Main Content

Šport v Severnej Kórei za Kim Čong-ila: Arirang, debakel a doping

streda, 28. december 2011 14:20 | Autor: Martin Hulényi

Šport v Severnej Kórei za Kim Čong-ila: Arirang, debakel a doping
Šport v Severnej Kórei za Kim Čong-ila: Arirang, debakel a doping | zdroj: Martin Hulényi pre Sport7.sk, foto ilustračne google

Minulý týždeň zomrel vodca Severnej Kórei, jedného z najizolovanejších štátov na svete. Ako vyzeral šport v severnej Kórei počas vlády Kim Čong-ila?

Zosnulý diktátor bol veľkým fanúšikom gymnastiky.  Preto v roku 2002 vytvoril tradíciu dvojmesačného festivalu zvaného Arirang pripomínajúceho našu Sparkatiádu (pozrite video pod týmto odsekom), na ktorom je hlavnou atrakciou vystúpenie tisícok vybraných gymnastov, ktorých je niekedy násobne viac ako „dobrovoľných“ divákov podujatia. Špekuluje sa, že prvý ročník bol zorganizovaný, aby občanov Severnej Kórei odradil od pozerania Majstrovstiev Sveta vo futbale konajúcich sa v tom istom čase v Južnej Kórei a Japonsku. 



Na medzinárodných podujatiach zažiarili športovci tohto štátu hlavne na olympiádach. Boli úspešní najmä na letných olympijských hrách, na ktorých získali od prvej účasti v roku 1972 každé štyri roky minimálne dve medaily. Najúspešnejším športom je džudo, ktoré prinieslo tomuto socialistickému štátu deväť medailí. Počas vlády Kim Čong-ila sa najviac záujmu ušlo projektu Kórejskej Ľudovodemokratickej Republiky a Kórejskej Republiky na olympiáde v Sydney, kde na otváracej ceremónií vystupovali spoločne pod jednou vlajkou. Bol to však len krátky náznak smerovania k zjednoteniu Kórejského polostrova, keďže v športových disciplínach na austrálskej olympiáde už vystupovali oddelene.

V posledných rokoch Kimového vládnutia upozornili  na seba severokórejskí športovci najmä na majstrovstvách sveta vo futbale mužov aj žien. Minulý rok v Juhoafrickej Republike predstavovali Severokórejci vďaka izolácií ich režimu najväčšiu neznámu na šampionáte. Na rozdiel od roku 1966, keď boli vyradení až vo štvrťfinále po tesnej prehre s Portugalskom (pozrite video pod odsekom),  v roku 2010 nespravili žiadnu dieru do sveta.

Po dvoch prehrách a  debakli 0-7 s Portugalskom (viď video nižšie) zaslúžene obsadili posledné 32 miesto. Ženský futbalový tím skončil  tento rok na majstrovstvách sveta v Nemecku podobne. Vôbec im nepomohlo ani to, že pätica hráčok brala na šampionáte nepovolený doping (údajne to bola divina, ktorú užívali potom, ako boli trafené bleskom). To im prinieslo diskvalifikáciu v bojoch o svetový šampionát v roku 2015.



Kim Ir-sen poslal futbalistov v roku 1966 po prehre s Portugalčanmi do pracovného tábora. Kto vie, ako trestal neúspešných športovcov Kim Čong-il.