Main Content

REBRÍČEK + VIDEO: Sedem najlepších zápasov roku 2011

štvrtok, 12. január 2012 15:49 | Autor: Roman Bobaľ

REBRÍČEK + VIDEO: Sedem najlepších zápasov roku 2011
REBRÍČEK + VIDEO: Sedem najlepších zápasov roku 2011 | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

V roku 2011 sme boli svedkami mnohých dramatických stretnutí. Prinášame vám rebríček siedmich strhujúcich zápasov, na ktoré fanúšikovia zabudnú naozaj len ťažko.


  Valencia – Real Madrid 3:6  23. apríl 2011

Góly:
60. Soldado, 81. Jonas, 85. Jordi Alba – 23. Benzama, 31. Higuaín, 39. Kaká, 43. Higuaín, 53. Higuaín, 62. Benzema

Štatistiky:
Góly: 9
Strely na bránu: 16
Strely mimo brány: 19
Rohové kopy: 18
Fauly: 26
Ž. Karty: 1, Č. Karty: 0
Ofsajdy: 4

Zostavy
Valencia: Guaita – J. Mathieu, M. Stankevicius, R. Costa, M. Brito – E. Banega, M. Topal, H. Maduro – J. Mata, R. Soldado, P. Hernandéz.
Real Madrid: I. Casillas – Nacho, E. Garay, R. Carvalho, R. Albiol – R. Kaká, S. Canales, L. Diarra – E. Granero, K. Benzema, G. Higuaín.

Valencia zažila neskutočný šok už v priebehu prvého polčasu, za „Biely balet“ gólovo prehovorili do 45-minúty až traja hráči, Karim Benzema, Gonzalo Higuaín, Kaká a opäť Higuaín. Keď v úvode druhého polčasu argentínsky útočný klenot Higuaín dovŕšil svoj hetrik (ku ktorému si pripísal aj dve asistencie) za stavu 0-5 sa zdalo, že Valencia zažije najväčšiu hanbu v histórií klubu.  Valencii sa však podarilo po góloch Soldada, Jonasa a Jordi Albu skorigovať na konečných 3-6 (šiesty gól Realu zaznamenal Kaká). Tento 9-gólový maratón nemohol chýbať v našom výbere najlepších zápasov roku.


  Newcastle United – Arsenal 4:4   5. februára 2011

Góly:

69. Barton (penalta), 75. Best, 83. Barton (penalta), 88. Tioté – 1. Walcott, 3. Djourou, 10. Van Persie, 26. Van Persie

Štatistiky:
Góly: 8                                      
Strely na bránu: 18
Strely mimo brány: 11
Rohové kopy: 18
Fauly: 28
Ž. Karty: 5, Č. Karty: 1
Ofsajdy: 11

Zostavy:
Newcastle: S. Harper – D.Simpson, F. Coloccini, M. Wiliamson, J. Enrique – J. Barton, K. Nolan, C. Tioté, J. Gutiérrez – L. Best, P. Lovekrands.
Arsenal: W. Szczesny - B. Sagna, L. Koscielny, J. Djourou, G. Clichy – C. Fabregas, A. Diaby, J. Wilshere – T. Walcott, R. Van Persie, A. Aršavin. 

Arsenal začal zápas naozaj skvele, už po 40. sekundách hry skóroval Theo Walcott. Diváci na štadióne St. James Park videli naozajstnú hrôzu, po dvoch minútach neskôr strelil gól stredný obranca Johann Djourou. Každý si myslel, že je rozhodnuté, keď po dvoch góloch Robina Van Persieho z 10. a 26. minúty viedol Arsenal už 0:4. Mnoho domácich fanúšikov sa už vtedy zdvihlo zo sedadiel a odišlo domov.

V druhom polčase sa však stalo niečo, v čo vtedy neveril snáď ani jeden fanúšik Strák. Abou Diaby dostal v 50. minúte po nezmyselnom faule v strede poľa červenú kartu a vtedy sa začala písať história jedného z najpamätnejších zápasov Newcastlu United. Dva presne zásahy bývalého hráča „Magpies“ Joeyho Bartona po penaltách a gól Leona Besta z 75. minúty Londýnčanov už poriadne vystrašili. Psychika mužstva Gunners sa po týchto góloch výrazne naštrbila, vo zvyšku stretnutia pôsobili mimoriadne zmätene a  vyrovnávajúci gól doslova visel vo vzduchu. Po viacerých šanciach domácich sa napokon len dve minúty pred koncom riadneho hracieho času presadil krásnou strelou Cheikh Tioté. Najlepším hráčom tohto strhujúceho divadla sa stal reprezentant práve tento reprezentant Pobrežia Slonoviny, ktorý zaznamenal spomínaný gól, ku ktorému pridal aj jednu asistenciu. Pikoškou je, že po stretnutí niektoré média upodozrievali Tomáša Rosického z toho, že Newcastlu tento výsledok predal. Rosický totiž vybehol na trávnik v 70. minúte ešte v čase kedy Arsenal viedol 1:4 a počas svojho času na trávniku predviedol výrazne podpriemerný výkon.


  Chelsea – Arsenal 3:5  29. október 2011

Góly:
14. Lampard, 45. Terry, 81. Mata – 36. Van Persie, 49. Santos, 56. Walcott, 85. Van Persie, 92. Van Persie

Štatistiky:

Góly: 8
Strely na bránu: 18
Strely mimo brány: 7
Rohové kopy: 5
Fauly: 25
Ž. Karty: 5, Č. Karty:0
Ofsajdy:7

Zostavy:
Chelsea: P. Čech – A. Cole, J. Terry, B. Ivanovič – J. Bosingwa, J. Mata, F. Lampard, D. Sturridge – J. Obi Mikel, Ramires, F. Torres
Arsenal: W. Szczesny – A. Santos, L. Koscielny, P. Mertesacker, J. Djourou – M. Arteta, A. Song, A. Ramsey – Gervinho, R. Van Persie, T. Walcott.

Rozhodca André Marriner videl v 10. kole tohtoročného vydania Premier League jeden z najkrajších a najdramatickejších zápasov vo svojom živote. Skóre stretnutia otvoril Frank Lampard už v 14. minúte. V 36. minúte sa dokázal presadiť po prvýkrát aj Arsenal, keď Robin Van Persie zužitkoval prihrávku Gervinha. Do polčasu padol ešte jeden gól, ktorý zaznamenal domáci kapitán John Terry.

Chelsea sa však stala v druhom polčase fackovaním panákom Gunners. Štyri góly za 45 minút v sieti to si Petr Čech nepamätá určite už poriadne dlho. Chlieb sa začal lámať hneď v úvode druhej polky, keď vyrovnával André Santos a o sedem minút na to už bol Arsenal vo vedení po góle Walcotta. Chelsea sa zmohla ešte k vyrovnaniu, po tom ako sa ušlachtilou strelou presadila vtedy čerstvá akvizícia Blues Juan Mata. Záver stretnutia patril najlepšiemu útočníkovi súčasnosti v anglickej Premier league Robinovi Van Persiemu, ktorý najprv v 85. minúte využil zaváhanie v rozohrávke Chelsea a pošmyknutie Terryho na to, aby si vychutnal Čecha v nájazde, ktorý pripomínal hokejové shotouty. Nuž a v nadstavenom čase upravil na konečných 3-5 pre hostí nechytateľnou strelou ľavačkou do pravého rohu Čechovej bránky.


  Neapol – Lazio Rím 4:3  3. apríl 2011

Góly:
60. Dossena, 62. Cavani, 80. Cavani (penalta), 88. Cavani – 29. Mauri, 58. Dias, 68. Aronica (vlastný). 

Štatistiky:
Góly: 7
Strely na bránu: 11
Strely mimo brány: 11
Rohové kopy: 7
Fauly: 29
Ž. Karty: 5, Č. Karty: 1
Ofsajdy: 8

Zostava:
Neapol: M. De Sanctis – S. Aronica, P. Cannavaro, H. Campagnaro – A. Dossena, H. Yebda, M. Piacenza, C. Maggio – E. Lavezzi, E. Cavani, M. Hamšík.
Lazio: F. Muslera – J. Garrido, A. Dias, G. Biava – S. Lichtsteiner, G. Sculli, C. Brocchi, S. Mauri - M. Bresciano, A. González, M. Zárate.

Štadión Sv. Pavla videl v minulej sezóne začiatkom apríla mimoriadny zápas medzi Neapolom a Laziom Rím, v ktorom padlo dovedna sedem utešených gólov. Prvý polčas tohto stretnutia, v ktorom padol len jeden gól, ktorý zaznamenal hráč hostí Stefano Mauri, bol len predohrou druhej polky, ktorá priniesla šesť gólov. Keď v 57. minúte skóroval krajný obranca Lazia André Dias to s Neapolom už naozaj nevyzeralo dobre. Góly však postupne začali pribúdať aj na konto domácich, ktorí hlavne vďaka skvelému Edisonovi Cavanimu, ktorý zaznamenal hetrik, napokon vyhrali 4:3. Rozuzlenie však prišlo až v 88. minúte, po tom ako sa Cavani presadil po prihrávke Mascaru. Za zmienku určite stojí to, že Neapol dokázal v tomto stretnutí ukážkovo využiť početnú výhodu, po tom ako sa v 80. minúte nechal vylúčiť obranca Lazia Biava. Len dve minúty na to totiž Cavani vyrovnával a ako sme spomínali o pár minút neskôr rozhodol o tom, že sa body nebudú deliť.


  Utrecht – Ajax 6:4  6. november 2011

Góly:
16. Asare, 19. Duplan, 49. Bovenberg, 52. Mulenga, 55. Arase, 96. Kali – 8. Bulykin, 32. Ooijer, 41. Bulykin, 72. Eriksen

Štatistiky:
Góly: 10
Strely na bránu: 21
Strely mimo brány: 14
Rohové kopy: 5
Fauly: 36
Ž. Karty: 5, Č. Karty: 0
Ofsajdy: 5

Zostavy:
Utrecht: R. Fernandéz – D. Bovenberg, M. Nilsson, J. Wuytens, D. Bulthuis – J. Martensson, N. Asare, R. Sneijder – E. Duplan, J. Mulenga, A. Gerndt.
Ajax: K. Vermeer – J. Vertonghen, G. Van Der Wiel, V. Anita, T. Alderweireld – T. Janssen, S. De Jong, E. Enoh, C. Eriksen – M. Sulejmani, D. Boerrigter

Zápas začal mať neskutočné obrátky už v štvrtej minúte po striedaní zraneného Siema De Jonga. Na jeho miesto prišiel ruský reprezentant Dmitri Bulykin, ktorý sa stal ako stredopoliar jedným z najlepších hráčov v zápase. Svoj strelecký účet si otvoril už v ôsmej minúte. No presne o osem minút na to zareagoval gólovo Nana Asare. Ďalšia hrôza v gólovej podobe prišla presne o dve minúty neskôr, Edouard Duplan upravil na 2:1 a otočil tak zápas. Veterán André Ooijer prišiel do zápasu v 17. minúte, keď vystriedal krajného obrancu Tobyho Alderweirelda. Prekvapujúco aj on skóroval, znížil na 2:2 a z prvého polčasu sa stala neuveriteľná dráma. V 41. minúte sa opäť otáčal zápas, avšak tento krát v prospech tímu z hlavného mesta Holandska. Gól na 2:3 si pripísal opäť Dmitri Bulykin.

„De Godenzonen“ sa netešili z vedenia píliš dlho, štyri minúty po odpískaní úvodu druhého polčasu sa do streleckej listiny zapísal domáci obranca Daan Bovenberg. V 52. a 55. minúte nasledovali ďalšie dva góly domácich. Presadili sa Mulenga a Asare. Ajax sa však stále nevzdával a gól Eriksena v 72. minúte na 5:4 poriadne zdramatizoval celý zvyšok stretnutia. Rozuzlenie prišlo až v šiestej minúte nadstavenia, keď sa dokázal Utrech presadiť aj po šiestykrát. Strelcom posledného gólu tohto strhujúceho divadla holandskej Erdivisie bol Kali, ktorý trafil prázdnu bránku po zlom vykopnutí brankára.  Hráčom zápasu sa stal Jacob Mulenga, ktorý si pripísal dve asistencie a gól.


 Manchester United – Man. City 1:6  23. október 2011

Góly:
81. Fletcher – 22. Balotelli, 60. Balotelli, 69. Aguero, 90. Dzeko, 91. David Silva, 92. Dzeko

Štatistiky:
Góly: 7
Strely na bránu: 20
Strely mimo brány: 11
Rohové kopy: 11
Fauly: 26
Ž. Karty: 8, Č. Karty: 1
Ofsajdy: 2

Zostavy:
Man. Utd: D. De Gea – C. Smalling, R. Ferdinand, J. Evans, P. Evra – L. Nani, D. Fletcher, Anderson, A. Young – W. Rooney, D. Welbeck.
Man. City: J. Hart – M. Richards, V. Kompany, J. Lescott, G. Clichy – Y. Touré, G. Barry, J. Milner, D. Silva – S. Aguero, M. Balotelli.

Jednu z najväčších prehier v histórií pôsobenia na Old Trafforde zažil Sir Alex Ferguson v októbrovom ligovom duely proti mestskému rivalovi Manchestru City. Tento zápas však až do posledných minút nevyzeral na jasnú záležitosť hostí. V prvom polčase totiž padol len jeden gól, o ktorý sa postaral útočník Citizens Mario Balotelli. Chlieb potupy United sa začal lámať až v druhom polčase po tom ako v 47. minúte dostal červenú kartu Johny Evans, čo urobilo ako ukázali ďalšie minúty stretnutia, v obrane Manchestru United poriadnu dieru. Početnú výhodu o jedného hráča využili „Citizens“ ukážkovo, keď v druhej polovici napli sieť frustrovaného Davida De Geu  5 krát, z toho tri góly padli v nadstavenom čase. Najväčšou chybou Red Devils však bolo to, že sa napriek oslabeniu stále snažili hnať do plných. Diery v obrane, ktoré touto snahou o útočenie v závere stretnutia vznikali, boli pre nich smrteľne. Ťažko vybrať najlepšieho hráča stretnutia nakoľko v tíme Roberta Mancinoho by sa našlo hneď niekoľko špičkových individuálnych výkonov. Hru výborne dirigoval David Silva, dva góly zaznamenal Džeko, ktorý k nim pridal aj jednu asistenciu a dvakrát skóroval i Balotelli, ktorý si pripísal víťazný gól.  


 Manchester United – Arsenal 8:2  28. augusta 2011

Góly:
22. Wellbeck, 28. Young, 42. Rooney, 67. Nani, 70. Park, 87. Rooney, 92. Young – 45. Walcott, 75. Van Persie

Štatistiky:

Góly: 10
Strely na bránu: 28
Strely mimo brány: 16
Rohové kopy: 8
Fauly: 17
Ž. Karty: 5, Č. Karty: 1
Ofsajdy: 6

Zostavy:
Man. Utd: D. De Gea – P. Evra, C. Smalling, J. Evans, P. Jones – Anderson, T. Cleverley, A. Young, L. Nani – W. Rooney, D. Welbeck.
Arsenal: W. Szczesny – A. Traoré, L. Koscielny, J. Djourou, C. jenkinson – Aaron Ramsey, A. Aršavin, T. Rosický, F. Coquelin – T. Walcott, R. Van Persie.

Zápas 3. kola Premier League 2011/12 bude patriť medzi jeden z najpamätnejších zápasov Manchestru United v histórií. „Červení Diabli“ v ňom zosmiešnili svojho  odvekého rivala  v boji o titul Arsenal spŕškou 8-gólov. Manchester United 28. augusta dokonale využil neusporiadanú situáciu v kabíne Gunners, ktorá sa nestihla zmieriť so stratami kľúčových hráčov v podobe Fabregasa, Nasriho, či Clichyho. Gólová hrôza pre Arsenal sa začala písať  v 22. minúte po góle Dannyho Welbecka. O 6. minút neskôr sa presadil aj Ashley Young. Do konca prvého polčasu bolo skóre 3:1, v 42. minúte strelil gól Wayne Rooney a v nadstavenom čase znížil Theo Walcott. Po zmene strán sa presadil až v 64. minúte Wayne Rooney. O tri minúty neskôr zmenil skóre už na obdivuhodných 5:1 Portugalčan Luís Nani. Old Trafford videl ďalšiu sériu gólov, v 70. minúte zvyšoval Kórejčan Ji Sung Park a Robin Van Persie už len bezmocne „kozmeticky“ upravil skóre na 6:2. To však rýchlej gólovej mašine zvanej Manchester United nestačilo, a tak v 87. minúte strelil z pokutového kopu gól Wayne Rooney a Ashley Young počas nadstaveného času zmenil po druhý krát v zápase skóre, tento krát na rekordných 8:2. Táto prehra bola najväčšou prehrou „The Gunners“ od vzniku tohto londýnskeho klubu. Hráčom zápasu sa stal odchovanec Evertonu Wayne Rooney.

Ďalšie zápasy, ktoré patrili k tým najdramatickejším v roku 2011:

Tottenham Hotspurs – Arsenal 3:3, 20. Apríla 2011
Neapol – Juventus 3:3, 29. Novembra 2011
Blackburn Rovers – Arsenal 4:3, 17. Septembra 2011
Inter Miláno – AS Rím 5:3, 6. Februára 2011,
Janov – AS Rím 4:3, 20. Februára 2011
AC Miláno – Udinese 4:4, 9. Januára 2011
Lecce – AC Miláno 3:4, 23. Októbra 2011
Chelsea – Aston Villa 3:3, 2. Januára 2011
Palermo – Inter Miláno 4:3, 11. Septembra 2011
Hamburg – Kolín 3:4, 27. Augusta 2011
Manchester City – Wolverhampton 4:3, 15. Januára 2011
Hamburg – Kolín 6:2, 19. Marca 2011

ANKETA: Ktorý zápas bol podľa vás najlepší v roku 2011?
 

Odporúčané články