Main Content

KOMENTÁR: Futbal ako svetový fenomén

štvrtok, 29. december 2011 15:19 | Autor: Michal Plško

KOMENTÁR: Futbal ako svetový fenomén
KOMENTÁR: Futbal ako svetový fenomén | zdroj: Michal Plško pre Sport7.sk, foto ilustračné

Azda všetci ľudia na svete poznajú hru, kde sa dvadsaťdva bláznov naháňa za jednou loptou, a keď už sa k nej dostanú tak ju odkopnú. Lenže povedať to len takto, je priam urážkou tejto geniálnej, a pritom tak jednoduchej hry.

To, že futbal  je svetový fenomén, sa nedá spochybniť. Stačí sa len pozrieť na krajiny ako Brazília, Anglicko, či Taliansko. V týchto štátoch nepoznajú ľudia väčšej radosti, ako keď ich tím práve strieľa gól. Pri futbale zabúdajú na každodenné starosti a zaujíma ich len jediná vec. Víťazstvo svojho tímu. K futbalistom sa tam modlia ako ku svojim bohom. Sú schopní pre nich spraviť všetko na svete. Kuriózny prípad sa stal v Neapole, keď nášmu reprezentantovi, Markovi Hamšíkovi, ukradli na ulici hodinky. Fanúšikovia Neapolu to proste nemohli nechať tak, našli hriešnika a Markovi vrátili hodinky naspäť. Fanúšikovia Manchestru United zas majú tričká, či vlajky s podobizňou bývalého hráča Erica Cantonu s nápisom ,,Ja nie som človek. Ja som Cantona,” a takýchto fanatikov nájdete po celom svete milióny. José Mourinho, slávny tréner Realu Madrid raz povedal pamätnú vetu: „Nikto nemôže podceniť silu futbalistu, lebo je to taká sila, ktorá môže zmeniť svet." A mal pravdu.

Prečo milujeme futbal? Aj pre tieto krásne góly. Toto je výber 10 najkrajších v roku 2011.



Ďalší dôkaz toho, že futbal je naozaj fenomén, je to, že sa hrá všade na svete. Žiadny iný šport nemá takú popularitu. Futbal spája všetky spoločenské vrstvy. Stačí sa pozrieť na to, že futbal hrajú vo väzení, ale aj bohatí podnikatelia na firemných akciách. Vidím to aj na vlastných očiach, keď na každom jednom slovenskom sídlisku hrajú na dvore proti sebe chlapci z rôznych pomerov. A všetci majú rovnaký sen. Každý jeden z nich túži po tom ako raz vystúpi pred vypredaným štadiónom, na seba oblečie dres so znakom svojho klubu na srdci a na ľavej ruke si natiahne kapitánsku pásku.

Treba si uvedomiť, že futbal nie je len obyčajná hra.  Futbal je spoločný jazyk, ktorým hovoria všetci ľudia na svete. Futbal je droga, na ktorej sa stávaš závislým už po jednom použití. Futbal je adrenalín, zázraky ktoré sa vytvárajú na ihrisku, smútok, bolesť, utrpenie, ale aj radosť, elegancia, kreativita. Ale predovšetkým, futbal je umenie. Umenie, v ktorom majstrovským dielom označujeme krásnu prihrávku cez celé ihrisko, strelu z tridsiatich metrov ktorá skončí v sieti, robinzonádu, vďaka ktorej brankár končekmi prstov vytlačí mimo bránky na prvý pohľad nechytateľnú strelu, šmýkačku, vďaka ktorej obranca v poslednej sekunde odoberie loptu. A tieto majstrovské diela vytvárajú naozajstní géniovia. Hráči ako Cristiano Ronaldo, alebo Lionel Messi, ktorí svojimi gólmi, prihrávkami, či zákrokmi, uchvátili celý svet, navždy sa vryli do histórie, posvätili svoj dres a stali sa nesmrteľnými.