Main Content

Preview NHL: Analýza k sérií Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens

piatok, 30. apríl 2010 10:45 | Autor: TASR

Preview NHL: Analýza k sérií Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
Preview NHL: Analýza k sérií Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens | zdroj: SITA

Podobne ako u štvrťfinálových sérií konferencií NHL som pre čitateľov portálu sport7.sk pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam semifinále konferencií play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Pittsburgh Penguins a Montreal Canadiens.

Pittsburgh Penguins (4.) vs. Montreal Canadiens (8.)

Dátum : / 30.4. / 2.5. / 4.5. / 6.5. / 8.5. / 10.5 / 12.5. /
 

Hokejový klub z Pittsburghu, ktorý vedie nenapodobiteľný Sydney Crosby, zažíva mimoriadne vydarené obdobie. Penguins sa už tretiu sezónu za sebou prebojovali do druhého kola, pričom posledné dva ročníky hrali finále a nie je treba dodávať, že je ešte stále úradujúci šampión. Tučniaci teda idú za obhajobou titulu a prvý krok už majú za sebou. Prvý zápas série s Ottawou ešte Pittsburgh nevyhral a zahájil tak play off porážkou pred vlastným publikom v pomere 4 : 5. Potom nasledovali tri výhry v rade. Najskôr sa zrodil tesný výsledok 2 : 1, následne sa séria preťahovala do hlavného mesta Kanady, kde domáci Senators nezvládli oba zápasy a prehrali ich pomerom 2 : 4, resp. 4 : 7.  Po štyroch zápasoch, bol teda stav série 3 : 1 pre americký klub a málokto ešte čakal, že Ottawa dokáže zvládnuť tri zápasy v rade proti rozbehnutému obhajcovi titulu. Senators, ale ešte zabojovali a piaty zápas rozhodli až v treťom predĺžení pričom sa znovu radovali na ľade súpera tentoraz 4 :  3. Duel číslo šesť sa taktiež vyvíjal lepšie pre Senátorov, keď v polovici zápasu vyhrávali 3 : 0. Penguins sa však nadýchli k veľkému obratu, ktorý zavŕšil Pascal Dupuis v 10. minúte prvého predĺženia a ukončil tým aj celú sériu. Pittsburgh, tak dokonale oplatil Ottawe porážku z prvého kola play off spred troch rokov. Sydney Crosby a spol. sa už už pripravovali na najväčšieho konkurenta v boji o finále - Washington, ale stalo niečo, s čím nerátal snáď nikto.

Montreal Canadiens postúpili do vyraďovacích bojov z posledného možného miesta. Automaticky, tak dostali za súpera najofenzívnejší tím základnej časti, Washington Capitals. Vzhľadom na celosezónne problémy v obrane Habs a hviezdami nabitú súpisku Capitals, asi len málokto predpokladal, že z tejto série bude najväčšia dráma prvého kola. Už prvý zápas naznačil, že Caps to nebudú mať až také jednoduché ako si predstavovali. Dôveru strážiť bránu Canadiens dostal náš Jaro Halák a tím okolo Ovechkina podľahol pred vlastným publikom Montrealu 2 : 3 po predĺžení, v ktorom rozhodol Tomáš Plekanec. Capitals pritom zasypali Haláka 47 strelami, ale na výhru im to nestačilo. Prišiel zápas číslo dva a opäť Bratislavský rodák v bránke. Montreal hral opäť výborne a po dvoch tretinách vyhrával už 4 : 1. Útok Capitals sa však zobudil a postupne v priebehu 15 minút, bol zrazu stav 5 : 5. Znovu sa predlžovalo, ale tentokrát to netrvalo dlho a už po 31 sekundách prekvapil Haláka v bránke Backstrom. Stav série tak bol vyrovnaný a tími sa presťahovali do Kanady. Tretie dejstvo sa domácim hokejistom vôbec nepodarilo, keď ich súper vyprevadil s výsledkom 1 : 5 a aj náš brankár sa nechal v polovici duelu vystriedať. Zápas číslo štyri presedel Halák na striedačke a Montreal prehral pomerom 3 : 6. Ťah postaviť do bránky Careyho Pricea trénerovi Habs nevyšiel a Price sa prezentoval okrem iného aj štyrmi trestnými minútami za nešportové správanie, navyše v tretej tretine, keď sa lámal chlieb. Všetko už vyzeralo byť jasné, všetko čo predpovedali analytici, či papierové predpoklady išlo podľa plánu. Washington vyhrával 3 : 1 na zápasy a chýbal mu už len posledný krok, najťažší krok. Piaty zápas znamenal zlom v celej sérii a hlavnou príčinou tohoto zlomu, bol návrat Jara Haláka do bránky Canadiens. Z 38 striel inkasoval iba raz, aj to z hokejky Alexa Ovechkina, ktorý musel puk do bránky doslova dotlačiť. Séria sa teda predlžovala a sťahovala späť do Montrealu. Washington nechcel dopustiť rizikový siedmy zápas a zasypal tak nášho brankára 54 strelami ! Halák však predviedol neuveriteľné brankárske predstavenie a fanúšikovia na tribúnach sa k nemu doslova modlili. Canadiens naopak efektívne využili svoje strelecké pokusy a obetavou tímovou hrou vyhrali 4 : 1. Výkon Jara Haláka nadchol celý hokejový svet a ostával už len jeden zápas od absolútneho prekvapenia prvého kola. Ten zápas sa odohral dnes v noci a Montreal to nakoniec dokázal. Otočil sériu z 1 : 3 na 4 : 3 a vyradil tak jedného z top favoritov na zisk Stanley Cupu. Nás môže len tešiť, že za to môže hlavne naša brankárska jednotka.

Koho sa oplatí sledovať 

Na strane Penguins, vládne celkom neohrozene kapitán tímu Sydney Crosby. Ten si v prvom kole pripísal až 14 kanadských bodov za päť gólov a deväť asistencií. Crosby režíruje celý útok Pittsburghu a hrá v neuveriteľnej forme. K tomu má na útočníka vysoký ice time (23 : 20 na zápas), hrá veľmi slušne (len 2 trestné minúty) a vyhráva dôležité vhadzovania.. Navyše sa môže oprieť o kvality svojich spoluhráčov v podaní Malkina (4+4), Guerina (2+4), či Chrisa Kunitza (2+4). V prvom kole sa nestratili ani Matt Cooke, autor víťazného gólu minuloročného finále, Maxime Talbot, alebo dvojica Pascal Dupuis, Jordan Staal. V obranných radoch má všetko pod palcom skúsený Sergei Gonchar, autor šiestich asistencií. Sekundujú mu hlavne Alex Goligoski a Chris Letang, ktorý má na konte už jeden víťazny gól. Útok Pittsburghu je v podstate rovnako nebezpečný ako ten Washingtonský, pritom obrana je snáď ešte lepšia. Uvidíme ako si Montreal poradí s ďalším z favoritov.

Pomerne nenápadný káder Montrealu vystrkuje v play off riadne svoje rožky. Najnebezpečnejším útočníkom Habs sa ukazuje byť Michael Cammalleri, ktorý si v prvom kole pripísal päť gólov a rovnaký počet prihrávok. Pozornosť si určite zaslúži aj Čech Tomáš Plekanec, ktorý hrá celú sezónu veľmi dobre.
Ďalej je tu Andrej Kostitsyn, ktorý zaznamenal šesť bodov (3+3) a v sérii proti Capitals sa darilo aj dvojici Gionta (2+2), Gomez (1+3). Najproduktívnejším obrancom Montrealu sa stal Andrej Markov so štyrmi prihrávkami. Obranné povinnosti si však plnili aj Marc-Andre Bergeron, Roman Hamrlik, Jaroslav Špaček, čí Maxim Lapierre. Canadiens počas posledných troch zápasov zblokovali 84 striel a najviac, až 31, ich zblokoval obranca Hal Gill. Montreal dokázal zdolať Washington hlavne obetavou tímovou hrou, výbornou úspešnosťou streľby a dobre načasovanými gólmi. Ale najväčšia hviezda sa zrodila v bránkovisku…

Brankári

Priamy súboj s Jaroslavom Halákom teraz zvedie jednotka Penguins aj draftu z roku 2003, Marc-Andre Fleury. Kanadský gólman bude rozhodne predstavovať skúsenejšieho protivníka , akým bol Rus Varlamov, veď minulý rok vychytal s Pittsburghom Stanley Cup. Štatistiky po prvom kole  nemá síce Fleury veľmi oslnivé, ale podobne ako Halák aj on vie vystupňovať svoj výkon priamo úmerne s dôležitosťou zápasu. Na Fleuryho vyslali hráči Ottawy 173 striel, z čoho až 19 skončilo v jeho bránke. Úspešnosť zásahov pod 90 % (89,0) a priemer gólu na zápas 2,75 môžeme kľudne označiť za priemerné, ale väčšinou to Tučniaci dobehnú v útoku a dajú o nejaký ten gólik viac.

Po štyroch zápasoch série s Capitals nič nenasvedčovalo tomu, že sa v Montreale zrodí nový brankársky hrdina. V zápase číslo dva a tri dostal Jaroslav Halák z 50 striel deväť gólov a vyzeralo to s ním zle nedobre. Navyše ho Alexander Ovechkin začal provokovať poznámkami o trasúcich sa rukách a vtedy si ešte myslel, že dobre vie čo robí. Jaro však odpovedal najlepšie ako mohol a ako asi nikto nečakal. Vrátil sa do bránky a v zápasoch čislo päť, šesť a sedem pustil zo 134 striel iba tri góly, ktoré si rozložil každý do jedného duelu. Za nepriaznivého stavu 1 : 3 na zápasy zdvihol zástavu svojho tímu a svojimi neuveriteľnými zákrokmi dodal spoluhráčom potrebnú odvahu a naopak hviezdnemu útoku Caps zobral sebavedomie. Jaro Halák s výdatnou podporou celého tímu sa nakoniec postaral o najväčšie prekvapenie prvého kola play off, keď vyradil víťaza prezidentovej trofeje na čele s Alexandrom Ovechkinom.

Prognóza

V tejto sérii môžeme kľudne všetky papierové predpoklady hodiť za hlavu. Po posledných skúsenostiach s Montrealom, sa len veľmi ťažko dá predpovedať kam až tento kanadský klub so sto ročnou tradíciou môže zájsť. Hlavnou otázkou bude, či hokejisti Pittsburghu nájdu recept na fantasticky chytajúceho Haláka a naopak, či Jarovi doslova "preskočilo" na toľko, že by bol schopný poslať domov aj Pengiuins so Sydney Crosbym. O trochu pravdepodobnejšie však je, že sa z postupu budú radovať Tučniaci po výsledku 4 : 3 na zápasy.

 

Naše analýzy k play-off dvojiciam semifinále konferencií NHL
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks
Boston Bruins - Philadelphia Flyers
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
San Jose Sharks - Detroit Red Wings