Main Content

Srdcia sme už vyhrali, teraz získajme medailu (komentár)

piatok, 18. február 2022 11:02 | Autor: Jakub Vaverka

Slovenská hokejová reprezentácia
Slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Slovensko dnes bolo opäť na nohách od skorých ranných hodín. Hokejoví reprezentanti nastúpili v semifinálovom súboji na olympijských hrách v Pekingu proti Fínsku. Postup do vytúženého finále z toho nebol, ale porážka by nemala zatieniť fakt, že v našej malej krajine opäť po čase prepukla pravá hokejová eufória.

Komentár Jakuba Vaverku

Po prvých dvoch zápasoch Slovenska na OH 2022 s Fínskom a Švédskom sa na našich chlapcov valila kritika. Sami sme boli prekvapení, keď sme informovali o dianí v Pekingu, koľko negativity sa objavuje v komentároch. Žiaľ, na niečo podobné si treba v našich končinách zvyknúť. Ideálne je sa takémuto druhu „hodnotenia“ úplne vyhnúť. Nikomu neprospieva a produkuje nenávisť.

Potom prišiel duel s Lotyšskom. Zverenci Craiga Ramsayho dokázali zvíťaziť a naznačili, že majú potenciál. Osemfinálovým súperom bolo Nemecko. Súper, ktorému Slovensko malo po uplynulých rokoch čo vracať (na Košice 2019 aj tak nezabudneme!). Naši chlapci zahrali vynikajúco, fungovala defenzíva aj ofenzíva. Postup do štvrťfinále bol vo vrecku. 

Nejdeme písať detaily diania na ľade, to ste predsa všetci videli. Slováci po skvelom výkone vyradili v nájazdoch Ameriku. Mená ako Rybár, Slafkovský, Cehlárik alebo Hrivík sa na internete objavovali v každom kúte. Slovensko zdolalo favorita a postúpilo do semifinále. V ňom vzdorovalo Fínom a bolo časť zápasu lepším tímom, ale skvelý súper, ktorý má hokejovú taktiku a pripravenosť dotiahnutú takmer do dokonalosti, na nás skrátka vyzrel.

Ako sme prehrali 0-2 sme pokojne mohli vyhrať 1-0, 2-0 alebo 2-1. Olympijské finále si slovenská družina na čele s kanadským koučom nezahrá ani v Pekingu. Napísať, že to nevadí, by bolo dehonestujúce. Jasné, že to vadí a mrzí. Správne to hnevá. O tom niet pochýb. Ale rozhodne to nie je tragédia, pretože pred Slovenskom je zápas o bronz.

A čo je nemenej potešiteľné, náš tím je medzi TOP 4 vďaka výbornej hre, na ktorú sa dobre pozerá. Slovenskí hráči boli vo svete známi vďaka svojej kreativite a ofenzívnym chúťkam, vyzerá to tak, že po rokoch sa k tomu vraciame. Nebudeme klamať, keď napíšeme, že Slováci už v Pekingu vyhrali niečo, čo sa nedá kúpiť, srdcia a rešpekt. Na tom, čo predvádzajú, sa dá rozhodne stavať do budúcna.

Poďme urobiť posledný krok, ktorý dá celému turnaju slastnú bodku. Poďme získať olympijskú hokejovú medailu, prvú v histórii samostatného Slovenska. Náš tím na to rozhodne má.