Main Content

Primera Division po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo

nedeľa, 25. december 2011 16:38 | Autor: Tomáš Zemko

Primera Division po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo
Primera Division po jeseni: Čo sa podarilo, čo sklamalo a čo prekvapilo | zdroj: Tomáš Zemko pre Sport7.sk, foto SITA

Po 16-tich kolách si dáva najvyššia španielska futbalová liga v medzisviatkovom období prestávku. Opäť sa naštartuje až 8. januára a my sa zatiaľ pozrieme aká bola Primera División v jej doterajšom priebehu.

Čo sa podarilo...

Lionel Messi a Cristano Ronaldo

V súčasnosti asi nikto nepochybuje, že dvaja najlepší hráči na svete hrajú v španielskej La Lige.  Tábory fanúšikov obidvoch futbalistov majú jasno, ktorý z nich je lepší. Osobných ocenení koľko dostala táto dvojica by zabralo miesto na samostatný článok. A v doterajšom priebehu majú obidvaja vykročené k ďalším. Messi a takisto Ronaldo patria k ozdobám španielskej ligy. Vyčnievajú nad všetkými, ťahajú svoje tímy a ich štatistiky sú obdivuhodné. Vedúceho tabuľke strelcov Ronalda s 20 gólmi naháňa Messi so 17-timi presnými zásahmi. V počte asistencií zase vedie Messi so 7-mymi, nasledovaný portugalským kolegom so 6-timi. Aj keď vzájomné „clássicá“ ma v kapse argentínsky čarodejník, zatiaľ sa viac môže usmievať portugalská gólová mašina, pretože jeho Real má pred Barcou náskok 3 bodov. Môže sa zdať, že sa toho okolo tejto dvojičky točí priveľa. Ale či sa to niekomu páči alebo nie, títo skvelí futbalisti si to zaslúžia a my buďme radi, že ich máme možnosť sledovať.

Zaujímavý súboj o európske poháre

Po odrátaní prvých dvoch miest pre Ligu majstrov, ktoré pravdepodobne neopustia giganti Real a Barcelona, nám ostávajú ďalšie dve miesta. Plus 3 miesta na Európsku ligu (2 za umiestnenie v lige a 1 za víťazstvo Copa del Rey), ktoré nemajú jasného držiteľa. Dokopy teda 5 pohárových miest, o ktoré sa strhne boj. Doterajší priebeh nám sľubuje zaujímavé súperenie hneď niekoľkých mužstiev. Od tretej Valencie až po desiate Atlético Madrid má šance minimálne na Európsku ligu asi každý. Tretie miesto, zaručujúce automatický postup do skupinovej fázy by nemal uniknúť Valencii. Štvrtá pozícia garantujúca baráž nie je pre nikoho z vyššie spomenutých stratená, aj keď napríklad Atlético Madrid by sa muselo poriadne cez prestávku vzchopiť. Zuby si brúsi takisto finančne zabezpečená a ambiciózna Málaga. Málo pravdepodobné, aj keď nie nemožné je to pre súčasne štvrté Levante a piatu Osasunu. Zabojovať o možnú baráž v Lige majstrov chce určite aj Fc Sevilla, Espanyol alebo Athletic Bilbao. Ostatné miesta pre Európsku ligu sú pre tieto kluby nemenej zaujímavé a či už z ekonomického alebo prestížneho hľadiska majú čo ponúknuť. Samozrejme do konca súťaže je veľmi ďaleko a prekvapiť môže hocikto, pretože európske poháre sú  lukratívnou ponukou. Čaká nás teda veľmi zaujímavý rok 2012 v Primera División.

Čo prekvapilo...

Levante

Najväčšie prekvapenie tohto ročníka je zatiaľ umiestnenie malého klubu z predmestia Valencie, Levante UD. O záchranu vždy hrajúce mužstvo sa v tomto ročníku posunulo na 4. pozíciu zaručujúcu baráž Ligy majstrov. Každoročný boj o záchranu sa zdá byť splnený a čo viac, hráči majú v rukách karty miešajúce pohárové miestenky do Európy. Prvýkrát v histórii klubu sa po fantastickom vstupe do súťaže podarilo mužstvu dostať na čelo tabuľky. Potom však prišla tvrdá realita a zostup na súčasnú štvrtú pozíciu. Vekovo najskúsenejšia súpiska v lige vie ako na to aj v domácom španielskom pohári Copa del Rey, keď po vyradení Deportiva La Coruňa postupuje ďalej. Úspech tkvie hlavne v súdržnosti a kolektívnom duchu kabíny. Defenzívnu kostru tvoria 33-ročný brankár Gustavo Munua so siedmymi čistými kontami, kapitán Sergio Ballesteros so všetkými 16-timi odohratými zápasmi. Dopĺňajú ich tridsiatnici Juanfran, Victorio Nano a Javi Venta. Oporami v zálohe sú opäť tridsiatnici Valdo, Jose Barkero, 6-gólový Juanlu  a oproti nim mladíci Xavi Torres a Vicente de la Fuente. Jediným hrotovým útočníkom je Arouna Koné so 6-gólovým kontom. Za ním je až 13-krát striedajúci žolík Ruben Estrada so 4 presným zásahmi. Ďalšie tromfy ako Nabil El Zhar a Carlos Aranda ťahá tréner Juan Ignacio Martínez výlučne len z lavičky. Na otázky príčiny úspechu hráči novinárom odpovedali s úsmevmi. Vraj je to pizza, pivo a víno po zápasoch v šatni. Januárové ligové pokračovanie nám odpovie, či tento recept na úspech bude fungovať aj naďalej.

Čo sklamalo...

Villarreal

Asi málokto čakal takúto krízu vo Villarreale. Najmä po sezóne keď si klub vybojoval účasť v skupinovej fáze ligy majstrov. Ako sa zdá milionárska súťaž vyčerpala žltú ponorku natoľko, že sa nedokáže výsledkovo vynoriť z hlbín ligovej tabuľky. Pre fanúšikov je to zatiaľ veľké sklamanie, pretože s hráčmi ako Borja Valero, Carlos Marchena, či Nilmar a Guissepe Rossi si predstavovali omnoho lepšie umiestnenie. Po 16-tich kolách sú 3 výhry a 13 strelených gólov poriadne studená sprcha. Navyše v základnej skupine ligy majstrov Villarreal prehral všetkých 6 svojich zápasov. Tímu podrážajú nohy hlavne početné zranenia. Dlhodobo je zranený Rossi, so zdravotnými patáliami sa trápili aj Cani, Senna, Nilmar či Javier Camuñas. Bodku za doterajšou katastrofálnou sezónou dala prehra v španielskom pohári s treťoligovým Mirandes dva nula, ktorá zlomila väz trénerovi Juanovi Carlosovi Garridovi. 17. priečka a zostupová priepasť tak budú v zime poriadne ohrievať celú posádku Villarrealu.

Boj o titul

To, že v La Lige bude bojovať o titul okrem Realu a Barcelony niekto iný, čakal asi málokto. Približuje sa k nim len Valencia, ale ani najväčší optimisti jej šance na prvé miesto zrejme nedávajú. Real Madrid a FC Barcelona jednoducho nikomu inému šancu na titul neumožňujú. Veď už 7 sezón trvá nadvláda týchto veľkoklubov a súčasná ôsma nevyzerá inak. Až v sezóne 2003/04 nevyhral ani Real ani Barcelona ale titul získala Valencia. Dominancia týchto klubov potom odsúva zvyšné kluby do kategórie „tých ostatných“ a tak sa stáva, že liga stráca náboj, aký je napríklad v súčasnej sezóne na britských ostrovoch. Koniec koncov výsledok je taký, že v posledných sezónach tipéri majú len dve možnosti na víťaza ligy.

David Villa

K veľkému sklamaniu prišlo v tábore Barcelony po zranení útočníka Davida Villu na MS klubov v Japonsku. Tento 30-ročný španielsky reprezentant si už v tejto sezóne nezahrá pre zlomeninu holennej kosti na ľavej nohe a otázny je aj jeho štart na Eure 2012. Odohrať stihol len 15 zápasov, v ktorých strelil 5 gólov. Španielska liga tak pre tento ročník prišla o elitného strelca 18-tich minulosezónnych gólov, ktoré je zatiaľ vo hviezdach, či bude strieľať aj na Eure v Poľsku a Ukrajine.