Main Content

Holandsko: Premiérový titul pre Twente, Stoch skóroval - VIDEO

nedeľa, 2. máj 2010 18:32 | Autor: TASR

Slovenský futbalový reprezentant Miroslav Stoch získal v drese FC Twente majstrovský titul v holandskej najvyššej súťaži Eredivisie 2009/2010. Rozhodlo o tom nedeľňajšie záverečné 34. kolo, v ktorom zverenci trénera Steva McClarena zvíťazili na pôde NAC Breda 2:0.

Prvý presný zásah zápasu zaznamenal Bryan Ruíz v 23. min, dve minúty po tom, ako musel pre červenú kartu opustiť ihrisko domáci Csaba Fehér. V 74. min spečatil triumf hostí a zároveň aj zisk titulu práve 20-ročný slovenský krídelník Miroslav Stoch. Mužstvo z Enschede skončilo v tabuľke Eredivisie 2009/2010 na prvom mieste s jednobodovým náskokom pred Ajaxom Amsterdam, ktorý v nedeľu triumfoval na trávniku Nijmegenu suverénne 4:1.

VIDEO: Stochov gól

Twente stavilo pred dvoma rokmi na McClarena a urobilo dobre

Twente si vybojovalo svoj historicky prvý ligový primát od založenia klubu v roku 1965, hoci jeho predchodca SC Enschede dominoval v najvyššej domácej súťaži v roku 1926. Na úspechu "červených" má výrazný podiel aj stabilný člen slovenskej reprezentácie Stoch, ktorý zaznamenal v práve skončenej ligovej sezóne desať presných zásahov, ten posledný v nedeľu proti Brede. Okrem toho pridal dva góly aj v Európskej lige UEFA 2009/2010.

Na opačnom konci tabuľky bola už dlhšie vyriešená otázka zostupujúceho (RKC Waalwijk), ako aj oboch účastníkov baráže (Sparta Rotterdam a Willem II Tilburg).

Bývalý lodivod anglickej futbalovej reprezentácie Steve McClaren, ktorý sa doma na "ostrovoch" neteší veľkej popularite, dosiahol obrovský úspech. Holandský klub FC Twente získal v nedeľu pod jeho vedením historický majstrovský titul. Mužstvo z Enschede zvíťazilo v záverečnom 34. kole Eredivisie 2009/2010 na ihrisku NAC Breda 2:0 (1:0) a v konečnej tabuľke obsadilo prvú priečku o jediný bod pred Ajaxom Amsterdam. O góly "červených" sa postarali kostarický útočník Bryan Ruíz a slovenský krídelník Miroslav Stoch, ktorý bol v FC Twente na hosťovaní do konca ročníka 2009/2010 z anglického FC Chelsea.


Steve McClaren sa stal prvým anglickým trénerom od roku 1996 s majstrovským titulom v niektorej zo silných európskych líg. Naposledy sa to v spomenutom roku podarilo Bobbymu Robsonovi na lavičke portugalského FC Porto. Twente získalo prvý majstrovský titul od založenia klubu v roku 1965, hoci jeho predchodca SC Enschede dominoval v najvyššej domácej súťaži v roku 1926.


Po tom, ako sa McClarenovi nepodarilo postúpiť s Anglickom na majstrovstvá Európy 2008, spustila sa na neho na Britských ostrovov obrovská vlna kritiky. V pondelok 3. mája 49. narodeniny oslavujúci lodivod (nar. 3. mája 1961) sa následne rozhodol prikývnuť na ponuku Twente a urobil dobre. Už v prvej sezóne na lavičke tohto klubu priviedol svojich zverencov na konečnú 2. priečku v Eredivisie a "potiahol" ich do kvalifikácie Ligy majstrov. V nasledujúcom ročníku dokázal umiestnenie mužstva ešte vylepšiť. O jeho služby aktuálne prejavili záujem anglický West Ham United a portugalský FC Porto.


"Keď sa pozriete na naše výsledky v ostatných dvoch sezónach, môžeme si skutočne len gratulovať, že sme sa rozhodli pre Steva. Veľmi rýchlo sme si uvedomili, že je to skvelý tréner a výborný taktik," povedal prezident FC Twente Joop Munsterman. McClaren nedávno vyhlásil, že pôsobenie v "krajine tulipánov" si veľmi užíva: "Keď ma Twente kontaktovalo, poprosil som o radu môjho skúseného kolegu Bobbyho Robsona. On mi povedal, že holandská liga sa mi bude veľmi páčiť. A mal pravdu."