Main Content

PRE TIPUJÚCICH: Preview 18. kola Bundesligy - sobota

sobota, 21. január 2012 01:50 | Autor: Martin Hrušovský

PRE TIPUJÚCICH: Preview 18. kola Bundesligy - sobota
PRE TIPUJÚCICH: Preview 18. kola Bundesligy - sobota | zdroj: Martin Hrušovský pre Sport7.sk, foto SITA

Nemecká Bundesliga, ktorá mala spomedzi elitných európskych líg najdlhšiu zimnú prestávku, pokračuje tento víkend kompletným 18. kolom. Prinášame vám analýzu k dvom zaujímavým sobotňajším stretnutiam.



Schalke – Stuttgart, 15.30


Príprava na jarnú časť Bundesligy

Tím Schalke 04 si prípravou na jarnú časť Bundesligy veľmi psychicky nepomohol. Najskôr prekvapivo prehral s katarským klubom Al-Sadd 2:1 a potom iba jednogólovým rozdielom dokázal poraziť holandský Arnhem. Výsledky priateľských zápasov sú často skreslené a v skutočnosti to môže byť s tímom úplne inak. Svedčia o tom aj vyjadrenia hráčov. Najčastejšie hovorili o návrate do Ligy Majstrov, ale boli tu aj názory o možnom titule. Ak Schalke zapracuje na obrane a bude menej inkasovať, tieto vyjadrenia vôbec nie sú nereálne.

Stuttgartu sa podarilo postúpiť ďalej v pohári, po víťazstve nad Hamburgom 2:1 a v priateľských zápasoch tiež nezaváhal. Nad Beereschot AC vyhral 2:0 a Pahtakor porazil 4:0. V aktuálnom prestupovom období prišiel Stuttgart o mladého brankára Lena, ktorý sa upísal Leverkusenu. Na odchode zo Stuttgartu je aj útočník Pogrebnyak. Pogrebnyaka by vraj mohol nahradiť Lakić z Wolfsburgu.

Tabuľky a štatistiky

Schalke sa aktuálne nachádza na výbornom treťom mieste. Od druhej priečky ho delí iba horšie skóre a na prvý Bayern stráca 3 body (Bayern v piatok prehral a tak ho môže dobehnúť). V závere prvej polovici sezóny sa hráčom darilo a natiahli víťaznú šnúru na 3 zápasy v rade. Porazili Augsburg 3:1, Hertu 2:1 a v poslednom zápase zdolali Brémy vysoko 5:0. Útočná sila Schalke je v Bundeslige známa. Za 17 zápasov dokázali skórovať 38-krát. Navyše je Schalke druhým najlepším tímom hrajúcim doma. Z posledných 5 zápasov prehrali iba raz (s Kaiserslauternom 1:2) a vyhrali až 4-krát.

Stuttgart je na 8-mom mieste a záver prvej polovici sezóny vôbec nezvládol. Zakončil ju troma prehrami, (Brémy 2:0, Bayern 2:1, Wolfsburg 1:0) jednou remízou s Kolínom 2:2 a jednou výhrou s Augsburgom 2:1. Cieľom klubu sú určite pohárové priečky, na ktoré momentálne stráca 4 body. Vonku sa Stuttgartu nedarí a tomu nasvedčuje aj séria troch prehier v rade.

Vzájomné zápasy

Vzájomné zápasy hovoria tesne v prospech Schalke, ktoré vyhralo 15-krát, 9-krát sa body delili a 14-krát sa radoval Stuttgart. Vstup do sezóny bude pre Schalke veľmi dôležitý a veľa napovie o tom, či sa ciele Schalke vrátiť sa do Ligy majstrov, či dokonca získať titul, naplnia. Z pohľadu Stuttgartu nie je všetko stratené a pohárové priečky sú na dosah.

Tipujem výhru Schalke s kurzom okolo 1,76.   



Wolfsburg – Kolín, 15.30

Príprava na jarnú časť Bundesligy

Wolfsburg ani zďaleka nepripomína tím, ktorý v roku 2009  vyhral Bundesligu. Vlci od úvodu sezóny stratili množstvo bodov a momentálne sa nachádzajú až v druhej polovici tabuľky. Tréner Felix Magath namiesto zmiernenia napätia medzi hráčmi zvolil úplne inú taktiku. Počas aktuálneho prestupového obdobia doviedol už 8 nových hráčov, čo môže vyvolať v klube ešte väčší nepokoj a chaos. Wofsburg odohral 2 prípravné stretnutia. S Al Jazeera vyhral 3:1 a 1:1 remizoval s klubom Bunyodkor.

Kolín v aktuálnom prestupovom období neprišiel o svoju najväčšiu hviezdu Lukasa Podolského, o ktorého malo záujem množstvo klubov a tak sa situácia v tíme určite upokojila. Podolski sa tesne pred úvodom jarnej časti zranil, ale najnovšie správy hovoria o tom, že zápas s Wolfsburgom stihne. Kolín odohral prípravné stretnutia s Utrechtom 0:0 a s Aachenom 2:1.

Tabuľky a štatistiky

Wolfsburg sa v tabuľke nachádza na 12-tom mieste a od zóny zostupu ho delia iba 4 body. Hneď za Wolfsburgom sa nachádza Hamburg, od ktorého sa očakáva, že bude i naďalej v tabuľke stúpať. To znamená, že ak Wolfsburg nadviaže na výkony z obdobia pred zimnou pauzou, bude v tabuľke klesať stále smerom nadol. Wolfsburgu sa aspoň ako-tak darí na vlastnom ihrisku. Z posledných 5 zápasov sa im podarilo vyhrať 3-krát raz remizovali a rovnako raz prehrali. Skóre vlkov je samozrejme záporné a to 23:34.

Od Kolínu sa neočakávajú boje o nejaké vysoké priečky. Stred tabuľky Kolínu úplne vyhovuje a môže byť spokojný pretože momentálne sa v strede nachádza. V druhej polovici sezóny však tiež potrebuje zabrať, pretože pred jeho súperom s Wolfsburgu má náskok iba jedného bodu. Kolín nejako nevyniká v hre vonku a v závere prvej polovici sezóny sa mu nedarilo vôbec. Z 5 zápasov vonku prehral až 4-krát a raz remízoval. Je však pravda, že Kolín sa stretol s ťažkými súpermi ako sú: Brémy, Bayern, Dortmund, či Stuttgart. Kolín má lepšie skóre ako Wolfsburg, aj keď je tiež záporné 27:35.

Vzájomné zápasy

Vo vzájomných zápasoch vedie domáci Wolfsburg v pomere 9:4. Body sa delili 5-krát. Wolfsburg zažíva množstvo zmien a hráči sa za takú krátku dobu určite veľmi nezohrajú. Kolínu sa na ihriskách súpera nedarí a bude to chcieť zmeniť.

Myslím, že sa zápas skončí nerozhodne a oba tímy získajú bod. Tipujem teda remízu s kurzom okolo 3,5.