Main Content

V príprave na MS domáce víťazstvo nad Lotyšskom 4:3, prehravali sme už 0:3

nedeľa, 2. máj 2010 19:52 | Autor: TASR

V príprave na MS domáce víťazstvo nad Lotyšskom 4:3, prehravali sme už 0:3
V príprave na MS domáce víťazstvo nad Lotyšskom 4:3, prehravali sme už 0:3 | zdroj: SITA

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v nedeľňajšom prípravnom stretnutí v Skalici nad výberom Lotyšska 4:3. Zverenci Glena Hanlona v zápase prehrávali v 25. min už 0:3.

Potom však dokázali výsledok otočiť vo svoj prospech. Víťazný gól zaznamenal v 58. min Ivan Majeský. V 20. vzájomnom zápase oboch tímov dosiahlo Slovensko štrnáste víťazstvo. Obe mužstvá sa opäť stretnú na rovnakom mieste aj v pondelok od 17.00 h.




Slovensko - Lotyšsko 4:3 (0:1, 1:2, 3:0)
Góly: 27. Lintner (Graňák, Pánik), 42. Podkonický (Bartovič, T. Slovák), 54. Zagrapan (Pánik, Graňák), 58. Ivan Majeský (S. Gron) - 4. Karsums, 25. A. Džerinš (M. Redlihs, Galvinš), 25. Pecura.
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, D. Konc - Horínek, Tvrdoň (všetci SR), 2090 divákov

Zostavy:
Slovensko: Staňa - Ivan Majeský, Starosta, Lintner, Graňák, Švarný, P. Frühauf, T. Slovák, V. Mihálik - Bartovič, Podkonický, Zálešák - Pánik, Zagrapan, Špirko (21. Marcel Haščák) - Tatar, Bulík, Dravecký - M. Bartánus, M. Macho, S. Gron
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Jass, Galvinš, Sotnieks, Andersons, M. Širokovs, Cibulskis - Daugavinš, Sprukts, Karsums - M. Redlihs, A. Džerinš, Darzinš - Štals, Pečura, Meija - Saulietis, Berzinš, Jekimovs

Slováci začali aktívne, ich ofenzívne snaženie však končilo na pozornom Masalskisovi. V 4. min ich zmrazil Karsums, ktorý s pukom obkrúžil okolo bránky, nahodil ho do bránkoviska, kde ho vracajúci sa Frühauf nešťastne korčuľou zasiahol a poslal za Staňov chrbát - 0:1. Slováci sa síce snažili o vyrovnanie, ale finálna fáza - rozhodujúca prihrávka i zakončenie - im robili problémy. Ak už vystrelili, ich pokusy Masalskis pokryl. Slováci si vytvorili tlak v presilovkách, ale namiesto streľby volili zbytočné kombinácie. Lotyši podnikali v prvej tretine len ojedinelé protiútoky.

Okamžite po otvorení hry v druhej dvadsaťminútovke sa pokúsil ohroziť lotyšskú bránku Bartovič, nemieril však presne. Slováci zjednodušili po príchode z kabín presilovku, ale efekt to neprinášalo. V 25. min sa dostali Lotyši do prečíslenia dvaja na jedného, Džerinš namiesto prihrávky na voľného Darzinša zvolil strelu a nad lapačku prekonal druhýkrát Staňu. O 31 sekúnd chybila slovenská obrana opäť a Pecura aj napriek hákovaniu Tatara zvyšoval už na 3:0 pre Lotyšsko, čo prinútilo Glena Hanlona zobrať si oddychový čas. V 27. min pri presilovke štyroch proti trom trafil Lintner medzi Masalskisove betóny - 1:3. Znížiť mohol potom v polovici zápasu Tatar, ale jeho puk do opustenej časti bránky ešte stihol zblokovať jeden z obrancov. Slováci hrali aktívnejšie smerom dopredu, v 38. min trafil Podkonický ľavú žŕdku.

V 42. min našiel Bartovič krížnou prihrávkou cez bránkovisko Podkonického, ktorý zasunul puk do siete - 2:3. Slováci sa snažili vyrovnať, Masalskisa ohrozovali najmä strelami zo stredných a väčších vzdialeností. Lotyšský gólman bol pri pokusoch domácich vždy pripravený. Vyrovnanie mal na hokejke s chuťou hrajúci Bartovič, ale z dobrej pozície namieril iba do Masalskisovej hrude. Zverenci Glena Hanlona si vytvárali ďalšie strelecké príležitosti, koncovka im však nevychádzala podľa predstáv. Odmenou za aktivitu bolo napokon vyrovnanie z hokejky Zagrapana, ktorý dotlačil puk v bránkovisku do siete. Dvadsaťtriročný útočník mohol dostať svoj tím aj do vedenia, keď jeho dorážku Lintnerovej strely Masalskis aj so šťastím zlikvidoval. Obrat v zápase dokonal Ivan Majeský, ktorý v prečíslení dvoch na jedného s Bulíkom zvolil úspešné zakončenie švihom. Skóre už nezmenila ani záverečná power-play Lotyšov.

Hlasy po stretnutí

Glen Hanlon (tréner Slovenska): "Výhra vždy poteší. Cením si na mužstve nezlomnú vôľu, dokázalo otočiť aj nepriaznivý stav. Aj keď bolo 0:3, hovoril som chlapcom, že je to hokej a stále môžeme zápas dotiahnuť do úspešného konca. V pondelok zostavu trochu pozmeníme, šancu by mali dostať Kukumberg, Čiernik, Hamerlík a možno aj Chovan. Zo zámorských posíl sa k nám Sekera pridá ešte na Slovensku, Svatoš s Budajom pricestujú priamo do Nemecka."

Andrej Podkonický (útočník SR): "Začali sme dobre, súpera sme zatlačili, ale nedali sme góly. Vytvorili sme si tlak, ale počas neho sme málo strieľali. Lotyši potom potrestali naše chyby. Keď sme začali viac strieľať, začalo to tam padať. Do zápasu sme dali všetko a je super, že sa nám podaril obrat."

Richard Lintner (obranca SR)
: "Začali sme trocha komplikovane, bolo vidieť, že sme počas posledného týždňa vypadli zo zápasového rytmu. Na mužstve si vážim, že aj napriek stavu 0:3 sa nepoložilo, nezačalo panikáriť a hralo aj naďalej svoj systém. Víťazstvo nám dodá ďalšie psychické sily."