Main Content

Stane sa Zdeno Chára posilou Toronta Maple Leafs? (komentár)

utorok, 27. október 2020 10:00 | Autor: Jakub Vaverka

Zdeno Chára v tričku Eracism.
Zdeno Chára v tričku Eracism. | zdroj: Instagram

Otvorene sa hovorí o tom, že Zdeno Chára skončí v Bostone Bruins a bude si musieť hľadať nového zamestnávateľa. Vo veľkom sa špekuluje, že Big Z by mohol zamieriť do Kanady, kde má o jeho služby interes Toronto Maple Leafs.

Komentár Jakuba Vaverku

Zdeno Chára prišiel do Bostonu Bruins pred sezónou 2006/2007 a okamžite sa stal kapitánom Medveďov. Prešlo 14 rokov, slovenský obranca bol svojho času najlepším bekom celej NHL, boli časy, keď mal najtvrdšiu strelu zo všetkým a v roku 2011 vyhral s Bostonom vytúžený Stanley Cup. V New Yorku Islanders a v Ottawe Senators Big Z zbieral skúsenosti, ale až v organizácii Bruins sa stal prvotriednou športovou hviezdou.

Dnes Zdeno nie je iba hviezdou, dnes je vyslovene hokejovou ikonou. V marci ale bude mať 44 rokov a hokej je stále poriadny biznis. Nie je tajomstvom, že Boston Bruins má problém s platovým stropom, čo je jeden z dôvodov, prečo slovenský veterán s Medveďmi stále nepodpísal nový kontrakt. Boston nechce ísť cestou podpisu hráčov na sklonku kariéry, čo je logické, ale vzhľadom na Zdenove postavenie aj kruté.

Vedenie Bruins tvrdí, že posledné slovo bude mať samotný Chára, pričom je reálne, že to tak naozaj bude. Kto by ale chcel ostávať niekde, kde už preňho zrejme nie je miesto. (Nielen) v zámorí silnejú hlasy, že Big Z sa bude pred novou sezónou sťahovať z Bostonu preč. Aj napriek tomu, že má 43 rokov a ubudlo mu na rýchlosti a obratnosti, stále je platným hráčom. Hokejistom, ktorý je obrovským lídrom a veľkým profesionálom.

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

Reálnou alternatívou pre slovenského obra je vraj Toronto Maple Leafs. Javorové listy čakajú na Stanley Cup od roku 1967 a ak ho nevyhrajú v najbližších dvoch rokoch, jadro mužstva sa pravdepodobne rozpadne. Zdeno by zapadal do koncepcie klubu, pretože mladé hviezdy ako Matthews, Marner či Nylander dopĺňajú veteráni typu Thornton, Simmonds a Spezza. 

Chára by bol ideálnym bekom do druhého alebo tretieho obranného páru, pričom v Kanade by mohol zabojovať o Stanley Cup a ponúknuť mladším spoluhráčom svoje neuveriteľné skúsenosti. Tento ťah by dával zmysel, pretože v súčasnom Bostone už zrejme pre tohto slovenského veterána pozícia skutočne nie je. Vybrali sa tam cestou omladenia. Vylúčené nie je ani to, že Chára sa vráti na Slovensko a dohrá kariéru v Dukle Trenčín, pričom do úvahy treba brať aj fakt, že korčule definitívne zavesí na klinec.

Radi by sme ale tutorial hokejovú legend videli ešte v bojoch o Stanley Cup.