Main Content

Preview NHL: Analýza k sérií Chicago BlackHawks - Vancouver Canucks

sobota, 1. máj 2010 20:41 | Autor: TASR

Preview NHL: Analýza k sérií Chicago BlackHawks - Vancouver Canucks
Preview NHL: Analýza k sérií Chicago BlackHawks - Vancouver Canucks

Podobne ako u štvrťfinálových sérií konferencií NHL som pre čitateľov portálu sport7.sk pripravil predsériove analýzy ku všetkým dvojiciam semifinále konferencií play-off zámorskej NHL. V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa série medzi celkami Chicago BlackHawks - Vancouver Canucks.

Chicago Blackhawks (2.) vs. Vancouver Canucks (3.)

Dátum : / 1.5. / 3.5. / 5.5. / 7.5. / 9.5. / 11.5. / 13.5. /

Posledná dvojica, ktorá rozohrá svoju partiu v druhom kole, by sa dala považovať za najvyrovnanejšiu. Jastraby totiž narazia na viac než zdatného súpera, ktorý v základnej časti dokázal streliť o jeden gól viac. (CHI - 271, VAN - 272) Chicago svoju štvrťfinálovú sériu nezačalo práve najlepšie a podľahlo vo vlastnej aréne Nashvillu 1 : 4. Hokejisti z veterného mesta sa však rýchlo otriasli a v druhom domácom zápase nedovolili svojmu súperovi streliť ani jeden gól, pričom sami skórovali dva krát. Séria sa presťahovala do mesta country, kde si domáci hráči pripísali pomerne hladké víťazstvo 4 : 1. Jediný presný zásah Blackhawks zaznamenal náš útočník a veľký bojovník Tomáš Kopecký, pre ktorého to bol zároveň prvý gól v play off, v doterajšej kariére. Hokejisti Chicaga dobre vedeli, že ďalší zápas už nemôžu prehrať, lebo by to mohlo znamenať rýchly koniec. V štvrtom zápase sa im však podarilo vyrovnať stav série na 2 : 2 aj za prispenia Mariana Hossu, ktorý pri víťazstve 3 : 0 zaznamenal asistenciu. Piaty duel bol teda kľúčový, čo si dobre uvedomovali obidve mužstvá. Po 60 minútach svietil stav 4 : 4, keď Patrick Kane 14 sekúnd pred záverečnou sirénou poslal puk do bránky a tým pádom aj zápas do predĺženia. V ňom sa strelecky prebudil Majo Hossa, ktorý si najskôr odsedel päť minútový trest a krátko po návrate na ľad dorazil puk do odkrytej bránky Nashvillu. V tomto stretnutí sa strelecky presadil opäť aj Kopecký a Chicago si tak vybojovalo dôležitý mečbal. V Nashville sa nakoniec aj rozhodlo a hostia za výdatnej podpory staršieho z bratov Hossovcov (3 asistencie) dokázali stretnutie vyhrať 5 : 3 a celú sériu pomerom 4 : 2 na zápasy. Jastraby teda postúpili do semifinále konferencie, kde na nich čaká ešte oveľa kvalitnejší súper.

Kosatky z dejiska posledných zimných olympijských hier zažili podobné prvé kolo ako Blackhawks. Prvú prekážku na ceste do vysnívaného finále predstavoval mladý a talentovaný tím z Los Angeles, ale stále bol za favorita považovaný Vancouver. Prvé dva zápasy na ľade Canucks dospeli až do predĺženia a každí z tímov si odniesli jedno víťazstvo. Prvý uchmatol pre Vancouver Samuelsson a druhý ukončil v presilovej hre jediný Slovinec v NHL Anže Kopitar. Naši hokejisti Pavol Demitra na jednej a Michal Handzuš na druhej strane si z tohto dvojzápasu odniesli zhodne po jednej asistencii. V treťom meraní síl sa zaskvel hlavne Mišo Handzuš, autor dvoch presilovkových gólov a jednej asistencie. L.A. vyhralo zápas 5 : 3 a ujalo sa tak vedenia 2 : 1 v sérií. Pred štvrtým duelom sa Vancouver ocitol v rovnakej pozícii ako Chicago. Ak sa nechcel ocitnúť na kraji priepasti v podobe vypadnutia, musel vyhrať. Zápas to bol poriadne napínavý a bohatý na góly, ale nakoniec to Kosatky zvládli a vyhrali 6 : 4, aj  s prispením Pavla Demitru, ktorý strelil svoj premiérový gól v tohtoročnom play off. Nasledovala teda piata časť bitky o postup, v ktorej hokejisti Los Angeles úplne vyhoreli. Kosatky vyprevadili Kráľov so svojho ľadu s výsledkom 7 : 2 a za druhú hviezdu duelu vyhlásili Pala Demitru, autora jedného gólu a dvoch presných prihrávok. Za hostí sa trafil do čierneho aj Michal Handzuš a opäť v presilovke. Kings si ešte mohli na domácom území vybojovať rozhodujúci siedmy zápas, ale nakoniec sa tak nestalo a Vancouver si už svoj postup postrážil výhrou 4 : 2, tentoraz bez bodovej účasti našich hokejistov. Pred rokom sa tieto dva tímy taktiež stretli v semifinále východnej konferencie a z postupu sa radovali Blackhawks. Vancouver, tak určite má svojmu súperovi čo oplácať a séria bude mať ten správny náboj.

Koho sa oplatí sledovať

V drese s indiánom na hrudi zabrali v útoku všetky veľké opory. Najviac bodov dokázal v prvom kole nazhromaždiť Jonathan Toews, ktorý strelil dva góly, z toho jeden víťazný a pridal aj šesť asistencií. Sedem bodov si pripísala hneď trojica útočníkov. Patrick Kane, jeho menovec Sharp a Slovák Marián Hossa. Účastník posledných dvoch finále Stanley Cupu sa v prvej polovici série z Nashvillom nevedel bodovo presadiť, všetko však dobehol, v dueloch číslo päť, v ktorých zaznamenal päť bodov. Celkovo si Hossa z prvého kola odniesol bilanciu, jeden gól a šesť asistencii. Nás môže tešiť aj to, že stabilne nastupuje Tomáš Kopecký, ktorý strelil svoje prvé dva góly vo vyraďovacích bojoch a jeho ice time sa neustále zvyšuje. Naopak úvodné kolo nevyšlo podľa predstáv útočníkom Ladd (1+0), Brouwer (0+0) alebo Byfuglien (0+0).Najviac bodujúcim obrancom Chicaga je zatiaľ Brent Seabrook (0+4), ale obranné povinnosti dobre plnia aj Brent Sopel (0+3), čerstvý kandidát na Norris Trophy Duncan Keith (1+1), či mladý Švéd Niklas Hjalmarsson, ktorý má najlepšiu bilanciu +/- bodov (+6).

Vancouver sa celú sezónu mohol spoľahnúť hlavne na magické švédske dvojičky Sedinovcov a kľudne tak môže urobiť aj v nadstavbovej časti. Daniel si v prvom kole pripísal desať bodov za štyri góly a šesť asistencii, zatiaľ čo Henrik získal bodov osem za jeden gól sedem presných prihrávok. Najproduktívnejším hráčom Canucks, sa ale stal iný Švéd. Mikael Samuelsson v šiestich dueloch nastrieľal sedem gólov, čo bolo najviac v celom štvrťfinále a k tomu stihol ešte aj štyri krát presne prihrať. V útoku sa rozhodne nestratili ani Ryan Kesler (1+5), Pavol Demitra (2+3) alebo Steve Bernier, autor štyroch presných zásahov. V druhom kole sa určite očakáva viacej od dvojice Burrows, Raymond, ktorí sa zmohli v sérii proti Nashvillu iba na jeden gól. Obranu má na starosti hlavne štvorica Bieksa, Edler, Ehrhoff a Salo, ktorá má po šiestich zápasoch zhodnú bilanciu, jeden gól a dve asistencie.

Brankári

Na tomto poste asi nájdeme najväčší rozdiel medzi oboma tábormi. Fín Antti Niemi má za sebou veľmi úspešnú premiéru vo vyraďovacích bojoch a ako jediný si dokázal dva krát udržať čisté konto. Zo 164 striel na jeho bránu pochytal celkovo 151 a úspešnosť zásahov sa mu zastavila na hodnote 92,1%. Priemer gólu na zápas v podobe 2,15 je tiež veľmi slušný, ale povedzme si pravdu ofenzívna sila Vancouveru je trochu iná káva, ako majú k dispozícii v Nashville. Uvidíme, ako si tento nováčik poradí s druhým najofenzívnejším mužstvom v lige.

Roberta Luonga, asi netreba nikomu zvlášť predstavovať. Roberto vie zachytať fantastický zápas a následne v ďalšom totálne vybuchnúť. To sa našťastie pre Vancouver v prvom dejstve play off nestalo. Veľký brankár vzrastom aj svojimi výkonmi, síce zaznamenal horšie čísla ako Niemi (89,3% úspešnosť zákrokov a 2,92 priemer gólu na zápas), ale aj napriek tomu je to gólman, ktorý má už čo to za sebou. Veď brankár, ktorý vychytá Kanade zlatú olympijskú medailu, predsa nemôže byť zlý. Luongo dostal zo 159 striel až sedemnásť gólov, čo by sa v druhom kole proti silnému Chicagu už nemalo opakovať. Stále, ale platí jedno a to, že brankár Kosatiek je oveľa skúsenejší ako jeho konkurent.

Prognóza

Verte mi, v tejto sérii sa máme na čo tešiť. Oba celky vedia dávať veľa gólov a tak kľúčové iste budú výkony oboch gólmanov. Obrana je mierne kvalitnejšia na strane Chicaga, čo by mohlo byť rozhodujúce. Chicago nakoniec zdolá svojho mimoriadne vyrovnaného súpera po dlhej bitke pomerom 4 : 3 na zápasy.
 

Naše analýzy k play-off dvojiciam semifinále konferencií NHL
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks
Boston Bruins - Philadelphia Flyers
Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens
San Jose Sharks - Detroit Red Wings