Main Content

Preview NHL: Analýza k sérií Boston Bruins - Philadelphia Flyers

sobota, 1. máj 2010 17:11 | Autor: TASR

Preview NHL: Analýza k sérií Boston Bruins - Philadelphia Flyers
Preview NHL: Analýza k sérií Boston Bruins - Philadelphia Flyers

Podobne ako u štvrťfinálových sérií konferencií NHL som pre čitateľov portálu sport7.sk pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam semifinále konferencií play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Boston Bruins - Philadelphia Flyers.

Boston Bruins (6.) vs. Philadelphia Flyers (7.)

Dátum : / 1.5. / 3.5. / 5.5. / 7.5. / 10.5. / 12.5. / 14.5. /

Medvede z Bostonu vedené našim kapitánom Zdenom Chárom, nemali pred prvým kolom nič isté a do cesty sa im postavilo v základnej časti silné Buffalo. Sabres začali sériu na domácom ľade, čo dá sa povedať Bostonu vyhovovalo, keďže Bruins hrali lepšie vonku ako pred vlastným publikom. To sa nakoniec  nepotvrdilo a žlto-čierny stratili prvý duel tesným výsledkom 1 :  2. Asistenciu na vyrovnávajúcom góle zaznamenal Chára. Druhý zápas vyšiel oveľa lepšie Bostonu, aj keď ešte v polovici duelu prehrával. Potom, sa ale prejavil náš kapitán a dvomi gólmi zavelil k obratu. Do štatistík sa prvý krát zapísal aj Miro Šatan, ktorý nahrával na druhý Chárov gól a obaja sa nakoniec tešili z triumfu 5 : 3. Navyše nášho jediného kapitána v NHL vyhlásili za prvú hviezdu duelu. Séria sa následne presťahovala do Bostonu. Tu sa odohrali bitky číslo tri a štyri a oba zápasy domáci hokejisti dotiahli do víťazného konca. Najskôr sa zrodil výsledok 2 : 1, bez bodovej účasti našich, ale za to s pästným súbojom mladého obrancu Andreja Sekeru. Štvrtý zápas bol z tejto série najdlhší a rozhodol sa až v druhom predĺžení. Tam sa o všetko postaral náš najskúsenejší hokejista v NHL Miro Šatan, ktorý v jasnej streleckej pozícii radšej urobil kľučku a zasunul puk do odkrytej bránky. Boston vyhral 3 : 2 a získal tak dôležitý tretí bod v sérii. Nasledujúci duel ešte Buffalo dokázalo vyhrať v pomere 4 : 1 a predĺžilo si tak sezónu. Po tomto zápase dokonca hrozilo kapitánovi Bruins disciplinárne konanie, pretože vyprovokoval bitku v posledných piatich minútach stretnutia, nakoniec sa to však obišlo bez zápasového trestu. Celá séria sa uzavrela v Bostone, kde domáci tým strelil o jeden gól viac a vyhral 4 : 3. Opäť sa zaskvel Miro Šatan, autor druhého víťazného gólu v sérii a jednej asistencie. Bostonské Medvede teda preskočili v prvom kole svojho vyššie postaveného súpera a zahrajú si po roku semifinále konferencie znovu. Pred rokom Boston nestačil na Carolinu a podľahol jej 3 : 4 na zápasy. Zaujímavé je určite aj to, že Boston prešiel naposledy druhým kolom ešte v sezóne 1991 / 1992, pritom práve minulý rok boli od postupu do tretieho kola najbližšie.

Na druhej strane ľadu bude stáť tiež trošku prekvapivý súper. Letci z Philadelphie dokonale zopakovali sezónu 03 / 04, kedy rovnako ako teraz vyradili v prvom kole New Jersey Devils až nečakane hladko 4 : 1 na stretnutia. Flyers spotrebovali na postup najmenší počet zápasov, čo sa dá považovať za prvé veľké prekvapenie tohtoročného play off. Po prvých dvoch dueloch na ľade New Jersey bol stav nerozhodný 1 : 1 a všetko vyzeralo byť otvorené. Tretí domáci zápas vyhrala Philadelphia v predĺžení a následne hokejisti v oranžovom vyhrali aj štvrté meranie síl. Diabli ale nenašli odpoveď ani v piatom zápase a pred vlastným publikom nestrelili ani jeden gól. Letci sa tak tešili po hladkom víťazstve 4 : 1 na zápasy a logicky tak mali najdlhší čas na regeneráciu. Flyers sú pritom veľmi úspešným tímom, čo sa týka vyraďovacích bojov. V rokoch 2000, 2004, a 2008 skončili hokejisti z Philadelphie až v treťom kole, pričom za posledných desať rokov (okrem sezóny 06 / 07) si vždy zahrali aspoň jedno kolo play off.  Veľmi zaujímavý bude určite súboj dvoch obranných veží v podaní Chrisa Prongera v drese Flyers a Zdena Cháru obliekajúci dres Bruins. Kľúčové určite bude aj to ako si Philadelphia poradí s presilovkami. Proti Devils využili Letci osem z 29 možných, ale Medvede v prvom kole nedostali ani jeden gól v početnej nevýhode. Ďalším dôležitým faktorom bude, či zopakuje gólman Brian Bucher svoje výborné výkony z konferenčného štvrťfinále.

Koho sa oplatí sledovať


Boston dal z celej východnej konferencie najmenej gólov v základnej časti, ale v prvom kole nemal so strieľaním do čierneho najmenší problém. Na čele bodovania sa usadila hneď štvorica útočníkov, ktorá navyše pekne ukazuje ako sú sily v Bostone rozložené. Mark Recchi sa narodil v roku 1968, ale aj napriek tomu pozbieral päť bodov za tri góly a dve prihrávky. Miro Šatan je ďalší veterán, aj keď o sedem rokov mladší, ktorému vyšlo prvé kolo na jednotku. Jeho dva strelené góly mali pre Medvede cenu zlata, pretože boli víťazné a k tomu pridal aj tri presné asistencie. Miro sa ukazuje ako najvýhodnejšia posila vzhľadom na jeho nízky plat. Mladšiu generáciu predstavuje dvojica David Krejčí, Patrice Bergeron. Krejčímu sa v základnej časti nedarilo tak dobre ako minulú sezónu, ale v play off zatiaľ predvádza výborný hokej. Bergeron zase často vyhráva dôležité vhadzovania. Za zmienku určite stojí aj pravé krídlo Michael Ryder. Bodovo sa však vôbec nepresadil Marco Sturm, ktorý tak má čo v druhom kole doháňať. V obrane je všetko na správnom mieste, veď Zdeno Chára dokázal streliť dva góly v jednom zápase, čo sa mu podarilo v play off po prvý krát. Chára je vodca, kapitán na správnom mieste, ale sám by to nezvládol. Preto sú tu obrancovia ako Widemen či Hunwick, ktorí si obaja pripísali po štyri kanadské body. Navyše Boston zatiaľ ubránil všetky oslabenia, ktoré musel hrať v prvom kole.

Najlepším strelcom Philadelphie sa v úvodnom kole stalo pravé krídlo Claude Giroux. Mladý, ešte iba 22 ročný útočník dokázal v piatich zápasoch streliť štyri góly, k čomu pridal aj dve asistencie. Keď si zoberieme, že v základnej časti skóroval v plnom počte zápasov iba 16 krát, môžeme kľudne povedať, že mu tohtoročné play off zachutilo. V počte bodov ho však predbehol spoluhráč Mike Richards, ktorý v rovnakom počte zápasov pozbieral bodov osem (2+6). V útoku boli ďalej vidieť aj Danny Briere (2+3), horúca hlava Daniel Carcillo (2+1) a Jeff Carter (2+1), ktorý naskočil do série o jeden zápas neskôr. Naopak, viac sa čakalo od trojice Gagne, van Riemsdyk a Hartnell. Posledný menovaný má najhoršiu bilanciu -3 zo všetkých svojich spoluhráčov. V obrane je nepriehľadnutelný hlavne Chris Pronger, ktorý sa so ziskom piatich bodov, za dva góly a tri asistencie, stal najproduktívnejším bekom Flyers a na ľade trávi neuveriteľných 29 minút za zápas.. Kimmo Timonen síce gól v prvom kole nedal, ale nie nadarmo ho tréner necháva na ľade v priemere až 26 minút, čo mu zatiaľ stačilo na tri asistencie. Na koniec môžeme spomenúť ešte dvojicu Matt Carle, Braydon Coburn, ktorá síce nezbiera body, ale svoju defenzívnu robotu si odvedie spoľahlivo.

Brankári 

Brian Boucher bol pred prvým kolom veľkou neznámou, ale nie preto že by bol nováčik, ale preto, že poriadne si v play off zachytal ešte v sezóne 1999 / 2000. Boucher, ale zahodil všetky otázniky za hlavu a víťazstvom v priamom brankárskom súboji s Martinom Brodeurom ukázal, že s ním môžu vo Philadelphii počítať. Tým že Flyers odohrali najmenší počet zápasov si Boucher pripísal najlepšiu úspešnosť zásahov 94,0 % a najmenší gólový priemer na jedno stretnutie 1, 59. V poslednom dueli, ktorý znamenal stop pre Devils si americký gólman dokonca pripísal druhé čisté v play off, v jeho kariére. Boucher pochytal dovedna 126 zo 134 v prvom kole a na to druhé mal dosť času sa pripraviť. Tak uvidíme.

Konkurenciu v bránke Bruins bude predstavovať mladučký Tuukka Rask. Tento Fín vstúpil do svojho prvého play off ako z veľkej knihy a v brankárskom súboji porazil asi najväčšieho kandidáta na Vezinovu Trofej Ryana Millera. Rask nedostal ani v jednom zápase štvrťfinále viac ako tri góly a zaknihoval tak úspešnosť zásahov 92,7 %. Priemer gólu na zápas má tiež veľmi slušný a to konkrétne 2,18 pričom dovedna musel čeliť 193 strelám, z ktorých pustil za svoj chrbát 14. Tuukka Rask ukázal svojim spoluhráčom, že sa na neho môžu spoľahnúť a tí mu zase na oplátku zabezpečili lístok do druhého kola.

Prognóza 

Philadelphia rovnako ako Boston sa dostali do semifinále konferencie ako nižšie nasadené mužstvá. Favorit sa teda bude hľadať ťažko. O trošku väčšiu motiváciu by mohli mať Medvede, ktoré sa nedostali cez bránu druhého kola už dlhých 18 rokov. Očakáva sa ale tuhý boj, po ktorom sa budú tešiť z postupu hráči Bruins v pomere 4 : 2 na zápasy.

 

Naše analýzy k play-off dvojiciam semifinále konferencií NHL
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks
Boston Bruins - Philadelphia Flyers
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
San Jose Sharks - Detroit Red Wings