Main Content

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Lyon - Apoel Nikózia

štvrtok, 26. január 2012 11:22 | Autor: Roman Bobaľ

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Lyon - Apoel Nikózia
LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Lyon - Apoel Nikózia | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk

Osemfinále Ligy Majstrov sa pomaličky blíži. Presne o 20 dní budeme môcť vidieť na televíznych obrazovkách aj prvý zápas zaujímavej francúzsko-cyperskej dvojice, ktorú vám v tomto článku predstavujeme.

Nastúpia takto?

Lyon: H. Lloris – A. Réveillere, Cris, D. Lovren, A. Cissokho – M. Gonalons, K. Kallstrom, J. Briand, Ederson, A. Lacazette – B. Gomis.
Nikózia: D. Chiotis – S. Pouvrsaitidis, P. Jorge, M. Oliveira, W. Bonaventura – N. Morais, G. Manduca, H. Pinto, Marcinho – Aílton, I. Tričkovski

Hodnota klubu/Najdrahší hráč:

Lyon: 155 miliónov €/ L. Lopéz(18,7 milióna €)
Nikózia: 15 miliónov €/ Aílton(1,6 milióna €)

LYON

Olympique podáva v tejto sezóne nevyrovnané výkony a to napriek tomu, že káder netrpí väčšou maródkou. V lige je Lyon momentálne až štvrtý a na vedúci PSG stráca 8 bodov. Okrem toho v posledných dvoch kolách Lyon prehral a nestrelil ani gól.

Nebyť skutočne zvláštnych okolností v poslednom kole skupinovej fázy Champions Leage, kedy sa zrodila vysoká výhra Lyonu v Záhrebe (1:7) a prehra Ajaxu Amsterdam s Realom Madrid 0:3 (Ajaxu neuznali dva regulárne góly) Rémi Garde by pravdepodobne už ani nebol trénerom francúzskeho klubu. Na margo spomínaných podozrivých výsledkov Loynu a Ajaxu v poslednom kole LM treba poznamenať, že o postupe „Francúzov” nerozhodlo len ich víťazstvo resp. prehra Ajaxu, ale hlavne skóre, ktoré mal pred posledným kolom oveľa lepšie Ajax. 

45-ročný Rémi Garde, ktorý v minulosti za Lyon aj hrával,  je medzi trénermi absolútnym nováčikom. Lyon je vôbec prvým klubom, s ktorým podpísal profesionálnu trénerskú zmluvu. Stoličku má však po slabých výkonoch v jesennej časti naklonenú a ak by s Apoelom jeho tím vypadol pravdepodobne by si musel rýchlo pobaliť kufre.

Lyon má skutočne kvalitný káder. V bránke sa môže spoľahnúť na francúzskeho reprezentačného brankára Huga Llorisa. V obranne na všetko dohliada Aly Cissokho, či skúsený Anthony Reveillere. Lyon je však najsilnejší v strede poľa a v útoku. Tam môže totiž počítať so známymi menami akými bez pochýb sú Lisandro Lopez, Yoann Gourcuff, Michel Bastos, Kim Kallstrom či Befetimbi Gomis. 

APOEL NIKÓZIA

Apoel sa dokázal na rozdiel od predchádzajúcej sezóny bez väčších problémov kvalifikovať do skupinovej fázy Ligy majstrov. V druhom predkole poľahky vyradil albánsky klub Skënderbeu Korçë (s celkovým skóre 6:0) a neskôr mu nestačil ani náš Slovan (0:0, 0:2). Poslednou prekážkou na ceste za postupom bola poľská Wisla Krakow, ktorá ako jediná dokázala Cyperčanom výraznejšie vzdorovať. V prvom zápase vyhral Apoel 3:1, a hoci v odvete prehral 0:1 lepšie skóre mu stačilo na postup medzi 32-najlepších európskych klubov.

V základnej skupine D Apoelu žreb pridelil trojicu silných tímov – ukrajinský Shakhtar Donetsk (v minulej sezóne postúpil až do štvrťfinále), bohatý ruský klub Zenit Petrohrad a úradujúceho šampióna Európskej ligy FC Porto. Pred prvými zápasmi v skupine bol Apoel jasným outsiderom. Cyperčania však favoritom dokonale vypálili rybník a zo 6 zápasov prehrali len jeden v poslednom kole na domácej pôde s ukrajinským Donetskom (0:2). Napriek tejto prehre postúpili z prvého miesta vďaka lepšej bilancií so Zenitom Petrohrad.

Káder cyperského majstra nedisponuje takými zvučnými menami ako Lyon. Najväčšou hviezdou tímu je brazílsky útočník Ailton a stredopoliar Charalambidis. Šokujúce je najmä porovnanie trhovej hodnoty súpisiek oboch klubov. Kým Lyončania disponujú tímom v hodnote 155 miliónov eur mužstvo Nikózie má podľa všeobecne rešpektovaného portálu transfermarkt súčasnú hodnotu len na hranici 15 miliónov eur. Napriek tomu si nemyslíme, že v dvojzápase s Lyonom budú Cyperčania dopredu odpísaní.

Náš predpoklad

Favorit je jasný. Francúzske mužstvo disponuje oveľa zvučnejším kádrom a na jeho strane stoja aj neoceniteľné skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov Ligy majstrov. Pri pohľade na výkony Lyonu v skupinovej fáze však ostávame trochu skeptickí. Samotní hráči francúzskeho klubu snáď ani dodnes poriadne netušia ako sa napokon do osemfinále prebojovali. Z tohto pohľadu nám bol oveľa sympatickejší Apoel, ktorý dokázal zdolať naozaj silné tímy Porta i Petrohradu. Tie ak by teraz narazili na Lyon zrejme by boli favorizované.