Main Content

Pred 7 rokmi získali historický bronz: Kde dnes pôsobia úspešní reprezentanti do 20 rokov z roku 2015?

utorok, 21. december 2021 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

Denis Godla
Denis Godla | zdroj: TASR

Pred 7 rokmi získala slovenská reprezentácia do 20 rokov historicky druhú medailu. Zverenci Ernesta Bokroša sa umiestnili na treťom mieste a pre našu krajinu získali druhý a zároveň zatiaľ posledný cenný kov z tohto podujatia. V kádri skúseného kouča bolo 23 hráčov, dnes si priblížime, kde úspešní reprezentanti pôsobia v prebiehajúcej sezóne.

Z 23-členného menoslovu už trojicu hráčov na klziskách nenájdeme. Konkrétne sa jedná o brankárov Daniela Gibla, Dávida Okoličányho a obrancu Marca Hochela, ktorí sa rozhodli zavesiť korčule na klinec.

Jediným strážcom svätyne, ktorý sa stále aktívne venuje ľadovému hokeju, je Denis Godla. Odchovanec Spišskej Novej Vsi dnes oblieka dres Litvínova, účastníka českej Tipsport Extraligy. Godla sa zúčastnil aj seniorských svetových šampionátov v rokoch 2018 a 2019.

Zvyšok našich reprezentantov si predstavíme podľa líg, v ktorých aktuálne pôsobia. V kanadsko-americkej NHL nájdeme z výberu Ernesta Bokroša dvoch obrancov. Konkrétne sa jedná o Erika Černáka, obrancu Tampy Bay. Šikovný pravák má na konte dva Stanley Cupy, takže môžeme hovoriť, že z výberu dvadsiatky to dotiahol najďalej. Druhým slovenským zadákom, ktorý má platnú zmluvu v NHL je Christián Jaroš. Urastený bek je na súpiske New Jersey Devils, no momentálne bojuje o svoje miesto v prvom tíme Diablov.

Erik Černák
Erik Černák | zdroj: TASR

V KHL nájdeme jediného zástupcu. Hoci v minulosti v nadnárodnej súťaži pôsobili napr. aj Martin Réway, Pavol Skalický, Matúš Sukeľ či Mislav Rosandič, dnes na súpiske mužstiev z KHL nájdeme len Petra Cehlárika. Ten je aktuálne hráčom Avangardu Omsk. Cehlárik patril na poslednom seniorskom svetovom šampionáte k lídrom Slovenska a stále živí šancu na NHL, v ktorej v minulosti odohral 40 stretnutí.

Jedného zástupcu má tento výber aj vo fínskej i švédskej najvyššej súťaži. V Liige v mužstve Lukko Rauma pôsobí strelec bronzového gólu Pavol Skalický. V sezóne 2020/2021 dokonca s týmto tímom získal fínsky titul. Vo švédsku zas pôsobí Róbert Lantoši, jeden z najlepších korčuliarov, akých dnes slovenský hokej ponúka. Odchovanec Prievidze sa pokúšal v minulosti presadiť aj v NHL, to sa mu však nikdy nepodarilo.

Róbert Lantoši
Róbert Lantoši | zdroj: TASR

Početné zastúpenie má česká Tipsport Extraliga. Okrem už spomenutého Denisa Godlu v nej nájdeme aj viacero korčuliarov v poli. Denisovým spoluhráčom v Litvínove je Matúš Sukeľ, ktorý v minulosti hral aj za Spartu Praha. V Hradci Králové pôsobí Matej Paulovič, vo Vítkoviciach Radovan Bondra a v Liberci Mislav Rosandič.

A čo Tipos Extraliga? Aj tá má početné zastúpenie. Kapitánom Nových Zámkov je strelec víťazného gólu proti Fínsku Matúš Holenda. V Prešove zas nájdeme Dominika Jendroľa. Na súpiske Banskej Bystrice sú zapísaný obranca Patrik Bačík a útočníci Dávid Šoltés a Michal Kabáč. V našej najvyššej súťaži pôsobí aj Samuel Petráš, ktorý je dnes hráčom Popradu.

V druhej najvyššej slovenskej súťaži pôsobí Patrik Koyš spoločne s Dominikom Rehákom. Obaja forwardi obliekajú dres tímu Vlci Žilina, ktorému chcú pomôcť postúpiť do Extraligy.

Branislav Pavúk si po pôsobení na Slovensku vyskúšal v ročníku 2021/2022 opäť legionársky chlebík. V prebiehajúcej sezóne je hráčom Sanoku, ktorý je súčasťou poľskej najvyššej súťaže.

Martin Réway
Martin Réway | zdroj: TASR

Dostávame sa k najväčšej hviezde úspešného tímu. Treba však podotknúť, že kapitán Martin Réway je azda najväčším sklamaním. Aktuálne pôsobí v druhej najvyššej českej súťaže v mužstve Poruby. Po nútenej prestávke spôsobenej zápalom srdcového stavu sa pokúšal nakopnúť v Kladne, Slovane Bratislava, Košiciach či Poprade, no nikdy sa späť do reprezentačnej formy nevrátil.