Main Content

RAZ HORE, RAZ DOLE - príbeh Tampa Bay Lightning

pondelok, 16. január 2012 12:18 | Autor: René Lipták

RAZ HORE, RAZ DOLE - príbeh Tampa Bay Lightning
RAZ HORE, RAZ DOLE - príbeh Tampa Bay Lightning | zdroj: René Lipták pre Sport7.sk

Od chvíle keď kúpil Tampu nový majiteľ Jeff Vinik za údajných 170 miliónov dolárov sa začal klub prebudovávať od samého základu. V tom čase bolo na pomery NHL všetko okolo mužstva Lightning v hroznom, až zanedbateľnom stave.

Fanúšikovia prestali chodiť na zápasy, návštevnosť upadla. Nový majiteľ Jeff Vinik, ktorý je známym bostonským finančníkom,  vtedy prehovoril legendárneho Steva Yzermana, aby sa stal generálnym  manažérom tímu. Yzerman súhlasil a okamžite sa pustil do práce. Ako prvého najal trénera mladého trénera Guya Bouchera, z ktorého sa krátko na to stala uznávaná persona v NHL.

"Kúpa tímu Tampy Bay je splnením môjho sna. Celý život som bol zanieteným fanúšikom hokeja a sľubujem fanúšikom Ligtning, že urobím všetko pre to, aby sa z tohto tímu stali šampióni na ľade i mimo neho," povedal začiatkom roku 2010, krátko po tom ako klub odkúpil od finančnej skupiny vedenej Orenom Koulesom a Lenom Barriem Jeff Vinik.

Nové vedenie Lightning prestavilo mužstvo tak výrazne, že sa z neho v krátkom čase stal kandidát na Stanley Cup. Všimli si to aj fanúšikovia, ktorí zareagovali tým, že St. Pete Times Forum malo zrazu vypredaných 90% pernamentiek. V prvých mesiacoch sezóny sa Tampa pohybovala na 10. mieste v štatistikách návštevnosti.

Boucher si najväčšiu pozornosť v NHL získal tým, že presadzuje starý defenzívny systém 1-3-1. Divákom sa to však nepáčilo a dali to hlasno najavo. Chris Pronger z Philadelphie sa vyjadril, že on osobne by nezaplatil ani cent za to, aby mohol sledovať niečo také nudné. Aj napriek nesúhlasu s taktikou fanúšikovia na svoj obľúbený klub určite nezanevreli. Lightning vypadli v minulej sezóne až vo finále konferencie na štíte neskoršieho víťaza Bostonu Bruins (4:3 na zápasy) a hoci sa im v tejto sezóne zatiaľ príliš nedarí o účasť v playoff môžu ešte stále zabojovať.

Klub plánuje aj veľkú prestavbu štadióna. Majú na to vyhradených 35 miliónov dolárov. V aréne majú pribudnúť ďalšie miesta, vylepšiť sa plánujú vestibuly a chodby. Počíta sa aj s dvoma reflektormi, ktoré budú na ľade vytvárať takmer osem metrové blesky. Na tento ročník vstupenky nezdraželi a dokonca držitelia pernamentiek majú zaistené za rovnakú cenu rovnaké miesto i na play-off. Táto aréna získala v minulom roku 4.miesto v rebríčku najvyťaženejších arén na svete! Konajú sa v nej totiž rôzne športové podujatia.