Main Content

Nech si pokuty Trnava so Slovanom dajú preplatiť výtržníkom

piatok, 29. október 2021 16:46 | Autor: Filip Chudý

Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka
Bitka medzi fanúšikmi Slovana a Spartaka | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Svoje tresty vymerala v kauze Trnava – Slovan už aj disciplinárka. Polícia zas stihla obviniť základnú jedenástku.

Komentár Filipa Chudého

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu dala bodku za kauzou nedohraného derby Trnava – Slovan. Ak niekto očakával od nej revolučné tresty, ten asi zostal sklamaný. Trnave naparili pokutu 35 000 eur a tri domáce zápasy (Senica, Ružomberok, Michalovce) len s podporou detí, Slovan zaplatí 20 000 eur a štyri vonkajšie zápasy (Trenčín, Michalovce, Zlaté Moravce, Žilina) bude bez podpory z tribún. Plus zvyšné derby v tomto ročníku budú bez fanúšikov hostí.

V úvahách o možnom treste poletovali výrazne vyššie sumy, ako nakoniec oba kluby dostali. Mnohé boli dokonca šesťciferné. V disciplinárnom poriadku sa však spomína pokuta pre právnické osoby do maximálnej výšky 50 000 eur. Dopredu teda bolo jasné, že žiadna uletená suma z toho nebude.

Niektorí uvažovali aj o odpočte bodov, ale to by už bola silná káva. Nie jej totiž správne trestať nešportové veci čisto športovým trestom. Veď to ani nemá logiku, hoci kontumáciou sa taký trest vlastne zrodil. Navyše nepobili sa predstavitelia klubov, ale len „fanúšikovia“, pričom ich súboje by nemali robiť bodové rozdiely v tabuľke.

Polícia čerstvo oznámila, že obvinili prvú jedenástku „fanúšikov“ z výtržníctva a v prípade dokázania viny im môže hroziť trest odňatia slobody až na tri roky. Popravde, 12 dní po derby by sme očakávali možno už širšiu nomináciu do „pruhovaných“ dresov, nie iba základnú jedenástku… Treba však veriť polícii, že identifikuje všetkých.

Kluby by zároveň mali uvažovať nad tým, že svoje pokuty si dajú preplatiť tým „fanúšikom“, ktorí sa vybrali na hraciu plochu alebo hádzali pyrotechniku. Bola by to jedna z najefektívnejších foriem trestu.

Slovensko si vďaka tomuto zápasu urobilo veľkú reklamu, veď o našej lige snáď nikdy tak vo veľkom v zahraničí nehovorili. A možno sme „inšpirovali“ aj iných, pretože v krátkom čase sa internetom začali šíriť aj iné futbalové výtržnosti. Rozdiel bol v tom, že inde sa dohralo, ale u nás nie.

Keď sa na to pozrieme s odstupom času, urobila sa chyba v tom, že výtržnosti prevýšili futbal, pretože zápas bol zrušený. Ak by sa normálne dohralo, nikdy by nemohla vzniknúť taká negatívna reklama pre Fortuna ligu, keďže by sa hovorilo aj o futbale. Doteraz nebolo dopodrobna vysvetlené, že presne z akého dôvodu bol zápas ukončený. Čiže čo presne bol ten dôvod, že akože prípadné dohratie nemalo byť bezpečné, keď už aj polícia bola na štadióne?

Oba kluby už na svojich stránkach avizujú, že sa zrejme odvolajú. Čiže kauza ešte stále nekončí. Pre Trnavu bude zrejme najdôležitejšie skúsiť zvrátiť kontumáciu, Slovan môže pohnúť asi maximálne s pokutou, ostatné tresty ťažko.

Najdôležitejšie však bude, ak sa konečne zavedú také opatrenia, že sa podobní „fanúšikovia“ na tribúny už nedostanú. Niečo sa už v tomto smere rozbehlo, ale stále žijeme na Slovensku. Ak by to v našej krajine fungovalo, takého problémy máme odstránené už minimálne dekádu.