Main Content

REBRÍČEK: Top 10 obrancov Tipsport Extraligy

pondelok, 16. január 2012 12:50 | Autor: Adrian Danaj

REBRÍČEK: Top 10 obrancov Tipsport Extraligy
REBRÍČEK: Top 10 obrancov Tipsport Extraligy | zdroj: Adrian Danaj pre Sport7.sk, foto Adrian Danaj

Slovenská hokejová extraliga sa môže pochváliť viacerými kvalitnými obrancami. Prinášame vám rebríček 10 najlepších obrancov sezóny 2011/2012, ktorý pre vás zostavil Adrian Danaj.

 Tabaček Ján (HC Košice)

Tento 31 ročný odchovanec martinského hokeja patrí dlhodobo medzi produktívnych bekov našej ligy. Možno si už nepamätáte, že bol v roku 2001 draftovaný tímom NHL Anaheim Ducks, kde sa však kvôli zraneniam nedokázal dlhodobejšie presadiť. V tejto sezóne patrí medzi stabilné obranné piliere majstra z Košíc a je jedným z najskúsenejších bekov celej ligy.

Štatistiky tejto sezóny: 37 zápasov, 6 gólov, 8 asistencií

 Cebák Juraj (HC 05 Banská Bystrica)


Juraj prežíva v tomto ročníku jedno z najlepších období svojej kariéry,  v ktorom patrí nielen medzi najlepších bekov Bystričanov ale aj celej ligy. Cebák dokáže podporiť aj útok, o čom svedčí i jeho gól v oslabení, ktorý sa mu v tejto sezóne podaril. Zaujímavosťou je aj jeho čistá hra, keď si na svoje konto pripísal doposiaľ len 10 trestných minút.

Štatistiky tejto sezóny: 38 zápasov,  4 góly, 11 asistencií



 Vyrubalík Martin (Hk 36 Skalica)


Skúsený obranca Martin Vyrubalík, ktorý túto sezónu prišiel posilniť tím Skalice z Kométy Brno, patrí medzi najlepších obrancov tretieho tímu tabuľky.  Martin je so Skalicou spojený už od roku 1999, kedy prvýkrát nastúpil v jej farbách na 5 zápasov, no potom jeho hokejové kroky smerovali do rodných Čiech, v ktorých si prešiel tímami Brna, Znojma, Olomoucu, aby sa opäť vrátil do Skalice. V jej drese v tejto sezóne dokazuje, že hokej vie hrať stále na vysokej úrovni.

 Štatistiky tejto sezóny: 37 zápasov, 4 góly, 11 asistencií

 Grman Michal (HC 05 Banská Bystrica)


Obranca, ktorý túto sezónu odštartoval v majstrovských Košiciach bol poslaný na hosťovanie do Banskej Bystrice. V tíme Baranov hneď od prvého zápasu patrí medzi najlepších bekov, o čom svedčí aj jeho Ice-time, keď je trénermi posielaný na presilovky aj oslabenia. Michal sa odvďačuje svojimi stabilnými výkonmi veľmi solídnou štatistikou kanadských bodov.

Štatistiky tejto sezóny: 
HC Košice - 1 gól,  5 asistencií
HC 05 Banská Bystrica - 4 góly, 6 asistencií
Spolu - 35 zápasov,  5 gólov, 11 asistencií



  Hruška Milan ( HK Nitra)


Nekompromisný obranca Nitranov Milan Hruška, ktorý niekedy svojou tvrdosťou prekračuje aj hranice únosnosti, patrí napriek tomu určite k elitným obrancom Tipsport extraligy. 26 ročný odchovanec Topoľčianskeho hokeja si v sezóne 2003/04 vyskúšal aj zámorský hokej v juniorskej súťaži  QMJHL, odkiaľ nasmeroval kariérne kroky do slovenského tímu HK Dynamax Nitra. V ňom si pripísal na svoje konto 15 bodov a 94 trestných minút. Ďalej smeroval cez Slovan Bratislava a Duklu Trenčín opäť do Nitry.

Štatistiky tejto sezóny:  33 zápasov, 5 gólov, 11 asistencií (95 trest. minút)

 Suchý Radoslav (HK Poprad)


Kežmarský rodák odohral uplynulý ročník v slovenskej extralige za Poprad, v ktorom si v 71 zápasoch pripísal 38 bodov (3+35). Okrem Popradu strávil Suchý štyri sezóny vo švajčiarskom Zürichu a šesť sezón v NHL, kde si obliekal dresy Phoenixu a Columbusu. Túto sezónu odštartoval v tíme KHL Avangard Omsk, v ktorom sa však nepresadil a po piatich zápasoch sa vrátil späť do Popradu.

Štatistiky tejto sezóny:  29 zápasov, 3 góly, 14 asistencií



 Frühauf Peter ( HC Slovan Bratislava)


Peter Fruhauf patrí medzi základné obranné piliere v každom mužstve, v ktorom sa doposiaľ  ocitol. Na obrancu vyniká  predovšetkým svojou  útočne ladenou hrou. Bek, ktorý už dlhodobo patrí medzi elitu v našej lige, si v ročníku 09/10 zahral v drese Slovenska aj na Majstrovstvách sveta.  V  štyroch zápasoch si pripísal jednu asistenciu.

Štatistiky tejto sezóny:  36 zápasov,  5 gólov, 12 asistencií

 Devečka Dušan (MSHK Žilina)


Dušan je skúsený obranca, ktorý si v minulosti zahral aj na MS vo kategórií do 20 rokov v roku 2000 s takými esami ako sú Gáborík, Kopecký,  či Marcel Hossa. Devečka patrí k najvyťažovanejším obrancom Žiliny, ktorá sa v boji o extraligu  spolieha aj na jeho skúsenosti. V aktuálnej sezóne patrí zatiaľ k najproduktívnejším obrancom celej súťaže.

Štatistiky v tejto sezóne: 36 zápasov 8 gólov 10 asistencií



 Švarný Ivan (HC Slovan Bratislava)


Nitriansky odchovanec Ivan Švárny sa pred sezónou vrátil do slovenskej extraligy z tímu HC Litvínov, aby posilnil najbohatší slovenský klub HC Slovan Bratislava. Ivan je známy svojím útočným poňatím hry, čím určite zvýšil útočnú silu “Belasých”. V tomto ročníku sa nie príliš pozitívne zviditeľnil  aj v mimohokejovej pozícii pri incidente s Bačom z Nitry, čo určite vnáša zlé svetlo na jeho hokejové umenie. Švárny je mimochodom hráčom, ktorý sa dokázal gólovo presadiť aj proti New Yorku Rangers.

Štatistiky v tejto sezóne: 39 zápasov,  6 gólov,  17 asistencií

 Šmach Ondřej (HK 36 Skalica)


Pre niekoho prekvapenie, pre nás nie. Ondřej Šmach patrí bez diskusie k najlepším bekom Tipsport extraligy. Pred sezónou o ňom nebolo moc počuť, ale spoľahlivé výkony v defenzíve, nízky počet trestných minút (10) a vysoká bodová produktivita (28b) z neho robia jedno z najväčších prekvapení sezóny. Aj vďaka nemu sa momentálne nachádza Skalica takmer na špici celej ligy.

Štatistiky tejto sezóny:  36 zápasov, 9 gólov, 19 asistencií