Main Content

KOMENTÁR: Môžu za zlé výkony Carrolla či Torresa prehnané prestupové ceny?

pondelok, 23. január 2012 13:00 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Môžu za zlé výkony Carrolla či Torresa prehnané prestupové ceny?
KOMENTÁR: Môžu za zlé výkony Carrolla či Torresa prehnané prestupové ceny? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

Prestup Fernanda Torresa do Chelsea v januári minulého roku bol a vo všeobecnosti aj je považovaný za jeden z najnevydarenejších prestupov v Premier League za posledné roky.

Špecializovaný portál goal.com zostavil rebríček najhorších januárových prestupov na ostrovoch a Fernando Torres sa ocitol na jeho vrchole. V tieni tohto obchodu sa ocitol iný nadhodnotený hráč, Andrew Carroll z Liverpoolu.

Andy Carroll sa stal v Liverpoole náhradou práve za spomenutého Fernanda Torresa, ktorý odišiel za 50 miliónov libier. Carroll nebol oveľa lacnejší, Liverpool musel za neho Newcastlu zaplatiť 35 miliónov. Tento mladý hráč mal vyplniť miesto po obľúbenom útočníkovi, ktorý za tri a pol sezóny dal za Reds viac ako šesťdesiat gólov. Očakávania a nádeje vkladané do tohto mladého anglického reprezentanta boli obrovské.

Carroll sa objavil v A-mužstve Newcastlu prvýkrát v sezóne 2007/2008, kedy zaň odohral jeden zápas v najvyššej súťaži. V ďalšom ročníku odohral v Premier League 5 zápasov a strelil v nich 3 góly. Koniec sezóny znamenal pre Newcastle zostup o ligu nižšie. V League Championship nastúpil Carroll v 33 zápasoch a dal v nich 17 gólov. Po roku strávenom v druhej najvyššej súťaži sa Newcastle vrátil medzi elitu a Carroll vydržal v drese strák už len polovicu sezóny. Stihol odohrať 18 zápasov, v ktorých dal jedenásť gólov.
 
Pri výpočte týchto štatistík a s vedomím hráčovho veku (ročník narodenia 1989) sa dalo očakávať, že Carroll je 35 miliónov hodný. Ale peniaze nie vždy zaručujú kvalitu.

Táto sezóna je pre celý Liverpool pomerne nevydarenou. Namiesto bojov o titul sa budú snažiť zabojovať aspoň o štvrté miesto, ktoré zaručuje Ligu majstrov. O Carrollovi sa nedá povedať, že by bol nedeliteľnou súčasťou základnej zostavy Reds a jeho gólová štatistika je viac ako chudobná – 20 zápasov v Premier League, 2 góly. V médiách sa začali skloňovať rôzne správy. Najskôr na svetlo sveta vyplávala správa, že napadol muža v nočnom podniku, neskôr sám tréner Albionu, Fabio Capello, odporučil Carrollovi menej piť a viac dodržiavať životosprávu, no a v poslednej dobe sa začalo skloňovať Carrollovo meno s návratom do Newcastlu. Všetky tieto fámy však poprel manažér Reds Kenny Dalglish, ktorý ubezpečil fanúšikov, že Carroll ostane v tíme.

Čo sa to deje s útočníkmi, za ktorých kluby platia neuveriteľné peniaze? Možno práve v tejto otázke sa skrýva odpoveď. Sumy, ktoré sa vynakladajú za hráčov sú podľa môjho názoru privysoké. Možno to škodí aj samotnej kariére hráčov. Ak 22 ročný Carroll prestúpil do Liverpoolu za takéto peniaze, tlak razom narastá. Keď k tomu pripočítame niektoré povahové problémy, odchod bude možno jediným riešením. Nemôžme však zabúdať na to, že každá sezóna sa skončí a v tej ďalšej môže byť všetko úplne inak. Držím Carrollovi palce. Aj Torresovi. Neviem si vôbec predstaviť, že by za mňa niekto zaplatil 35 miliónov a potom by čakal, že dám aspoň 20 – 25 gólov za sezónu. Je obrovská škoda, že ceny v dnešnom futbale sú nastavené v takejto úrovni...