne začína pripomínať to, na čo je predurčená. Teda na bránenie. 22 obdržaných gólov nie je síce výsledok na najlepšiu defenzívu, ale je to určite lepšia vizitka ako v minulej sezóne. Najvýraznejšími osobnosťami medzi mladíkmi sú útočníci Raúl a Klaas-Jan Huntelaar. Dokopy nastrieľali 25 gólov z 38 celkových možných. Rozdiel oproti minulej sezóne nie je badať len v hľadisku, kde domácich stále ženie často vypredaná Veltins-Arena s kapacitou vyše 60 tisíc miest. S perspektívnym mužstvom, fanúšikmi za chrbtom a dobre rozbehnutou sezónou má tréner Stevens vykročené za ligou majstrov a ktovie možno ešte ponaháňa aj dvoch najväčších konkurentov v boji o titul Bayern a Dortmund.

Čo prekvapilo...

Borussia Mönchengladbach

Najväčším pozitívnym prekvapením jesennej časti je bezpochyby Borussia Mönchengladbach. Štvrtá pozícia po polovici sezóny je pre Mönchengladbach výborným umiestnením. Hlavne keď v minulej sezóne hral tento tím v baráži o záchranu v najvyššej súťaži. Za skvelým štvrtým miestom treba hľadať v prvom rade pevnú obranu a tímovú prácu. Obranná štvorica v poradí Jantschke, Stranzl, Dante, Daems funguje na sto percent. Až na mladého Tonyho Jantschkeho sú to všetci skúsení a hlavne zohratí borci. 11 inkasovaných gólov je po Bayerne najmenej v lige. V zálohe má k dispozícií tréner Lucien Favre vyváženú formáciu skúsenosti a mladého talentu. Treba spomenúť najmä ostrieľaného ťahúňa Juana Aranga, ktorý je najproduktívnejší stredopoliar tímu. Všetko korunuje najväčšia hviezda Marco Reus. Každým pribúdajúcim gólom k jeho súčasným 10 bude stúpať trhová hodnota tohto nádejného nemeckého útočníka. Až druhá polovica súťaže nám ukáže, či Borussia je len náhodne vystrelená kométa, alebo je to začiatok znovubudovania jej zašlej slávy.

Čo sklamalo...

Výkony  Wolfsburgu a Hamburgu

Dvojica popredných klubov z Hamburgu a Wolfsburgu sa nemá pred Vianocami čím chváliť. Pred 3 sezónami obidva kluby okupovali ešte pohárové priečky. Wolfsburg vtedy získal titul a Hamburg skončil piaty. A dnes?  Obidva kluby sa potácajú na 12. resp. 13 priečke s márnymi vyhliadkami na nedávne úspechy. V obidvoch prípadoch prevládajúce pasívne skóre a slabé výkony rezultovali vo veľké tohtosezónne trápenie. Vlci môžu hľadať príčiny najmä v defenzíve, kde kouč Magath vymenil až 8-krát stopérsku dvojicu. Dokonca zaujímavosťou je, že až 30 hráčov vyskúšal v drese zelonobielych. Spolu s menovateľom najstaršieho vekového priemeru, zmeny s prísnym Felixom Magathom musia prísť urýchlene, keď sa chcú vyhnúť bojom o záchranu. Čo sa týka Hamburgu, po 9-tych kolách posledné miesto hovorilo za všetko. Od tohto kola sa mužstvo vzchopilo a vytiahlo to „až“ na 13. miesto. Posledných 6 zápasov bolo bez prehry, ale stále je miesto na zlepšenie. Cítia to všetci hráči aj fanúšikovia na čele s trénerom Thorstenom Finkom.

Lucas Barrios

Od najlepšieho strelca majstrovského tímu až k náhradníkovi. V minulom ročníku nepredstaviteľná skutočnosť, no dnes krutá realita. Taká je momentálne situácia kanoniera 16 minulosezónnych gólov. Za všetko môže zranenie, ktoré utrpel na konci leta a po ktorom sa nevedel dostať naspäť na hrot útoku do základnej jedenástky. Navyše sa do formy dostal jeho konkurent z útoku Robert Lewandowski, ktorému to zatiaľ ide. V domácej súťaži Dortmund jeho stratu nepociťuje vďaka náhrade v podobe mladého Poliaka a preto je Lucas právom frustrovaný. V lige odohral len 9 zápasov, z toho iba 1 od začiatku a pritom nenamieril ani jedenkrát presne. Preto jeho myšlienky zablúdili aj na odchodné dvere zo šatne ligového majstra. Najnovšie správy od kompetentných  z klubu hovoria o tom, že najlepšiemu strelcovi tímu z ostatných dvoch sezón, v januárovom odchode za adekvátnu sumu brániť nebudú.