Main Content

KOMENTÁR: Návrat veľkých hviezd

streda, 11. január 2012 12:46 | Autor: Jozef Kupca

KOMENTÁR: Návrat veľkých hviezd
KOMENTÁR: Návrat veľkých hviezd | zdroj: Jozef Kupca pre sport7.sk, foto SITA

V poslednom týždni sme boli svedkami rovno dvoch návratov futbalových legiend. “Gunners“ sa posilnili na dva mesiace o svoju streleckú ikonu Thierryho Henryho a Manchester United si kvôli rozsiahlej maródke povolal na pomoc dnes už tridsaťsedemročného tvorcu hry Paula Scholesa.

Návrat týchto legiend, okrem ich osobného prínosu, určite zapôsobí na tímy aj ako psychická spruha.

Thierry Henry

Prišiel, rozhodol a odišiel. Aj tak by sa dalo opísať vystúpenie tohto francúzskeho navrátilca. Henry si dres Arsenalu obliekol po štyri a pól roku. A ako sa zdá zo svojho umenia nič nezabudol. V zápase, v ktorom sa Arsenal snažil všemožne vsietiť gól Leedsu a spálil pritom nejednu vyloženú šancu sa ukázal práve Thierry. O jedenásť minút od svojho príchodu na ihrisko elegantne, “placírkou“, skóroval a tak naklonil misku váh na stranu Arsenalu, čím mu zabezpečil postup do ďalšieho kola FA Cupu. Emotívna bola aj oslava gólu, keď prvý komu sa poďakoval objatím bol práve tréner Arséne Wenger. Najlepší strelec tohto klubu v histórií si tak na svoje konto pripísal 227 gól a ako sa neskôr vyjadril dúfa, že nebude zďaleka posledný počas jeho dvojmesačného hosťovania na Emirates Stadium.

Z nášho pohľadu je len škoda, že Henry bude k dispozícií Arsenalu iba dva mesiace, po ktorých sa vráti do USA, aby sa zapojil do tréningového procesu jeho kmeňového tímu New York Red Bulls. Thierry má stále “len” 34 rokov, čo nie je ani v špičkovej lige akou je Premier League až tak veľa, aby nezvládol odohrať za Gunners ešte aspoň dve plnohodnotné sezóny. Je na škodu futbalu, minimálne teda toho európskeho, že hviezdy odchádzajú do menej kvalitných líg predčasne, podobne ako Henry pred pár rokmi. 

Paul Scholes

Alex Ferguson počas celej sezóny márne hľadal náhradu za Paula Scholesa, ktorý sa po minulom ročníku rozlúčil s aktívnou profesionálnou kariérou. Paul však veľmi rýchlo zistil, že svojim odchodom spravil chybu. Hoci má už 37 rokov je výborne fyzicky pripravený a tréningy s rezervou to len potvrdzovali. Predovšetkým posledné 3 mesiace bral Scholes tréningový proces veľmi vážne, pravdepodobne sa teda myšlienka návratu do veľkého futbalu zrodila v jeho hlave už pred časom. 

Prišiel deň D, kedy Paul Scholes prišiel za Alexom Fergusonom, voči ktorému mal počas celej kariéry veľký rešpekt, s otázkou, či by sa mohol vrátiť do hlavného tímu. Alex Ferguson nevidel na jeho rozhodnutí nič zlé, čo potvrdzuje aj jeho reakcia z nedele len pár hodín pred stretnutím FA Cupu s Manchestrom City: ,,Paul v posledných týždňoch pracoval veľmi tvrdo s rezervným tímom. Prišiel za mnou a povedal mi, že ľutuje svoj odchod. Potešilo ma to rovnako ako spoluhráčov v tíme, či našich fanúšikov. V dôležitom období tejto sezóny bude pre nás skvelou posilou.”
 
Návrat „hrdzavého princa“ bol bezproblémový. Aj keď sa v zápase s Manchestrom City dopustil chyby, ktorá viedla k zníženiu na 2:3, z postupu sa tešil napokon jeho Manchester United. Ferguson po zápase povedal, že Scholes môže odohrať v na najvyššej úrovni ešte minimálne jednu sezónu a tak je veľmi rád, že ho má opäť v kádri. V čase keď Manchesteru chýba tvorca hry je táto ikona potrebná pre United viac ako kedykoľvek predtým. 

Nedeľňajší zápas bol už 677. v Paulovej kariére za  Manchester United. Za toto obdobie napol sieť celkovo 150 krát a len čas ukáže o koľko gólov sa jeho kariérne štatistiky ešte rozrastú. Ferguson ho pravdepodobne nebude využívať v každom stretnutí, no bude skvelou alternatívou na striedanie. V Manchestri mali v doterajšom priebehu sezóny veľkú marodku a preto sa zíde každý hráč tohto kalibru ako soľ.