Main Content

5 dôvodov prečo Liverpool nepostúpi do Ligy majstrov

streda, 25. január 2012 13:23 | Autor: Roman Bobaľ

5 dôvodov prečo Liverpool nepostúpi do Ligy majstrov
5 dôvodov prečo Liverpool nepostúpi do Ligy majstrov | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Zrejme ste si všetci všimli to škrípanie útočných a záložných rád slávneho klubu z Anfield Road. Liverpool, ktorý dokázal získať 18. titulov v Premier League sa v poslednom období v útoku veľmi trápi, hoci káder nemá vôbec taký katastrofálny. Zamysleli sme sa nad piatimi možnými dôvodmi, prečo tomu tak je.

  Neaktivita na prestupovom trhu?

O pár dní sa uzatvorí prestupový trh a Liverpool potrebuje posilu do útoku a stredu podľa ako soľ. Preto je prekvapujúce, že v súvislosti s The Reds sa nehovorí o žiadnych veľkých posilách.  Liverpool pritom nie je v pozícií ako napríklad Chelsea, ktorá z pochopiteľných dôvodov nechce kupovať hráčov, ktorí by v tejto sezóne za ňu nemohli nastúpiť v Lige majstrov. The Reds nemajú európske pohárové povinnosti a tak môžu smelo budovať káder, čím skôr tým aspoň z nášho pohľadu lepšie. Liverpool je klub, ktorý si zaslúži byť na špici tabuľky a preto pevne veríme, že nejaký veľký prestup na Anfield road (a hlavne vydarený) sa ešte cez zimu udeje. 

  Nedopísaná kapitola „El Niňo“


Už je tomu takmer rok, čo sme nepočuli o horiacich dresoch Fernanda Torresa v uliciach Liverpoolu po tom ako prestúpil do konkurenčnej Chelsea. Liverpoolsky “Judáš“ chýba svojmu predchádzajúcemu zamestnávateľovi stále viac a viac. V britských médiách sa dokonca špekuluje o veľkolepom návrate Španiela na Anfield Road, keďže v Londýne sa mu vôbec nedarí. Fernando si za Liverpool pripísal 81 gólov a 17 asistencií, pričom skóroval priemerne v každom druhom stretnutí. Keď sa pozrieme na ofenzívu Liverpoolu a formu Torresa vychádza nám z toho jediné – Torres chýba Liverpoolu rovnako ako Liverpool chýba Torresovi.

  Nízke sebavedomie a skúsenosti


Je to už nejaký ten štvrtok, čo „The Reds“ nevyhrali titul, dokonca ani pohár. Éra Rafaela Benitéza sa už dávno skončila a výsledok bez neho je takmer nulový. Bývalý španielsky lodivod Liverpoolu síce tento tím nedokázal doviesť k ligovej trofeji, no tešil sa s nim z triumfu v prestížnej Lige majstrov a tiež z víťazstiev v FA Cupe, Community Shield či v Superpohári. Čo sa týka bojov o titul zo súčasného kádra si na toto obdobie nepamätá nik okrem trénera, keďže na Anfield Road sa už vystriedala celá generácia hráčov. Naposledy sa The Reds tešili v roku 1990 pod vedením vtedy hrajúceho trénera Kennyho Dalglisha. Ten je pri kormidle Liverpoolu opäť od zimy minulého roka, samozrejme už len ako tréner, po tom ako nahradil neúspešného Roya Hodgsona. Napriek tomu, že sú v kabíne rodení lídri ako Steven Gerrard či Pepe Reina súčasnému mužstvu “The Reds“ akoby chýbalo väčšie sebavedomie a skúsenosti. Je to prinajmenšom zvláštne nakoľko v tíme s výnimkou pár hráčov nájdeme mnoho futbalistov v najlepších rokoch. Žiaľ len málo z nich má skúsenosti s náročnými bojmi v Lige majstrov či z bojov o titul.

 Nekreatívny  stred poľa


Postupom času sa v Liverpoole vymenil s výnimkou Stevena Gerrarda celý stred poľa.  Fanúšikovia boli najviac nespokojní s odchodom dvoch mimoriadne kvalitných defenzívnych záložníkov Xabiho Alonsa a Javiera Mascherana. Tieto dve straty sú dodnes veľmi cítiteľné. Následne sa k tomu pridal minuloročný odchod mimoriadne kreatívneho krajného záložníka Raula Meirelesa.

Je pravdou, že do tímu prišla mladá britská krv v podobe Charlieho Adama, Jordana Hendersona a Stuarta Downinga, avšak zatiaľ ani jeden z nich nedokáže vyššie spomínaných hráčov nahradiť. Maxi Rodríguez ma v súčasnosti nie príliš oslnivú formu a možno jediným naozaj dobrým hráčom a zároveň aj letným príchodom je Walesan Craig Bellamy.

Na poste defenzívneho záložníka mužstvu veľmi citeľne chýba dlhodobo zranený Lucas Leiva, ktorý odštartoval sezónu vo veľkej forme. V súčasnosti sa tak môže Kenny Dalglish spoľahnúť už asi len na starého dobrého Stevena Gerrarda, ktorý sa po zranení snaží nadviazať na svoje najslávnejšie obdobie kariéry.

  Útočná mizéria

Nemohúcnosť Dirka Kuyta a Andyho Carrolla bije do očí. V tejto sezóne sú na ihrisku úplne stratení. Andrew ani zďaleka nedokáže nadviazať na predchádzajúce výkony v Newcastli, keď v sezóne 2009/10 zaznamenal v lige 17 gólov a 12 asistencií. To bolo na  21. ročného hráča viac než dosť. V minulej sezóne sa musel uskromniť, dôvodom bol práve prestup do Liverpoolu (v tom čase mal na konte 11 gólov) a do konca sezóny strelil v drese “The Reds“ už iba dva.

Za holandského internacionála Dirka Kuyta možno hovorí už aj vek, keďže po európskych trávnikoch  behá len málo útočníkov, ktorí si dokážu aj po 30-ke udržať vyrovnanú výkonnosť. Len pre ilustráciu Kuyt strelil v minulej sezóne 13 gólov, v tejto v lige žiadny. Čo možno mrzí ešte viac sú asistencie. V tejto sezóne má na konte len dve.

Musíme spomenúť aj Luisa Suaréza, ktorý v porovnaní s ostatnými útočníkmi doslova žiaril, no dostal 8-zápasový dištanc za rasistické urážky na Patricea Evru, čím svojmu tímu doslova podlomil kolená. A hoci sa Suaréz cíti nevinný, pretože v jeho krajine sú slová adresované Evrovi chápane úplne odlišne nepochybujeme o tom, že mladý Uruguajec vedel, že  v Anglicku je tomu inak.