Main Content

“Ruža“ pripravená zabojovať o pohárovú Európu

piatok, 13. január 2012 11:40 | Autor: Michaela Urban

“Ruža“ pripravená zabojovať o pohárovú Európu
“Ruža“ pripravená zabojovať o pohárovú Európu | zdroj: Michaela Urban pre Sport7.sk, foto SITA & Braňo Račko

Sú jedným z príjemných prekvapení aktuálnej ligovej sezóny. Napriek siedmym výhram, rovnakému počtu remíz a štyrom prehrám im patrí šiesta priečka. Od jesenného majstra, MŠK Žiliny, ich delí len päť bodov.

Na lavičke majú českého trénera, v kádri dvanásťgólového kanoniera Masaryka. O uplynulej futbalovej jeseni a blížiacej sa jari sme sa porozprávali so stredopoliarom MFK Ružomberka, Tomášom Ďubekom.

Zhodnotenie jesennej časti

Vráťme sa k ligovej jeseni. Ako vnímate predvedené výsledky Ružomberka?

Myslím si, že ak sa  pozrieme na ligovú tabuľku po jeseni, môžeme byť spokojní. Strácame päť bodov na prvú Žilinu, uhrali sme dobré aj zlé výsledky, celkovo hodnotím jeseň pozitívne.

Splnili ste ambície, ktoré ste si v mužstve dali pred prvou polovicou ligy?

Neviem, aké konkrétne ambície sme mali na jeseň (úsmev), ale celková ambícia je skončiť do štvrtého miesta a zahrať si európsky pohár. Zatiaľ tam nie sme, ale päť bodov od čela, tak dobre už na tom Ružomberok dávno nebol.

V čom vidíte dôvody súčasného umiestnenia v ligovej tabuľke?

Keď sa to tak vezme, mohli sme byť aj vyššie. Škoda domáceho zápasu s Prešovom, kedy sme v poslednej sekunde dostali gól. Hoci to skončilo remízou, brali sme to ako prehru. Ale nevadí, asi to tak malo byť. Sme šiesty, jar je pred nami, čaká nás veľa zápasov a uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

Spomeňte si na najvydarenejší zápas...

Čo sa výsledkov týka, určite zápas v Trnave a doma so Zlatými Moravcami, keď sme vyhrali 4:0. Vo všeobecnej rovine sme celkom dobrý futbal odohrali s Banskou Bystricou.

Existujú aj momenty, na ktoré by ste chceli zabudnúť?

Samozrejme, že sú. Najviac ma mrzí už spomínaná remíza s Prešovom, takisto aj s Trenčínom. Tam sme stratili body, ktoré sme mohli získať.

Negatívom bolo aj vypadnutie v Slovenskom pohári, následne pokuty...

To, čo sa stalo v pohári, bola pre nás, hráčov, jedna veľká hanba. Dostali sme pokuty, v poriadku, vedenie sa tak rozhodlo, nemohli sme namietať, vedeli sme, za čo nám ich dali. Ale tá hanba... Poškodili sme si vlastné meno a to žiadna pokuta neodčinila.

V čom spočívala príčina viacerých prehier po sebe?

Príčina? Hm... Vo futbale sa buď darí, alebo nedarí. Je to veľmi tenká čiara. Vtedy sa nám nedarilo, za dva týždne sme vyhrali v Trnave. Všetko je to o psychike, futbalovom šťastí, vôli. Ťažko povedať, vždy sa spája viacero dôvodov.

V kádri “ruže“ hráva aktuálne najlepší strelec ligy, Pavol Masaryk. Aký je jeho prínos do mužstva?

Vniesol do tímu to, čo nám predtým chýbalo. Aj keď má jeden a pol šance, dá z toho gól. Paľo to proste vie a práve jeho góly nám dopomohli k zisku bodov.

Druhá polovica roka 2011 priniesol aj výmenu na trénerskej lavičke. Ako ste ju vnímali?

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje. Vedenie sa rozhodlo vymeniť trénera a my sme to mohli len akceptovať. Nový kouč priniesol isté oživenie, začali sme hrať iný futbal, čo aj prinieslo svoje ovocie.

Doplňte vetu: S mojimi jesennými výkonmi som...

Nespokojný. Najprv ma vyradilo zranenie, kvôli ktorému som prvé dve kolá nehral, potom som hral, avšak nebol som so sebou spokojný. Málo gólov aj asistencií. Jar musí byť z môjho pohľadu určite iná.

Ambície do druhej polovice sezóny

Chystajú sa v ružomberskom kádri výrazné zmeny?

Prvý tréning už máme za sebou a k istým zmenám došlo. Priznám sa však, že sa momentálne sústredím najmä sám na seba, aby som sa dal čím skôr dokopy. Uvidíme postupne, ako sa káder uzavrie.

Aký priebeh bude mať zimná príprava?

Čakajú nás výjazdy za súpermi. Na pár dní pôjdeme do Senca, potom do Čiech, ale na nejaké dlhšie sústredenie asi nejdeme. Alebo o tom ešte neviem. (úsmev) Každopádne, bude to pestré.


Jarná časť ligy je predo dvermi. Čo si od nej sľubujete?

Sme hore, tak prečo nehovoriť otvorene o tom, že chceme zaútočiť na pohárové umiestnenie a skončiť prinajhoršom tretí. Prvý zápas odohráme proti Senici, bude veľmi dôležitý. Nehovorím, že je to len o tomto jednom zápase, ale ak ho zvládneme, bude dobre.


Začal sa nový kalendárny rok. S akými predsavzatiami ste do neho vstúpili?

V prvom rade by som chcel zdravie, pre seba aj pre rodinu. Viem, každý to hovorí, ale fakt je, že ak ho človek nemá, nemôže nič robiť. Keď budem zdravý, potom už bude závisieť len odo mňa, ako to bude vyzerať aj v tom futbalovom živote. Podľa toho, ako sa budem snažiť, tak sa budem aj mať.