Main Content

Slovan je jednou nohou v skupine, Trnava v pekle a Žilina má hráča pre reprezentáciu

piatok, 9. júl 2021 13:54 | Autor: Filip Chudý

MŠK Žilina, Slovan Bratislava, Spartak Trnava
MŠK Žilina, Slovan Bratislava, Spartak Trnava | zdroj: TASR/Radovan Stoklasa/Martin Baumann/Lukáš Grinaj

Vstup slovenských klubov do pohárovej Európy priniesol hanbu, ale aj nádej. Čo zmeniť, aby sme neboli medzi futbalovými trpaslíkmi?

Komentár Filipa Chudého

Slovenský klubový futbal aj toto leto zažíva najdôležitejšiu fázu celého roka v momente, keď pre niektorých predchádzajúca sezóna ešte neskončila, resp. veľká časť hráčov je na dovolenke. Je to daň za to, že na základe dlhodobých výsledkov patríme do horšej polovice v rebríčku koeficientov UEFA a dlho tam zrejme aj budeme, pokiaľ niečo nezmeníme. Aktuálne sme 31. z 55 krajín.

Zlepšiť to môžeme jedine tak, že naše kluby budú vyhrávať v predkolách rok čo rok zápas za zápasom a postupovať budú pravidelne až do skupinovej fázy, kde tiež budú robiť výsledky. Lenže na to najprv musíme zmeniť myslenie a nepovažovať účasť v predkolách za úspech, ako sa to pravidelne deje. Len si spomeňte na minulé roky, keď dokonca niektoré skoré vypadnutia boli označované za dôstojné reprezentovanie akože bez hanby. Pri pohľade do Česka uvidíte obrovský rozdiel. Tak keď sa povie účasť v pohárovej Európe, myslí sa skupina, nie predkolá!

Konferenčná liga (KL) je nová súťaž z dielne UEFA. Kto si trochu pozrel systém, ten vidí, že je to prakticky stará Európska liga (EL), len s tým rozdielom, že bude bez papierovo najsilnejších klubov. Tie totiž budú automaticky hrať novú EL, ktorá bude už takmer len pre vyvolených z top 15 krajín rebríčka. KL je určená hlavne pre krajiny ako je Slovensko, čiže druhý či tretí sled, aby mali väčšiu šancu si zahrať skupiny. Budú tam síce aj kluby z top líg, ale už len po jednom zástupcovi, konkrétne ten najhoršie umiestnený. V tejto sezóne to je AS Rím, Tottenham, Union Berlín a Rennes. Triumf Villarrealu v EL „pripravil“ Španielov o miesto v KL, keďže získali ďalšie v Lige majstrov (LM).

 

Samozrejme, pre Slovensko by bolo úspechom sa dostať aj do skupiny KL, hoci to už nebude tak cenené, ako keď naše kluby hrali skupinu EL. Ale aj tri milióny eur sú pre hocktorého nášhozástupcu veľkým lákadlom.

Najľahšie to má Slovan Bratislava, resp. všetci majstri svojich krajín. Z LM sa totiž vypadáva do EL a odtiaľ aj do KL, pričom budú hrať v majstrovskej vetve len medzi sebou. Inak povedané, len totálne neschopný majster sa nedokáže pri takomto formáte prebojovať do skupín, keďže veľká časť z nich to má garantované vďaka systému. Bratislavčanom stačí vyradiť akýchkoľvek dvoch súperov a hrajú skupinu, keďže pri žrebe mali veľké šťastie a aj keby vypadli so Shamrockom Rovers, idú rovno do 3. predkola KL.

Aj preto slovanisti hovoria otvorene o účasti v skupine, veď nikdy predtým papierovo väčšiu šancu v predkolách nemali. Navyše vyradiť írskeho súpera je povinnosť, pričom si ju po výhre 2:0 aj plnia. Po spečatení postupu majú následne tri mečbaly na skupinovú fázu. Young Boys Bern je síce ťažká prekážka, ale prekonateľná. A keď by to aj nevyšlo, ďalšie dve by mali byť papierovo ľahšie, resp. ťažšie už nebudú.

Pre ostatných slovenských pohárových účastníkov sa prakticky nič nezmenilo, teda s výnimkou Dunajskej Stredy, ktorá vďaka dodatočným posunom začne až v druhom predkole. Na skupinu teda potrebuje vyradiť „len“ troch súperov, kým Trnava a Žilina až štyroch. Ale čo sa týka kvality protivníkov, je to takmer to isté, čo v minulých sezónach.

DAC čaká Partizan Belehrad. A kedy srbského súpera aj vyradil, minimálne jedna či dve podobné „chuťovky“ v predkolách by na Dunajskostredčanov ešte čakali. Trnava sa už pozerala na rumunské Sepsi, čo bola chyba… Žilina si už môže zháňať letenky na Cyprus, Apollon Limassol však bude trochu iná káva. A samozrejme, potom tu ešte je tretie predkolo a play-off. Také sú vyhliadky slovenských klubov.

Trnava síce mala tú časť hrať vôbec historický prvý zápas KL, ale postarala sa v ňom o veľkú hanbu, ktorá sa bude ťažko naprávať. Minimálne bod do koeficientu, ktorý sa dáva za výhru, nám už nikto nikdy nevráti. Ale môžu si za to sami, lebo už dlho pred zápasom rozprávali akí sú oni favoriti… Potom nečudo, že v hlave neboli koncentrovaní. Mali by si rýchlo spomenúť, akým štýlom sa dostali do skupiny EL, ak chcú vydržať aspoň do augusta… Ani maltská Mosta sa sama neporazí.

Slovan predviedol profesorský výkon. Síce nenadchol, ale uhral si to najpodstatnejšie, čím je výsledok. Už teda viac-menej urobil prvý krok do skupiny, teraz už len druhú nohu… Treba však povedať, že sa musí zlepšiť. Írsky šampión neukázal v Bratislave prakticky nič, keďže bol tak slabý. Doma však bude zrejme silnejší, lenže pokiaľ to „belasí“ nepodcenia, nevideli sme jedinú futbalovú vec, ktorou by mohli legionársky výber v belasom prekonať.

Suverénne najlepší výkon podala Žilina, ktorá miestami nadchýnala. A to s dovolíme tvrdiť, že Dila Gori je najsilnejší klub z tria našich súperov. Gruzínci totiž ukázali viac kvality ako Mosta so Shamrockom dokopy, hoci dostali päťku. Ale MŠK zas nemožno veľmi chváliť, lebo mali aj veľa slabých momentov, ktoré by silnejší súper okamžite využil možno rovno aj na postup.

A ešte jeden postreh spod Dubňa, Adrián Kaprálik už má pomaly reprezentačné parametre, čo teraz len potvrdil, no ukazuje to už dlhšie. Nehovoriac o tom, že má potenciál na veľký futbal v top lige. Aktuálne nevieme vymenovať štyroch slovenských krídelníkov s lepšou výkonnosťou, hoci reprezentačný tréner to možno dokáže…

Ak chceme, aby slovenský klubový futbal napredoval, potom sme mali mať tento týždeň na konte tri výhry, resp. spolu za prvé predkolo to chcelo šesť víťazstiev. Aj päť výhier s tromi postupmi však bude s prižmúrením oka akceptovateľných. To nás však nemôže uspokojiť, lebo ak chceme naozaj ísť vpred, zostať musia na našom štíte aj kluby ako YB Bern, Partizan, Sepsi, Apollon a pod.