Main Content

Predaj Newcastlu United je dobrou vecou pre futbal (komentár)

piatok, 8. október 2021 11:32 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti Newcastle United
Futbalisti Newcastle United | zdroj: TASR

Newcastle United sa prakticky cez noc stal najbohatším futbalovým klubom na svete. Novými majiteľmi The Magpies sa stali investori zo Saudskej Arábie. Avšak, otázka znie, je to dobré pre futbal ako celok?

Komentár Jakuba Vaverku

Áno, je. Newcastle United je klub s bohatou históriou, ktorá síce nie je popretkávaná úspechmi, ale ľudia futbal na severe Anglicka milujú a za The Magpies by položili aj svoj život. Uplynulé roky bolo evidentné, že spojenie majiteľ Mike Ashley - Newcastle United nefunguje a tento vzájomný rozchod je to najlepšie, čo sa NUFC mohlo stať. Teraz začína pre klub, kde chytá aj náš Martin Dúbravka, nová éra.

Prichádzajú majitelia zo Saudskej Arábie, ktorých majetok je odhadovaný na 320 miliárd libier, pričom pre porovnanie, doteraz bol za najbohatšieho majiteľa vo svete futbalu považovaný šejk Mansour z Manchestru City s majetkom okolo 23 miliárd libier. Vidíte ten markantný rozdiel? Na sever Anglicka prichádza obrovská finančná sila, ktorá sa dá označiť za neobmedzenú. Niet pochýb o tom, že nepotrvá dlho, kým do Newcastlu začnú prúdiť svetové hviezdy. Tak, ako to bolo v minulosti s Chelsea, PSG či Manchestrom City.

Problémom pre Newcastle a jeho reputáciu v rámci futbalového sveta môže byť fakt, že arabské konzorcium má veľmi zľahčene povedané pochybnú povesť pre dôvody, ktoré presahujú športový rozmer a skôr súvisia s politikou a ľudskými právami. Náš komentár sa však na celú záležitosť snaží pozerať z čisto športovej a biznisovej stránky.

Futbalisti Newcastle United
Futbalisti Newcastle United | zdroj: TASR

NUFC chce bojovať o trofeje, nielen v Anglicku, ale aj v Európe. Cieľom má byť pravidelný úspech, tituly v Premier League či trofeje z Ligy majstrov. Všetko je to reálne, videli sme to už viackrát. A prečo je to podľa mňa dobré pre futbal ako celok? Nepoďme sa teraz hrať na to, že to naruší tradície, že vznikne umelý klub, a že budú trpieť tradičné značky.

Premier League ako súťaž rozhodne neutrpí, práve naopak, k 6 až 8 tímom, ktoré bojujú o titul pribudne ďalší. Konkurencia sa ešte zvýši, na scéne je nový hráč. Okrem toho, bude to zaujímavé aj marketingovo, ľudia majú radi príbehy. A v Premier League uvidíme ešte vyšší počet kvalitných hráčov ako doteraz. Všetci totiž budú chcieť byť lepší. A v neposlednom rade, priláka to k futbalu novú generáciu fanúšikov, ktorá sa bude chcieť s niekým stotožniť. Nový klub síce nevzniká, ale vzniká nový tím. 

Prestupový trh je dostatočne zdeformovaný už teraz, hráči zarábajú obrovské sumy a ako môžeme častokrát vidieť, futbal a celkovo šport, sú o peniazoch. Kto ich má, môže napredovať a rozhodovať, kto ich nemá, musí ích získať, inak ho konkurencia pohltí. Preto nie je potreba posúvať Newcastle United do pozície zápornej postavy. Skrátka, pripravenosť sa stretla s možnosťou, je to biznis a začína nová kapitola. 

Kapitola, ktorú budeme všetci pozorne sledovať.