Main Content

Chce pomôcť belasým a dokázať, že sa v Belgicku zlepšil

streda, 18. január 2012 13:19 | Autor: Michaela Urban

Chce pomôcť belasým a dokázať, že sa v Belgicku zlepšil
Chce pomôcť belasým a dokázať, že sa v Belgicku zlepšil | zdroj: Michaela Urban pre Sport7.sk, foto SITA

V minulej sezóne patril k stabilným hráčom a najvýraznejším oporám senického klubu. Jeho góly dopomohli k zisku dôležitých bodov a zároveň svojim počtom konkurovali presným zásahom Filipa Šeba.

Po úspešnej sezóne FK Senice, kedy sa so spoluhráčmi radoval z druhého miesta, prikývol na ponuku zo strany belgického klubu.Zahraničný angažmán však nevyšiel podľa predstáv. Pri možnosti vrátiť sa na Slovensko nezaváhal a stal sa novou posilou Slovana Bratislava. Porozprávali sme sa s českým futbalistom Ondřejom Smetanom.

Nové skúsenosti z belgickej ligy

Ako by ste spätne zhodnotili účinkovanie v Sint- Truiden?

Bohužiaľ ho nemôžem hodnotiť veľmi kladne, veľa som toho neodohral. Človek však väčšinou spomína len na to dobré a presne to platí aj v mojom prípade. Stretol som tam príjemných ľudí a myslím si, že som si tam našiel veľa priateľov, s ktorými budem ešte dlho v kontakte.

Vyskúšali ste  belgickú ligu. Zhodnoťte jej úroveň, celkové podmienky a vzťahy v kluboch...

Belgická liga má skvelú úroveň, hrá tam veľa futbalistov čiernej pleti a zahraničných hráčov. Štadióny sú takmer počas každého zápasu vypredané, vysielané v televízii. Podmienky pre trénovanie a aj vybavenie pre hráčov boli na vysokej úrovni. V kabíne bola super atmosféra, aj keď podľa mňa až príliš pokojná vzhľadom k tomu, ako málo sme mali bodov a koľkí sme boli v tabuľke. Ale to asi majú v náture. Vzťahy medzi nami, hráčmi, boli super, všetci sa správali kamarátsky. Bol som tam len pol roka, ale tak ako tam, som sa ešte nikdy nelúčil. (úsmev)

V čom bola príčina toho, že ste sa nedokázali presadiť?

Problém bol určite vo mne. Keby som mal väčšiu kvalitu, presadil by som sa. Bohužiaľ, na začiatku sa objavili faktory, ktoré mi nepriali a keď som ich, dá sa povedať, prekonal a cítil som sa dobre na tréningu, tak som sa v konkurencii dobre hrajúceho útočníka nedostal na ihrisko. Ani smerom do budúcna som to nevidel perspektívne, a tak som mal v polovici novembra schôdzku s prezidentom klubu, na ktorej sme sa dohodli, že ak príde zaujímavá ponuka, dovolí mi odísť.  

Aj napriek všetkému, čo vám dalo pôsobenie v jednej z krajín Beneluxu?

Niečo určite áno. (úsmev) Sú tam kvalitní hráči, hry a rôzne tréningové cvičenia boli na vysokej úrovni. Museli sme ich robiť tak rýchlo a kvalitne, ako som to dovtedy ešte nikdy nerobil.

Okrem klubu ste zmenili aj miesto pobytu. Porovnajte život tam a u nás..

Na život v Belgicku som si zvykol veľmi rýchlo. Sint- Truiden je pekné mesto, všade naokolo máte príjemných ľudí a žilo sa tam skvele. Keby som to mal zhrnúť jedným slovom, bolo to vyspelejšie, ako život a všetko okolo futbalu v Čechách aj na Slovensku. Snáď sa teraz ľudia na mňa nenahnevajú. (úsmev)

Ak by ste mali úprimne povedať, ľutujete svoj odchod zo Senice?

Určite neľutujem. Predtým mi niektorí hovorili, aby som ešte pol roka počkal, ale nikdy neviete, čo sa stane. Myslím si, že napriek všetkému som sa futbalovo zlepšil a keď teraz potrénujem na fyzickej kondícii, tak to v jarnej časti ligy hádam aj dokážem.

Návrat na Slovensko, do belasých radov

Ako ste reagovali na ponuku Slovana Bratislava?

Kladne a od začiatku bola u mňa na prvom mieste.

Túžili ste niekedy predtým hrať v bratislavskom klube?

Musím sa priznať, že som nad tým nikdy nepremýšľal a o to viac som rád, že som sem prišiel. Dobre viete, ako to chodí. Keď si niečo prajete, väčšinou to nevychádza.

Mali o vaše služby záujem aj iné mužstvá?

Konkrétne som mal dve ponuky z druhej belgickej ligy a Sigmy Olomouc, ale o Slovane som vedel už koncom novembra, a tak som tie ďalšie ponuky ani veľmi neriešil. Sústredil som sa len na Slovan.

S akými ambíciami ste prišli do mužstva obhajujúceho majstrovský titul?

Moje ciele a ambície sú také, že chcem dobre trénovať, urobiť všetko pre to, aby sme vyhrávali v každom zápase a na konci sezóny boli úspešní. (úsmev) No a chcem dokázať, že aj ten pol rok v Belgicku bol pre mňa prínosom. Zároveň budem hrať tak, aby som tu ostal dlhšie. A ak by náhodou aj nie, tak aby som získal iný dobrý angažmán, pretože na umelú trávu do Sint- Trudein sa mi veľmi vrátiť nechce.

Popíšte prvé dojmy po príchode do kabíny...

Zatiaľ sú len pozitívne. V kabíne je veselo, niektorí chalani sú dosť hluční, takže je tam živo a to mám rád. Spoluhráči sú kvalitní a prístup trénera je profesionálny.

Neobávate sa veľkej konkurencii v útoku?

Nebojím sa, ale mám rešpekt a pokoru ku všetkým spoluhráčom v tíme. Po uplynulom pol roku mám veľkú chuť, motiváciu hrať aj vyhrávať, tak to snáď aj bude vidieť.

Vlani ste s Filipom Šebom zvádzali boj o korunu strelcom, teraz ste spoluhráči. Ako to vnímate?

Myslím si, že toto vnímate viac vy, novinári, ako ja alebo Filip. Keby ste sa ma na to nepýtali, ani by som nad tým nepremýšľal. Takže to veľmi nevnímam. Skôr dúfam, že keď budeme spolu na ihrisku, bude nám to fungovať.

Slovan ide bojovať o titul, to je asi veľká výzva aj pre vás. Koho považujete za najväčšieho súpera?

Samozrejme, že je to výzva a veľká. A konkurencia je taká silná, že sa na túto tému radšej nechcem vyjadrovať, aby som nič nezakríkol. (úsmev)

Čakajú vás zápasy proti bývalému klubu, FK Senici. Tešíte sa na ne?

Veľmi sa teším a dúfam, že budú špecifické najmä tým, že sa bude hrať dobrý futbal. Chalani ma asi nebudú šetriť, a tak mi neostáva nič iné, ako sa na nich dobre pripraviť a takisto im nič nedarovať. Verím, že na tieto zápasy príde aj veľa ľudí a už teraz viem o niekoľkých známych a kamarátoch, ktorí si to určite nenechajú ujsť. Teším sa aj na to, že sa dostanem do Senice a stretnem sa zasa s ľuďmi z klubu. Mne sa tam veľmi páčilo.