Main Content

KOMENTÁR: Guéde sa zachoval neférovo

piatok, 13. január 2012 10:59 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Guéde sa zachoval neférovo
KOMENTÁR: Guéde sa zachoval neférovo | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Karim Guéde sa stal prvým naturalizovaným Slovákom v našej reprezentácií. O túto poctu, ako sa o tom aj samotný hráč vyjadroval, sa zaslúžil hlavne tréner Weiss. Veľa fanúšikov sa proti tomuto zámeru ohradilo a pán tréner si musel mnohé vypočuť. Hlavne po Guédeho nie príliš vydarených výkonoch.

Odvtedy ubehol nejaký čas. Nech boli jeho výkony aké boli, teraz s tým už nikto nič neurobí. Dôležité je, čo urobil pán Weiss. Nie som jeho zástancom, verným fanúšikom ani obdivovateľom. Jeho tvrdohlavosť v Guédeho prípade som vnímal skôr skepticky, pretože som v Karimovi nevidel až taký prínos. V tomto momente však hodnotím situáciu reálne. Weiss našiel Guédemu druhý domov. Dal mu možnosť reprezentovať, čo by mala byť pre každého hráča pocta. Zachoval sa k nemu mimoriadne ľudsky, aj keď verejnosť bola skôr proti jeho rozhodnutiam. Ako sa teraz zachoval samotný hráč?

Podľa mňa, jeho kroky boli vrcholne neférové, čo sa týka vedenia celého Slovana, ale hlavne samotného Weissa. Aj keď sa verejnosť  nikdy nedozvie celú pravdu a celé pozadie problému, média priniesli správu, že Guéde opustil prípravu tímu a odcestoval do Španielska, kde je na sústredení Bundesligový Freiburg. Ten o hráča prejavil záujem a s konkrétnou ponukou sa obrátil na vedenie belasých. Všetky tieto informácie potvrdilo vedenie Slovana a tréner Weiss vyjadril veľké sklamanie nad Guédeho  krokmi.

Ani sa mu nečudujem. Guéde opustil klub bez dovolenia. V prvom rade, z jeho strany si je potrebné uvedomiť, ako sa k nemu zachovali ľudia na Slovensku. V druhom rade, je to hráč Slovana a má povinnosť oznámiť, že odchádza na skúšku do zahraničia. V neposlednom rade je hráč bezohľadný k samému k sebe a k svojej kariére. Myslel hráč na to, že skúška sa mu nepodarí a bude sa musieť vrátiť do Slovana? Myslel hráč na to, že opadne záujem Freiburgu alebo sa na skúške nedajbože zraní? Osobne si myslím, že nie, pretože by sa nemohol zachovať takýmto spôsobom. Tréner Weiss sa nechal počuť, že je z tohto prístupu veľmi sklamaný a k riešeniu problému pristúpi profesionálne. Ak sa Guédemu nepodarí presadiť vo Freiburgu, bude to asi znamenať preradenie do B-tímu. Vzhľadom k tomu, že Weiss nenominoval do reprezentácie Miňa Stocha za to, že šoféroval pod vplyvom alkoholu, Guéde môže počítať so svojim rýchlim koncom v repre. Takémuto kroku by som sa vôbec nečudoval. Karim zlyhal ako profesionál, ale aj ako človek. Treba síce odpúšťať, ale netreba zabúdať. Dúfajme, že Weiss to vyrieši najlepším možným spôsobom pre všetky zainteresované strany.