Main Content

Dovedie Tim Thomas Boston k ďalšiemu Stanley Cupu?

nedeľa, 15. január 2012 00:54 | Autor: René Lipták

Dovedie Tim Thomas Boston k ďalšiemu Stanley Cupu?
Dovedie Tim Thomas Boston k ďalšiemu Stanley Cupu? | zdroj: René Lipták pre Sport7.sk

Hoci má Tim Thomas už 37 rokov až v posledných sezónach sa stal výraznou brankárskou osobnosťou. V roku 2011 svojim agresívnym štýlom chytania ovládol celú NHL a jeho výkony v druhej polovici sezóny 2010/2011 sa zaradili medzi najúžasnejšie brankárske exhibície v dejinách hokeja.

V základnej časti minulej sezóny sa zastavila jeho  percentuálna úspešnosť až na magickom čísle 93,8%. V priemere pustil na zápas len 2 góly, vychytal 35 víťazstiev z 57 zápasov. Skvelé výkony predvádzal aj v play-off a vo finále s Vancouverom bol azda hlavným strojcom veľkého triumfu Medveďov, keďže v siedmich stretnutiach inkasoval, a teraz sa podržte, len 8 gólov. Cena pre najužitočnejšieho hráča play-off jednoducho nemohla putovať do iných ako Thomasových rúk. 

Keď sa ho istý americký redaktor spýtal, kde má prsteň pre víťazov Stanley Cupu, odpovedal svojsky: "Zabudol som kde je," a so smiechom dodal, že len dúfa, že je na bezpečnom mieste. Počas osláv pri výhre Stanley Cupu ho však vraj určite nestratil.

Tim Thomas nemá moc v láske samostatné nájazdy. Ako tvrdí, tie sú len o šťastí. Thomas má najradšej samotnú hru, pretože ju môže viac ovplyvňovať ako shotouty. Je v tom aj kus symboliky, nakoľko tento brankár dokáže vydať zo seba maximum práve v play-off, kde sa hrá bez nájazdov až kým nepadne rozhodujúci gól. 

Keď naňho strieľajú od modrej čiary v hlave sa mu údajne premietajú všetky možné scenáre, ktoré by sa mohli udiať po tom ako ho puk zasiahne. Vďaka dlhoročným skúsenostiam, keďže sa už dlhšiu dobu radí k ligovým veteránom, sa telo vždy snaží nastaviť tak, aby bolo nebezpečenstvo inkasovania čo najmenšie. Zároveň však nechce hru kúskovať a rád jej necháva voľný priebeh. Tim Thomas je najstarším hráčom Bostonu, no svoj vek nevníma ako problém. Pre neho je to len číslo.

Podľa Thomasa by nebolo žiadnym prekvapením ak by sa Bostonu podarilo získať trofej lórda Stanleyho aj v tejto sezóne. Doplnil však, že ľahké to vôbec nebude. Čo si myslíte vy? Hoci sa to zdá priam neuveriteľne Tomas má v tejto sezóne ešte o kúsok lepšie individuálne štatistiky v percentuálnej úspešnosti zákrokov (93,9%) ako v tej predchádzajúcej a Bruins sú opäť na čele ligovej tabuľky.