Main Content

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií talianskej Serie A

štvrtok, 5. január 2012 09:04 | Autor: Jozef Kupca

REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií talianskej Serie A
REBRÍČEK: TOP 5 najlepších strelcov v histórií talianskej Serie A | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, foto google.com, SITA

V čase keď sa nový rok práve začína vám sport7.sk prináša ďalšie pokračovanie rebríčka o najlepších kanonieroch elitných líg. Dnes nahliadneme do talianskeho futbalu, kde obľúbenou taktikou hry bolo a stále je Catenaccio (katenačo), ktoré je síce založená hlavne na zabezpečenej obrane ale rýchlymi protiútokmi potrápi nejedného súpera.

  Francesco Totti


Ďalší pán futbalista, ktorého vám netreba detailne predstavovať. Tento ,,symbol Ríma,, ako o ňom hovoria, obetoval celú svoju kariéru jedinému tímu - AS Rím. Totti je zároveň stále aktívnym hráčom a hoci jeho momentálna strelecká forma nie je ideálna stále je platným hráčom pre Rimanov. 35-ročný kapitán AS Rím už nemusí nikomu nič dokazovať. Zanedlho  nastúpi na svoj 500-tý zápas a sieť súperov napol dovedna 207 krát. Na klubovej úrovni vyhral dvakrát taliansky pohár, dvakrát  taliansky superpohár a pridal jedno víťazstvo v Sérii A. Tieto úspechy nasledovala aj rada individuálnych ocenení. Medzi tie najvýznamnejšie bezpochyby patrí Zláta kopačka a 5 ocenení pre najlepšieho futbalistu Serie A. V roku 2006 sa s talianskou reprezentáciou tešil z titulu Majstrov sveta.



  Giuseppe Meazza & José Altafini


Tieto dve legendy nemali spoločnú len najvyššiu taliansku futbalovú súťaž  ale aj číslovku v počte gólov, ktorá svietila na konci ich kariéry (216). Začnem so starším z tejto dvojice.

Giuseppe Meazza sa narodil v roku 1910 v Miláne, kde zažil aj najkrajšie roky svojej futbalovej kariéry. Je považovaný za jedného z najlepších futbalistov svojej éry. V 30. rokoch minulého storočia bol oporou Interu a talianskej reprezentácie, s ktorou získal dva tituly majstra sveta (1934,1938). Hlavný štadión v Miláne dnes nesie na jeho počesť názov Stadio Giuseppe Meazza (San Siro).     



Celým menom José João Altafini (tiež známy ako "Mazzola") sa  narodil v roku 1938. Tento rodák z Brazílie obliekal dresy takých klubov ako AC Miláno, Napoli či Juventus. Potom čo opustil Taliansko hral ešte štyri roky vo Švajčiarsku. Do dôchodku odišiel ako 42 ročný. Najcennejší dres ,,Kanarikov,, obliekol 8 krát a strelil 6 gólov. Neskôr sa dokonca stal členom talianskej reprezentácie, za ktorú hral na majstrovstvách sveta v roku 1962 (pamätné MS pre Československo, ktoré skončilo na striebornej pozícii, keď vo finále nestačilo na výber Brazílie). Takéto niečo sa však nedá povedať o talianskej „Squadre Azzure” ktorá vypadla už po bojoch v základnej skupine. Po tomto neúspechu sa José rozhodol ukončiť svoju reprezentačnú kariéru.    


 
  Gunnar Nordahl


Na druhom mieste v historickom rebríčku najlepších strelcov Serie A sa umiestila švédska “gólová mašina”. Svoju bohatú futbalovú kariéru začal vo Švédsku, kde sa mu počas 172 zápasov podarilo napnúť sieť celkovo 149 krát. Štyri krát sa tešil zo zisku titulu v najvyššej švédskej futbalovej súťaži a dokonca sa mu v jednom zápase podarilo skórovať sedem krát. Svoj vrchol kariéry zažil v talianskom AC, kde vytvoril klubový rekord v počte gólov (210). Po odchode z Milána hral Nordahl ešte dve sezóny za AS Rím. Celkovo v Taliansku nastrieľal 225 gólov. Hanbiť sa nemusí ani za svoju reprezentačnú vizitku, pretože v 33 zápasoch strelil 43 gólov.



 Silvio Piola


Neohrozeným kráľom tohto rebríčka sa stáva Talian Silvio Piola, ktorý sa z gólu v taliansku radoval neuveriteľných 274 krát. Oficiálne vo všetkých súťažiach dokopy strelil dych vyrážajúcich 333 gólov. Najlepšie roky prežil v Laziu. Potom si spravil krátku zastávku v FC Turíne, kde počas 23 zápasov strelil až 27 gólov. Kopačky zavesil na klinec nakoniec až po siedmich sezónach v Novare. S 30 gólmi je tretím najlepším strelcom talianske reprezentácie. Tento počet by bol s veľkou pravdepodobnosťou určite vyšší, ale veľká časť medzinárodných zápasov bol zrušená pre prebiehajúce boje druhej svetovej vojny. Tento futbalový fenomén zomrel v roku 1993, vo veku 83 rokov.