Main Content

Preview NHL: Analýza k sérií San Jose Sharks - Detroit Red Wings

štvrtok, 29. apríl 2010 16:01 | Autor: TASR

Preview NHL: Analýza k sérií San Jose Sharks - Detroit Red Wings
Preview NHL: Analýza k sérií San Jose Sharks - Detroit Red Wings | zdroj: SITA

Podobne ako u štvrťfinálových sérií konferencií NHL som pre čitateľov portálu sport7.sk pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam semifinále konferencií play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami San Jose Sharks a Detroit Red Wings.

San Jose Sharks (1.) - vs. Detroit Red Wings (5.)
Dátum : / 29.4. / 2.5. / 4.5. / 6.5. / 8.5. / 10.5. / 12.5. /

Žraloci ako víťaz západnej konferencie dostali v prvom kole za súpera mladučký  tím Colorada, ktorý svojim postupom do nadstavbovej časti prekvapili celú hokejovú verejnosť. San Jose posledné roky nevedelo zopakovať výkony zo základnej časti a v play off vždy vyhoreli. Črtala sa nám tak zaujímavá séria, v ktorej mohli vyhrať obidve mužstvá. Otvárací zápas na ľade Sharks rozhodol 50 sekúnd pred koncom Chris Stewart a zabezpečil tak Avalanche prvý cenný bod. Druhý duel nebol o nič menej dramatickejší, akurát v ňom padlo oveľa viac gólov. Po 60 minútach bol stav 5 : 5 a tak sa muselo rozhodnúť v predĺžení. Hráči San Jose vedeli, že nemôžu stratiť aj druhý domáci zápas a vďaka presnej trefe Devina Setoguchiho v čase 65 : 22, vyrovnali stav série na 1 : 1. Zápas číslo tri sa už hral v Colorade a po riadnej hracej dobe skončil nerozhodne 0 : 0. Už v prvej minúte predĺženia sa však priam mysterióznym spôsobom dostal puk za chrbát Nabokova a Avalanche sa ujali vedenia 2 : 1. Aj štvrté meranie síl dospelo do predĺženia, v ktorom zobral zodpovednosť na svoje plecia Joe Pavelski a vrátil tak celú sériu prakticky na začiatok. Po štyroch stretnutiach bol teda stav 2 : 2 a nikto si netrúfal určiť jasného víťaza. V zápase číslo päť sa hralo o mečbal, ale hokejisti z Colorada tento duel vôbec nezvládli a dostali výprask 0 : 5. Šiesty zápas sa ukázal byť v tejto sérii posledný, keď Lavíny už nedokázali nájsť odpoveď a prehrali pomerom 2 : 5. San Jose tak vyhralo celú sériu 4 : 2 na zápasy a zahrajú si druhé kolo, do ktorého sa minulý rok nedostali. Za zmienku stojí určite aj fakt, že Sharks sa od výluky v sezóne 04 / 05 cez semifinále konferencie nedostali ani raz z troch pokusov.

Do cesty za úspechom sa však postaví viac ako zdatný súper, v podaní Detroitu Red Wings. Táto séria bude určite ozdobou celého play off, veď si stačí spomenúť na sezónu 06 / 07, kedy sa tieto dva tímy ocitli v úplne rovnakej pozícií. Vtedy sa z víťazstva pomerom 4 : 2 tešili hokejisti Detroitu. Red Wings stále patria k favoritom na pohár, aj keď základná časť nebola v ich podaní taká dobrá ako posledné roky. V prvom kole sa navyše Detroit viac ako potrápil s Phoenixom, ktorý hrýzol do poslednej chvíle. Séria sa začala v Arizone a po výsledkoch 3 : 2 pre Kojotov a 7 : 4 pre Červené krídla bol stav nerozhodný.

Celé dianie sa potom presťahovalo do "Hockeytownu", kde Detroit stratil prvý domáci zápas a prehral 2 : 4. Zápas číslo štyri naopak Red Wings zvládli a po výsledku 4 : 1, vyrovnali stav. Podobne ako v prípade San Jose, po štyroch dueloch nemal Detroit nič isté. Piaty zápas na ľade Phoenixu domáci prehrali a dovolili tak Červeným krídlam uchmatnúť mečbal. Prípadné oslavy na domácom ľade sa však nekonali a Coyotes zdramatizovali priebeh, keď si vynútili rozhodujúci siedmy duel na domácom ľade. Najúspešnejšia sezóna Phoenixu sa však nakoniec neskončila prekvapením na úkor Red Wings. Najväčšie opory Detroitu zabrali v pravý čas a presvedčivým výsledkom 6 : 1 si vybojovali postup do druhého kola. Šampión z roku 2002 a 2008 sa prebojoval cez druhé kolo počas posledných troch sezón, pričom posledné dva ročníky hral samotné finále. Úspešnosť v play off teda hovorí jasne v prospech Detroitu, ale to v dnešnom hokeji nič neznamená. Séria začína už dnes v noci a určite sa máme na čo tešiť.

Koho sa oplatí sledovať 
 

V drese San Jose prekvapujúco nedominujú mená ako Heatley, Marleau alebo Thonton. Dany Heatley ešte nestrelil gól a na svojom konte má zatiaľ len štyri asistencie. Patrick Marleau, ďalší strelec na pohľadanie, skóroval zatiaľ iba raz a pridal dve prihrávky. A najväčšia hviezda v podaní Joa Thorntona má na svojom konte po prvom kole iba chudobné tri asistencie. Kto teda potiahol Sharks do druhého kola ? Joe Paveski zažil v skutku vydarenú sériu, keď sám dva zápasy rozhodol, dovedna nastrieľal päť gólov a pridal tri presné prihrávky. Výborne mu asistoval Ryane Clowe, autor jedného gólu a siedmych asistencii. Z útočníkov ešte nesmieme zabudnúť na Devina Setoguchiho, ktorý sa môže pochváliť bilanciou 3+3. V obrane zahrala výborne hlavne dvojica Dan Boyle (2+4) a Douglas Murray (1+5). Je zrejmé že prvý útok San Jose prvé kolo buď prespal, alebo ho hokejisti Colorada dokázali dokonale eliminovať. To isté, ale môžeme očákávať od hviezdnej obrany Detroitu a tak bude zaujímave sledovať, či elitný útok Sharks dokáže niečo vymyslieť… Pravdu povediac, patrilo by sa.

V tábore Red Wings je situácia trošku iná. Najväčšie hviezdy Detroitu ťahajú svoj tím dopredu, ako je to mu vlastne každý rok. Henrik Zetterberg opäť predvádza ešte lepšie výkony ako v základnej časti a dokazuje, že je hráčom ako stvoreným pre play off. Jeho bilancia 6 gólov, 5 asistencii, 6 plusových bodov a dva víťazné góly hovoria za všetko. Hneď za ním nájdeme ruského mága Pavla Datsyuka, ktorý už strelil päť gólov a na tri prihral. Útočníci : Filppula (3+4), Franzen (1+6) či Bertuzzi (1+4), sa môžu tiež pochváliť vydareným prvým kolom a nestratil sa ani Tomas Holmstrom autor dvoch gólov a dvoch asistencii. V obrane vyzerá byť tiež všetko na svojom mieste. Lídrom defenzívy ostáva aj v tomto play off Nicklas Lidstrom, ktorý aj vo svojich 40 rokoch trávi na ľade najviac času zo svojich spoluhráčov, keď priemerne odohrá 25 a pol minúty za zápas!  Aj produktivitu má stále viac ako slušnú a so šiestimi bodmi sa delí s Bradom Stuartom o post najproduktívnejšieho obrancu tímu. O jediný bod za nimi je dvojica Rafalski, Kronwall, ktorí pozbierali zhodne po päť asistencii.

Brankári
 

Bránku Sharks strážil počas celého prvého kola ruský brankár Jevgeni Nabokov a ak sa nestane nič mimoriadne, ostane to tak aj v druhom kole. Nabokov čelil dovedna 149 strelám Colorada a jedenásť z nich, skončilo za jeho chrbtom. Úspešnosť zásahov sa mu zastavila na hodnote 92,6 % a priemer gólu na zápas 1,76 je tiež viac ako dobrý. V zápase číslo päť si dokonca pripísal aj čisté konto a nemalou mierou tak pomohol svojmu tímu k účasti v druhom kole. Nabokov je jednoducho istota v bránke San Jose a jeho spoluhráči sa na jeho výkony môžu vždy spoľahnúť.

Na opačnej strane klziska bude stáť mladý Jimmy Howard. Jeho prvé play off v živote nevyzerá vôbec zle, aj keď na postup do druhého kola potreboval so svojimi spoluhráčmi plný počet zápasov. Howard musel čeliť počas siedmych duelov až 221 strelám, z ktorých dostal 18 gólov, čo mu stačí na 91,9 % úspešnosť zákrokov a 2,59 inkasovaného gólu na zápas. Podobne ako Nabokov aj Jimmy Howard dokázal jeden zápas vychytať na nulu a to konkrétne zápas číslo štyri na domácom ľade, keď pochytal 29 striel. Uvidíme či tento nováčik v play off dokáže v brankárskom súboji poraziť oveľa skúsenejšieho Rusa v drese San Jose.

Prognóza

Asi sa všetci zhodneme na tom, že určiť jasného víťaza tejto série je priam nemožné. San Jose sa cez druhé kolo už dlho nedostalo a tak majú o motiváciu postarané. Detroit na druhej strane ide vždy veľmi vysoko a jeho výkony sa stupňujú počas celého play off. S istotou môžem povedať len to, že táto séria sa neskončí po štyroch dueloch. Skúsenosti ale hovoria jasne v prospech Detroitu a to bude asi aj rozhodujúce. Sériu nakoniec vyhrajú hokejisti Red Wings po tuhom boji, pomerom 4 : 3 na zápasy.

 

Naše analýzy k play-off dvojiciam semifinále konferencií NHL
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks
Boston Bruins - Philadelphia Flyers
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
San Jose Sharks - Detroit Red Wings