Main Content

Odlišná tímová filozofia Barcelony a Realu: Výchova verzus nákup

nedeľa, 8. január 2012 14:04 | Autor: Jozef Kupca

Odlišná tímová filozofia Barcelony a Realu: Výchova verzus nákup
Odlišná tímová filozofia Barcelony a Realu: Výchova verzus nákup | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, foto ilustračné

Nemusíte byť fanúšikom futbalu. Dokonca ani nemusíte mať záujem o šport. Ale aj úplnému športovému laikovi sú známe kluby ako je Barcelona a Real Madrid. Ich odveká rivalita v „boji o Španielsko“ inak známa aj ako „El clasico“ je futbalovým sviatkom nie len v Španielsku, ale aj po celom svete.

 

Momentálne Barcelona prevyšuje Madrid čo nám ukázalo aj ich posledné vzájomné meranie síl. Avšak iba čas ukáže, kto bude kraľovať v španielskej najvyššej súťaži.

S veľkou slávou prichádzajú aj veľké peniaze. Rozpočty týchto gigantov častokrát stonásobné prevyšujú finančne zabezpečenie menších klubov. Veľké čiastky pravdaže idú na výplaty a na chod klubu, ale aj tak sa oba tými snažia myslieť na svoju budúcnosť, do ktorej vrážajú nemalé peniaze. Oba kluby však využívajú svoj rozpočet úplne odlišne. My sme urobili menšiu analýzu ich prístupu k nákupu a výchove hráčov. Posúďte sami, ktorý spôsob je vám sympatickejší.       

Real Madrid CF

Biely balet pracuje v aktuálnej sezóne 2011/2012 s rozpočtom 510 miliónov eur. Klubu s takými sponzormi ako bwin, adidas či Audi nikdy peniaze nechýbali. Preto často krát nehľadí na svoje B mužstvo, ale radšej kupuje hotové hviezdy, ktoré stoja nemalé peniaze.

Pripomeňme si 5 najdrahších nákupov v histórií Realu Madrid (mimochodom všetkých 5 sa umiestnilo v zozname 10 najdrahších prestupov histórie futbalu, Ronaldo a Zidane sú na prvých dvoch miestach dodnes):
1. Cristiano Ronaldo - 94 miliónov eur
2.  Zinedine Zidane – 86 milónov eur      
3.  Kaká – 68 milónov eur
4. Luis Figo – 60 milónov eur
5. Ronaldo – 58 miliónov eur     

So železnou pravidelnosťou sa k veľkým hviezdam pridávalo aj veľa menších. Dlhšie obdobia víťazstiev však boli v nedohľadne.  Veľké zmeny v tíme Realu častokrát nepriniesli vytúženú trofej. Hráčom zvyčajne nebol dopriatí ani čas na to, aby sa zohrali. Pre zlé výsledky boli jednoducho predaní, alebo vymenení. Real tak zvyčajne vyhodil nemalé peniaze doslova von oknom. 

Jedna z posledných drahých investícií “Pusiniek” však bola “trefou do čierneho“. A teraz nemáme na mysli Ronalda, ktorý je podľa vlastných slov ,,bohatý, krásny a perfektný hráč”, ale hlavného kormidelníka Realu Madrid Josého Mourinha, vďaka ktorému sa aj bez astronomických nákupov v Madride dejú veľké veci.

Mourinho síce rieši mnoho záležitosti svojským spôsobom, ale nikto sa s nami nebude hádať v tom, že hlavne vďaka tomuto portugalskému kormidelníkovi spravil Biely Balet v poslednom roku veľký krok vpred.

Výnimka potvrdzuje pravidlo a hoci Madridčania nedávajú svojim odchovancom v prvom tíme takmer žiadnu príležitosť je tu dvojica odchovancov, z ktorých sa stali tímové legendy. Máme na mysli Raúla, najlepšieho strelca v histórií klubu a Ikera Casillasa, ktorý je mnohými odborníkmi považovaný za najlepšieho brankára histórie futbalu.      

FC Barcelona

Katalánsky klub neoplýva toľkými sponzormi ako jeho najväčší konkurent. Pracuje síce s veľký rozpočtom vo výške 461 miliónov eur, ale veľký vplyv na to máju hlavne vyhraté súťaže a finančne odmeny za tieto trofeje. A práve preto sa Barcelona snaží čo najefektívnejšie využiť svoje peniaze. Veľké peniaze vráža do vlastných futbalových akadémií po celom svete. A hlavne do tej Barcelonskej, ktorá nesie názov “La Masia“. Mladé talenty v nej majú o všetko postarané a to úplne zadarmo. Všetko ide na účet FC Barcelony. V La Masii sa však nehrá iba futbal. Slúži aj ako škola pre tých, ktorí sa kvôli futbalu museli odsťahovať od rodiny. O ich zdravý duševný a telesný vývin sa starajú lekári, vychovávatelia a známi svetoví šéfkuchári. Táto továreň na talenty už vychrlila nejednu futbalovú hviezdu. Tu je zoznam tých najznámejších:
1. Messi
2. Iniesta
3. Xavi
4. Pedro
5. Piqué
6. Puyol
7. Busquets                                                        
8. Valdés
9. Fabregas

Je tu aj mnoho ďalších futbalistov, ktorí  dostali šancu v inom európskom klube. Máme na mysli hlavne Pepeho Reinu, Bojana Krkiča, či Giovaniho dos Santosa. Táto akadémia výrazné vplýva aj na Barcelonske B mužstvo, ktorého členovia ukazujú svoju silu vždy keď dostanú príležitosť v A-čku. O ich kvalite sa mohlo presvedčiť aj bieloruské BATE Borisov, ktoré dostalo na Nou Campe výprask 4-0.

Výnimka potvrdzuje pravidlo: Katalánci nenakupujú hotové hviezdy možno aj z toho dôvodu, že ich najväčšie nákupy skončili veľkým fiaskom. Zlatan Ibrahimovič, tretí najdrahší hráč v histórií futbalu, ktorý stal 72 miliónov eur vydržal v Barce len sezónu a Thierry Henry, ktorého prestup bol tiež mediálnou bombou, vydržal na Nou Campe len 3 roky.