Main Content

REBRÍČEK: 5 najväčších futbalových štadiónov na svete + VIDEO

utorok, 27. december 2011 15:25 | Autor: Jozef Kupca

REBRÍČEK: 5 najväčších futbalových štadiónov na svete + VIDEO
REBRÍČEK: 5 najväčších futbalových štadiónov na svete + VIDEO | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, zdroj video youtube.com

Dnes vás pozývame na prehliadku piatich najväčších futbalových stánkov na svete. Ku každému z nich sme priložili aj zaujímavé video z youtube.


 

  Nou Camp, Španielsko

Na úvod nášho rebríčku najväčších štadiónov sveta predstavujeme jediného európskeho zástupcu - barcelonský Nou Camp s kapacitou 99 354 miest. Tento architektonický skvost sa môže pýšiť aj tým, že je domovským stánkom momentálne najlepšieho tímu na svete.   V Barcelone sa aj z tohto dôvodu čoraz viac špekuluje o tom, že by mohol len pár stoviek metrov od súčasného Nou Campu vyrásť nový stánok, ktorý by ležal na mori a poňal by až 150 tisíc fanúšikov. Kataláncov by vyšiel tento skvost na viac ako 500 miliónov eur.




  Azadi Stadium, Irán

Tento národný futbalový skvost Iránu pojme podľa oficiálnych štatistík až 100 000 ľudí. Je domovom dvoch iránskych mužstiev Persepolis FC a FC Esteghlal. Povráva sa, že keď sa títo dvaja odveký rivali stretnú nikdy nemôžu hrať svoju najlepšiu hru, pretože zaplnený štadión spôsobuje enormný hluk čomu napomáha aj jeho oválny tvar. Pôvodne mohol tento štadión hostiť ešte o 20 000 ľudí viac, ale pre bezpečnosť bola kapacita stiahnutá na súčasných 100 tisíc.




 Aztec Stadium, Mexiko

Tretie miesto patrí mexickej Aztece. Ohromný stánok v Mexico City pojme až 105 000 ľudí. Mexický štadión bol postavený pre Olympijské hry, ktoré táto krajina hostila v roku 1968. Domáci chrám klubu América a domácej reprezentácie ako jediný na svete až dvakrát hostil finále majstrovstiev sveta. V roku 1970 bol svedkom jednoznačného triumfu Brazílie nad Talianskom a o 16 rokov neskôr na ňom oslavovali titul Majstra sveta argentínski futbalisti po výhre nad Nemeckom.


 

  Salt Lake Stadium, India

Tento stánok stojí v indickej Kalkate. Jeho kapacita je rovných 120 000 divákov a je domácim  štadiónom až pre tri najvýznamnejšie indické kluby - East Bengal Clubu, Mohun Bagan Athletic Clubu a Mohameddan Sportingu. Hráva na ňom väčšinu domácich zápasov aj indická reprezentácia, ale okrem futbalových zápolení sa na ňom uskutočňujú aj významné medzinárodné kriketové turnaje, či iné atletické podujatia.


 

  Rungrado May Day Stadium, Severná Kórea

Vôbec najväčším štadiónom na svete je Rungrado May Day Stadium v severokórejskom Pchjongjangu s neuveriteľnou kapacitou pre 150 000 divákov. Celkovú plochu so všetkými poschodiami pre divákov  tvorí neuveriteľných 207 000 m2. S takýmito rozmermi sa samozrejme nevyužíva len na domáce zápasy reprezentácie KĽDR, ale zastrešuje aj rôzne iné kultúrne podujatia. Kórejský ľud na tomto štadióne každoročne oslavuje narodeniny svojho “milovaného” vodcu Kim Čong-Ila (na Západe vnímaný ako jeden z najväčších tyranov histórie), ktorý mimochodom zomrel pár dni pred Vianocami. Jeho narodenie si pripomína masovým gymnastickým a akrobatickým podujatím Arirang Festival (ktorý pripomína niekdajšiu Spartakiádu). Tento gigantický štadión dostal meno podľa ostrova Rungra v najväčšej kórejskej rieke Taedong.



 

Najväčším futbalovým štadiónom v histórií však nebol Rungrdo May Day Stadium, ale Estadio De Maracana v Brazílií. V roku 1950 videlo na slávnej „Maracane” finále MS medzi Uruguajom a Brazíliou (2:1) neuveriteľných 199 854 divákov. Vzhľadom na to, že väčšina miest bola na státie Maracanu museli z bezpečnostných dôvodov postupne zmenšovať až na kapacitu 82 tisíc miest na sedenie.  Od roku 2006 je prestavovaná, keďže v rokoch 2014 sa na nej uskutoční MS vo futbale a o dva roky neskôr bude aj hlavným stánkom letných olympijských hier.   Prerobený štadión by mal poňať 85 tisíc sediacich divákov.

 

Odporúčané články