Main Content

ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (II.)

utorok, 24. január 2012 14:47 | Autor: Roman Bobaľ

ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (II.)
ŠPECIÁL: Najväčšie futbalové talenty (II.) | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Mládežnícke akadémie nám neustále ukazujú nové tváre, respektíve hráčov, ktorí by mali v budúcnosti tvoriť históriu veľkolepého športu zvaného futbal. My vám predstavujeme ďalších 5 hráčov, ktorí sa momentálne javia ako najväčšie talenty svetového futbalu.

Do výberu sme zaradili podobne ako v prvom diele tohto článku hráčov v rozmedzí 18 až 22 rokov.

Thiago Alcântara & FC Barcelona, záložník, 20 rokov


Štatistika za celú kariéru (vo všetkých zápasoch)
Zápasy: 79
Góly: 11
Asistencie: 14
Žlte karty: 3
Červené karty: 0

Thiago sa narodil a vyrastal v Taliansku. Jeho otec bol bývalý výborný brazílsky reprezentant Mazinho, ktorý sa v roku 1994 popri Romáriovi tešil v USA z titulu majstra sveta. Vo veku 5 rokov sa Thiago pripojil k mládežníckej akadémií v brazílskom klube Flamengo. Avšak po roku strávenom v Flamengu sa presťahoval do Španielska do Galície, kde hrával za tím Ureca. V tomto tíme v meste Nigrán zotrval do desiatich rokov a potom nasledoval návrat do Flamenga. Jeho otec ho po ďalších štyroch rokoch strávených v Brazílii prihlásil do preslávenej barcelonskej akadémie „La Masia“ (2005). V Barcelone zotrval dodnes a počas pôsobenia v tejto akadémií dokázal vyhrať dva Európske šampionáty v kategóriách do  17 a 19 rokov. Ako člen prvého tímu sa s  Barcelonou tešil už z troch titulov v Primera Division, jedného triumfu v Lige majstrov, jeden krát vyhral FIFA svetový pohár klubov, i európsky Superpohár. Thiago má platný kontrakt s „Blaugranas“ do roku 2015 a ak by ho chcel nejaký klub kúpiť musel by zaňho podľa zmluvy zaplatiť čiastku 90 miliónov eur, čím by sa z neho stal druhý najdrahší futbalista planéty po Cristianovi Ronaldovi.



Érik Lamela & AS Rím, ofenzívny záložník, 19 rokov


Štatistika za celú kariéru (vo všetkých zápasoch)
Zápasy: 53
Góly: 10
Asistencie: 8
Žlte karty: 8
Červené karty: 0


O tento klenot Argentíny sa zaujímala FC Barcelona už v jeho 12 rokoch. Barcelona vtedy  poslala River Plate aj oficiálnu ponuku, ktorú však argentínsky klub neprijal. V roku 2010 AC Miláno a Bayern Mníchov ponúkali za Lamelu River Plate 12 miliónov libier, no ani tieto veľkokluby neboli napokon úspešné. Argentínsky klub ho napokon uvoľnil až minulý rok, keď ho predal za 18 miliónov libier do rímskeho AS. Lamela je často krát porovnávaný so superhviezdou súčasnosti Lionelom Messim pre svoju mimoriadnu technickú vyspelosť a perfektnú ľavačku. Lamela je známy aj svojou skvelou kopacou technikou pri zahrávaní priamych či rohových kopov.



Mario Balotelli & Manchester City, utočník, 21 rokov

Štatistika za celú kariéru (vo všetkých zápasoch)
Zápasy: 153
Góly: 52
Asistencie: 21
Žlte karty: 47
Červené karty: 5


Mariovo detstvo bolo naozaj ťažké. Jeho rodičia boli prisťahovalcami z Ghany a po pôrode Maria nastali u neho veľké zdravotné problémy. Niekoľkokrát musel podstúpiť operáciu čriev a keď v roku 1992 jeho stav vyzeral oveľa lepšie, jeho rodičia museli pre nedostačujúce podmienky na výchovu dieťaťa požiadať o pomoc sociálne služby. Následne sa ho ujali taliansky rodičia Balotelliovci.

Keď sa v Taliansku začal Balotelli presadzovať jeho pokrvný rodičia požiadali o to, aby im ho vrátili, čo jeho pestúni opísali ako „lov po sláve“. Mario musel čakať do 18 rokov, aby získal vytúžené talianske občianstvo, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Predtým než podpísal profesionálny kontrakt s Lumezzane, išiel na skúšku do FC Barcelona, s ktorou sa však nakoniec nedohodol, údajne preto, že chcel zostať v Taliansku pri rodine. V roku 2006 prišiel na hosťovanie do Interu Miláno, čo plnilo čiastku 150 tisíc eur a „Nerazzuri“ si ho nakoniec aj po hosťovaní kúpili za dodatočných 190 tisíc eur.

Prvý čierny moment jeho kariéry prišiel po tom, ako skóroval do siete Juventusu. Fanúšikovia „Starej dámy“ o ňom povedali, že „čierni Taliani neexistujú“. Po tomto incidente musel turínsky Juventus odohrať jeden zápas bez fanúšikov. Balotelliho nasledujúca sezóna taktiež nebola čo sa týka incidentov najkľudnejšia, niekoľkokrát mal problémy s Josém Mourinhom, neskôr „Mou“ nebol spokojný s jeho prístupom na tréningu. Mourinho vtedy povedal: „Bojím sa o neho, takýto mladý chlapec ako on nemôže predsa trénovať menej než Luis Figo, Javier Zanetti alebo Ivan Cordoba!“

Mario Balotelli bol postupne cieľom ďalších rasistických útokov, na ktoré napokon doplatil opäť Juventus. Neskôr si poštval proti sebe aj vlastných fanúšikov, keď si do televíznej šou “Striscia La Noticia“  obliekol dres konkurenčného AC. Neskôr sa za to ospravedlnil. „Ospravedlňujem sa za to, čo som pred nedávnom spravil. Som človek, ktorý trpí za svoje chyby, pretože futbal zbožňujem a chcem hrať. Teraz čakám a mlčím, aby som sa mohol opäť vrátiť späť do tímu. Chcem zabudnúť na minulosť, žiť pre budúcnosť a taktiež sa koncentrovať na prichádzajúce výzvy.“

Po získaní „treble“ s portugalským trénerom Josém Mourinhom sa táto temperamentná a kontroverzná osoba presťahovala do Manchestru na Etihad Stadium, opäť pod krídla Roberta Manciniho, ktorý ho v minulosti viedol v Interi. „Jeho štýl hry bude kompatibilný so štýlom hry v Premier League. Je stále mladý a má šancu sa v mnohých veciach ešte zlepšiť. Je silný a počas zápasu oslnivý hráč, fanúšikovia Manchestru City sa majú na čo tešiť,“ vyhlásil Mancini, keď sa dozvedel o tom, že Citizens úspešne kúpili novú posilu z Interu Miláno.

„Super Mario“ je známy svojou silnou strelou a technickou vyspelosťou. Balotelli nepochybne patrí k najväčším talentom súčasného futbalu. Jeho komplikovaná povaha mu však môže v budúcnosti výrazne uškodiť. Uvidíme, čo prinesú najbližšie roky v jeho kariére.



Mario Götze & Dortmund, ofenzívny záložník, 19 rokov

Štatistika za celú kariéru (vo všetkých zápasoch)
Zápasy: 132
Góly: 43
Asistencie: 43
Žlte karty: 7
Červené karty: 1

Maria majú v Dortmunde už takmer 11 rokov. V roku 2001 sa prihlásil do ich akadémie po tom ako predtým pôsobil v tímoch FC Eintrach Homburg a SC Ronsberg.  Götze  je jedným z najžiadanejších hráčov na svete. Interes o jeho služby prichádza najmä od popredných anglických veľkoklubov, no on vraj tieto špekulácie odmieta a je verný svojím “Osám”.

Technický riaditeľ nemeckej reprezentácie, ktorý má okrem iného na starosti aj tvorbu podmienok pre rast mladých talentov Matthias Sammer o ňom raz povedal: „Je to jeden z najlepších hráčov, akých  sme tu kedy mali.“

Gӧtze zažíva svoje najlepšie obdobie kariéry a to má stále len 19 rokov. Minulú sezónu vyhral s Dortmundom Bundesligu, postúpil do Ligy Majstrov, presadil sa v národnom tíme Nemecka a získal ocenenie Golden Boy, čo je cena, ktorú získa najlepší hráč hrajúci v Európe do 21 rokov.



Eden Hazard & OSC Lille, krídelník, 21 rokov

Štatistika za celú kariéru (vo všetkých zápasoch)
Zápasy: 203
Góly: 42
Asistencie: 54
Žlte karty: 11
Červené karty: 0


Eden sa narodil v La Louviere, avšak detstvo strávil v Braine Le Comte v Belgicku. Vyrastal v rodine, v ktorej bol futbal priam fenoménom. Jeho otec Thierry a matka Carine boli obaja futbalisti. Tento belgický reprezentant začal hrávať futbal v mestskom klube Royal Stade Brainois už vo veku štyroch rokov. Počas pôsobenia v tomto tíme o ňom jeden tréner povedal: „Je to nadané dieťa, nemusím ho nič učiť, pretože už vie všetko“. Hazard v tomto klube strávil úctyhodných osem rokov, potom smeroval do A.F.C. Tubize, v ktorom momentálne pôsobí aj jeho mladší brat Ethan. Krátko po jeho prestupe do Tubize sa organizoval mládežnícky turnaj, na ktorom boli zhodou okolností aj skauti OSC Lille, ktorí o ňom podali podrobnú správu svojmu.

Nakoniec sa belgický „drahokam“ sťahoval na severovýchod Francúzska, poblíž hraníc s Belgickom, s čím boli veľmi spokojní aj jeho rodičia. „Je veľmi blízko domova, teraz môže vyrastať v iných podmienkach, viete, tu v Belgicku majú mladé talenty menšie možnosti pri trénovaní,“ povedal jeho otec po tom ako Edena kúpil OSC Lille.

Eden pôsobil v mládežníckej akadémií Lille dva roky. Následne prišiel prechod do seniorského tímu, v ktorom pod vedením Claudeho Puela zažil aj nášho Roberta Vitteka. Od roku 2008 získal už sedem individuálnych ocenení a vo Francúzsku pomohol Lille v minulej sezóne k zisku dvoch tuzemských najdôležitejších trofejí (najprv Coupe De France a neskôr aj ligový titul, ktorý ich poslal do Ligy majstrov). „Doublé“ z minulej sezóny získali aj vďaka jeho 10 gólom a 11 asistenciám.

Zinedine Zidane o ňom raz povedal: „Eden je technický nadaný a veľmi rýchly. Je to budúca veľká hviezda. Myslím si, že by sme ho mohli okamžite zobrať do Realu Madrid aj so zavretými očami.“



Prečítajte si aj náš prvý diel najväčších futbalových talentov (kliknite).