Main Content

REBRÍČEK: 5 najžiadanejších hráčov holandskej Erdivisie

piatok, 6. január 2012 16:17 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK: 5 najžiadanejších hráčov holandskej Erdivisie
REBRÍČEK: 5 najžiadanejších hráčov holandskej Erdivisie | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Už sa stáva takmer tradíciou, že tímy z elitných líg ťahajú zo zeme zväčša len dobrú „zeleninu“. A tú dobrú zeleninu pestujú vo veľkom v Holandsku, ktoré je jedným z najväčších dodávateľov skvelých hráčov do elitných veľkoklubov.

Tento krát sme sa preto zamerali na pár hráčov z holandskej Erdivisie, ktorých by vírus s prívlastkom „prestupová horúčka“ nemala minúť.

  WILFRIED BONY, 23, VITESSE ARNHEM

Wilfried Bony začal svoju púť v najvyššej súťaži Pobrežia Slonoviny, kde už ako 18 ročný strelil 6 gólov v priebehu 16 zápasov. FC Liverpool zvažoval, že  s ním podpíše kontrakt, avšak po príchode do Anglicka nezaujal mládežníckych trénerov. Nakoniec jeho púť smerovala do Sparty Praha. V tom čase to bol v Čechách úplne neznámym hráčom, no ešte v tom istom roku sa mu podarilo vďaka kvalitným výkonom v rezerve presunúť do hlavného tímu. Bony strelil za Spartu 22 gólov v priebehu 59 stretnutí a vyhral s ňou titul aj Superpohár. V minulej sezóne sa cez zimné prestupové obdobie presťahoval do tímu holandskej Eredivizie Vitesse Arnhem, medzitým dostal aj prvú pozvánku do reprezentácie. Sparta za neho zinkasovala 4,1 milióna eur. Bony Wilfried počas 21. zápasov, ktoré stihol v Holandsku odohrať, skóroval 12 krát a vo svete na seba upozorňuje čoraz výraznejšie.

Sezónne štatistiky
Odohraté zápasy: 15
Góly:  9
Asistencie:  4
Prestupové možnosti
Prestupová hodnota: 10 Mil. €
Záujemcovia:  Chelsea, CSKA Moskva, Bayern Mníchov

  SIMON POULSEN, 27, AZ ALKMAAR

Simon Poulsen ukazuje túto sezónu brilantnú formu, čo sa javí aj na skvelých výsledkoch tímu. Alkmaar je po 17 kolách na prekvapujúcom prvom mieste a bývalý hráč FC Midtjyllandu by sa mal poponáhľať s prestupom, pretože Almaar s ním má zmluvu do konca tohto roka, čo by znamenalo, že by ju musel ešte túto sezónu predĺžiť. Záujemcov by o tohto hráča nebolo málo, najčastejšie sa vraví o predstaviteľoch tímov z anglickej a nemeckej ligy.

Sezónne štatistiky
Odohraté zápasy: 16
Góly: 2
Asistencie: 1
Prestupové možnosti
Prestupová hodnota: 1,5 Mil. €
Záujemcovia: Aston Villa

  DUSAN TADIC, 23, GRONINGEN

O tohto Srba sa už v minulosti zaujímala CSKA Moskva a Olympique de Marseille, avšak on sám sa vyjadril, že sa ešte necíti na to, aby hrával za veľké kluby. Uprednostnil tak možnosť prestupu do holandského Groningenu, kde už vyrástlo viacero hviezd. Azda to, čo mu nevyšlo v minulosti, mu môže vyjsť teraz a záujemcov o jeho služby by nebolo v žiadnom prípade málo. Tadic nabral  neuveriteľné technické schopnosti z pôsobenia v srbskej Vojvodine, kde mimochodom ako krídelník strelil až 29 gólov v priebehu 107. zápasov a svoj reprezentačný debut zažil už ako 20-ročný.
 
Sezónne štatistiky
Odohraté zápasy: 16
Góly: 3
Asistencie: 7
Prestupové možnosti
Šanca prestupu:  35%
Prestupová hodnota:  7 Mil. €
Záujemcovia: Bayern Mníchov, Twente, Schalke, Wolfsburg

  JAN VERTONGHEN, 24, AJAX AMSTERDAM


Počas minuloročného letného prestupového obdobia mal Ajax Amsterdam na stole viacero ponúk na tohto hráča, najviac sa hovorilo o atraktívnych ponukách od Interu Miláno či Valencie. Vicemajster Holandska si však nedokázal nájsť vhodnú náhradu za tohto veľmi nadaného mladíka a preto sa rozhodol, že odchod Vertonghena nedovolí. Momentálne si opäť viaceré anglické kluby brúsia zuby na tento klenot, ktorý by mohol stáť podľa odhadov okolo 12 miliónov libier. 24-ročný Vertonghen je už 31-násobným reprezentantom Belgicka.

Sezónne štatistiky
Odohraté zápasy: 15
Góly: 3
Asistencie: 1
Prestupové možnosti
Prestupová hodnota:  12 Mil. €
Záujemcovia: Arsenal, Newcastle, Tottenham

  GREGORY VAN DER WIEL, 23, AJAX AMSTERDAM

Momentálne už pomerne známy krajný obranca Ajaxu Gregory Van Der Wiel upútal svet najmä svojím krásnymi krídelnými akciami z pravej strany. O tomto veľkom talente sa pravidelne diskutovalo už počas letného prestupového obdobia. Záujem bol hlavne zo strany Chelsea, či Manchestru City. Údajne sa však sám Gerogy cez leto ešte na prestup necítil a ostal verný farbám Ajaxu, v v drese ktorého sa ukázal aj v Lige majstrov.  Napriek tomu, že má Van Der Wiel len 23 rokov za seniorskú reprezentáciu Holandska stihol odohrať už 29 zápasov a rozhodne nebude chýbať ani na blížiacom sa Eure.

Sezónne štatistiky
Odohraté zápasy: 14
Góly: 1
Asistencie:  3
Prestupové možnosti
Prestupová hodnota: 10 Mil. €
Záujemcovia: Valencia, Chelsea, Man. City