Main Content

MICHAL ĎURIŠ: V Česku je väčší záujem o futbal ako u nás!

nedeľa, 15. január 2012 00:36 | Autor: František Bednár

MICHAL ĎURIŠ: V Česku je väčší záujem o futbal ako u nás!
MICHAL ĎURIŠ: V Česku je väčší záujem o futbal ako u nás! | zdroj: František Bednár pre Sport7.sk, foto SITA

Napriek nabitému programu si bývalý slovenský reprezentant do 21 rokov a v súčasnosti hráč úspešného českého klubu Viktoria Plzeň Michal Ďuriš (23), našiel čas odpovedať na zopár otázok Sport7.sk.

Na úvod, asi tradičná otázka, čo ťa viedlo k tomu, aby si začal s futbalom?

S futbalom som začal asi v troch rokochv klube SK Petrochema Dubová. Priviedol ma k nemu otec,  ktorý nás brával s bratom na tréningy.

Kedy si začal tušiť, že by si sa mohol futbalom živiť?

Nikdy som nad tým nerozmýšľal, že by som sa mohol živiť futbalom. Hlavne som chcel robiť to, čo ma baví a teraz som nakoniec rád, že to tak dopadlo.

Aký je tvoj najväčší futbalový sen?

Ako každý mladý chlapec som sníval o špičkových mužstvách. Od mala sa mi páčili Arsenal Londýn a FC Barcelona, ale pozerám sa na to reálne a som nesmierne rad, že aspoň proti jednému z týchto dvoch mužstiev (Barcelona) som si mal možnosť zahrať.
Momentálne si hráčom českého futbalového klubu Viktória Plzeň, no ešte pred nedávnom si obliekal dres Dukly Banská Bystrica. Aký je podľa teba rozdiel medzi slovenskou a českou najvyššou súťažou? Obstála by Dukla podľa teba v konkurencií českých klubov?

Ťažko povedať  čím sú tieto ligy odlišné. Som v Čechách už druhý rok a nerád hodnotím tieto dve veci. Povedal by som však, že v Česku je o futbal väčší záujem, či už zo strany fanúšikov alebo médií.

A čo tréningy? Sú v Česku náročnejšie ako u nás?

Všetko záleží od trénerov. Tréner Vrba pôsobil aj na Slovensku, takže tréningy sú rovnaké. My máme hlavne herné tréningy, takže mne to vyhovuje.

Veľmi dobre si pamätáme na vaše účinkovanie v tohtoročnej edícií Ligy majstrov a najmä na posledný zápas Plzne, v ktorom sa vám podarilo uhrať skvelú remízu s Milánskym AC.  Ty si dokonca vyrovnával na konečných 2:2 v závere stretnutia. Bol to tvoj najdôležitejší gól v doterajšej kariére?

Mam dva také góly. Prvý proti FC Kodaň, keď som skóroval v 90 minúte na 2:1 a postúpili sme do Ligy majstrov, a ten druhý, práve proti AC Miláno. Sú to krásne spomienky a určite sa mi budú v hlave premietať celý život.

Mnoho ľudí zdieľa názor, že reprezentačný tréner Vladimír Weiss ťa mal spoločne s Marekom Bakošom a Mariánom Čišovským nominovať do jesenných zápasov kvalifikácie. Čo si o tom myslíš ty?

Nechcem to veľmi rozoberať, na to je tam tréner Weiss a ten si vyberá hráčov. Ja sa budem snažiť v klube odovzdávať maximum, a keď sa mi bude dariť, tak dúfam, že si ma tréner všimne.    

Vráťme sa k tebe a k tvojmu klubu. S kým v šatni najlepšie vychádzaš? Sú to práve hore spomínaní slovenskí hráči?

V Plzni je výborná partia, takže s nikým tam nie je problém, ale s Dávidom Limberským, Milanom Petrželom, Radimom Řezníkom a slovenskou enklávou trávim asi najviac času.

Ako tráviš svoj voľný čas v Plzni? Venuješ sa napríklad, aj iným športom ako je futbal?

Teraz máme prípravné obdobie, tak času je veľmi málo a človek je rad, keď príde domov a môže  odpočívať. Cez sezónu, keď je času viac, sa dá toho v Plzni veľa robiť, je to krásne mesto.  Vo voľnom čase si rád zahrám bedminton, tenis, alebo idem do kina.

Teraz trochu odbočíme od futbalu. Mesto Plzeň je známe aj skvelým pivom.

Pivo ako každý alkohol máme samozrejme zakázané, ale jedno pivo ešte nikomu neublížilo a to Plzenské je fakt skvelé (smiech).

Je Plzeň krajším mestom ako Banská Bystrica?

Plzeň je krásne mesto, ale Banská Bystrica je Banská Bystrica. Veľmi rád sa tam vraciam a v budúcnosti sa tam plánujem aj usadiť, takže víťazí Bystrica.

A čo dievčatá? Pozdávajú sa ti viac Češky alebo Slovenky?

Slovenky alebo Češky?? Hmm, myslím si, že nevidím medzi tým rozdiel.

Ako si prežil sviatky? Bol si niekam na dovolenke, alebo si relaxoval doma? 

Sviatky ako aj celú dovolenku som strávil doma, na Slovensku. Vrátil som sa po pol roku a preto som chcel celý čas stráviť s rodinou a kamarátmi.

Michalovi prajem v mene celého nášho športového webu Sport7.sk všetko dobré, veľa gólov, športových ale aj osobných životných úspechov a hlavne aby sa mu vyhýbali zranenia, nech môže ešte veľa ďalších rokov robiť svojimi gólmi radosť fanúšikom tohto nádherného športu. Pevne verím, že ho uvidíme v budúcnosti aj v reprezentácií.