Main Content

REBRÍČEK: 10 najlepších útočníkov Extraligy do 25 rokov

štvrtok, 26. január 2012 12:58 | Autor: Adrian Danaj

REBRÍČEK: 10 najlepších útočníkov Extraligy do 25 rokov
REBRÍČEK: 10 najlepších útočníkov Extraligy do 25 rokov | zdroj: Adrian Danaj pre Sport7.sk, foto A.Danaj, SITA

Základná časť slovenskej hokejovej extraligy sa pomaly blíži k svojmu finišu. Doterajší priebeh sezóny nám ukázal aj viacero perspektívnych mladíkov pre našu reprezentáciu. Prinášame vám rebríček 10 najlepších útočníkov do 25 rokov.

 Otčenáš Ondrej (HKM Zvolen)

Jediný hráč z tohto výberu, ktorý bol draftovaný tímom NHL. Stalo sa tak v roku 2005, Ondrej bol štvrtým výberom tímu Carolina Hurricanes. Tento ročník preukazuje svoje umenie v mužstve HKM, kde podáva stabilné výkony. Hráč, ktorý reprezentoval SR vo výbere 18 ročných si na MS pripísal v šiestich zápasoch skvelých 5 bodov, čo mu zaručilo v sezóne 2005/06 miesto v tíme OHL  Plymouth Whalers. Anabáza v Amerike mu však príliš nevyšla, keď zaznamenal počas sezóny len 11 bodov v 60 stretnutiach. Nasledoval návrat do Európy, kde obliekal ešte juniorské dresy Martina a Jihlavy. V aktuálnej sezóne  si pripísal zatiaľ 22 kanadských bodov v 40 stretnutiach.

 Mikula Ondrej (Hk Dukla Trenčin)


Dravý, technický útočník, to je charakteristika hráča Dukly Trenčín, ktorý reprezentoval SR ako 18 a 20 ročný. MS 20-ročných v sezóne 2006/2007 patrili k jeho úspešnejším, keď si v 6tich zápasoch pripísal 3body. Jeho kariéra je ale stále prepletaná zraneniami, cez ktoré sa nevedel stabilne presadiť, avšak túto sezónu už naplno dokazuje svoje hokejové umenie. V 42 zápasoch nazbieral zatiaľ 22 bodov.

 
Tybor Radoslav (HK Dukla Trenčín)

Šikovný 22 ročný stabilný útočník Dukly Trenčín Radoslav Tybor bol pred 3 rokmi po boku Tomáša Tatára či Richarda Pánika členom úspešnej reprezentačnej 20-ky, ktorá vybojovala pre Slovensko štvrté miesto. Rado vtedy v siedmych zápasoch nazbieral tri body. Jeho hokejové umenie si tento ročník všimol aj reprezentačný tréner a povolal ho do seniorského výberu. V tejto sezóne zaknihoval zatiaľ 25 bodov v 41 stretnutiach.
 
 Bakoš Martin (HC Slovan Bratislava)

Ďalší spišskonovoveský odchovanec, ktorý svoju kariéru nasmeroval do Slovana, kde sa mu nadmieru darí. Svedčí o tom aj reprezentačná pozvánka od trénera Vujteka. Účastník MS 20 ročných v sezóne 2009/2010 si v šiestich zápasoch pripísal štyri body a dokázal svoje umenie komplexného útočníka. Martin Bakoš má v tejto sezóne na konte zatiaľ 29 kanadských bodov v 40 stretnutiach.

  Vandas Michael (HK Poprad)


Veľká nádej popradského hokeja, ktorá už vo svojej krátkej kariére dokázala, že disponuje obrovským talentom. Michael prešiel reprezentačným výberom od 17 ročných až po 20 ročných, pričom sa až dvakrát zúčastnil prestížných MS do 20 rokov. V tejto sezóne si vybojoval stabilné miesto v zostave HK Poprad. Michael Vandas vyniká predovšetkým svojim citom pre nahrávku. Potvrdzuje to 23 asistencií na jeho konte, ku ktorým pridal ešte 9 gólov. S bilanciou 34 zápasov 32 bodov patrí medzi malú skupinu extraligových hráčov, ktorí atakujú priemer bodu na zápas.



  Štastný Andrej (HK Dukla Trenčín)


Center Dukly Trenčín s ideálnymi mierami hokejistu (193cm-97kg) patrí vo svojom mladom veku medzi stabilných hráčov Dukly. Andrej odohral v ročníku 10/11 jednu sezónu za kanadský Vancouver Giants, kde si v 32 zápasoch pripísal skvelých 30 bodov. Napriek tomu sa vrátil za profesionálnym hokejom do Európy. Andrej Šťastný prešiel všetkými reprezentačnými výbermi a je právom považovaný za nádej slovenského hokeja. Nie nenadarmo je prirovnávaný k Michalovi Handzušovi. V aktuálnej sezóne nazbieral 24 bodov v 39 stretnutiach.

  Hudáček Libor (HC Slovan Bratislava)


Útočník, ktorý odohral niekoľko sezón za domácu Spišskú Novú Ves sa stal miláčikom publika a patril k najlepším hráčom. V sezóne 2008/09 podpísal zmluvu so Slovanom, avšak hneď na to bol zaradený do projektu SR 20. Po návrate do Slovanu sa zaradil medzi piliere obrany „belasých” zostavy a svojim výkonom si zaslúžil aj pozornosť reprezentačného trénera Vujteka, ktorý mu dal šancu dokázať, že mu najcennejší dres patrí. Libor si v tejto sezóne pripísal do štatistík 25 bodov v 37 zápasoch.

 
Lušňák Patrik (HK 36 Skalica)

Piešťanský rodák, ktorý svoje hokejové začiatky prežíval v Dukla Senica si  seniorskú ligu vyskúšal najprv v tíme HK 36 Skalica. V rokoch 2006-2009 odišiel okúsiť hokejový chlebíček za Veľkú mláku, kde si v tíme Sudbury Wolves v lige OHL vybojoval aj pozvánku do reprezentácie do 20 rokov. V Amerike vydržal 3 sezóny, odohral dokopy 160 zápasov a zaknihoval 135 kanadských bodov. Túto sezónu si svojimi výkonmi vypýtal aj pozvánku do seniorskej reprezentácie. Patrik Lušňák nazbieral v tejto sezóne zatiaľ 32 bodov v 42 stretnutiach.



  Galamboš Peter (MHC Martin)


Mladý útočník MHC, ktorý dočasne vedie ako kapitán martinskú omladinu, už druhú sezónu patrí k najlepším hráčom MHC . Peter dokáže aj vo svojom mladom veku rozhodovať zápasy a prevziať na seba bremeno zodpovednosti. Bez pochýb patrí k top mladým  útočníkom extraligy a stále má veľký potenciál. V tejto sezóne zatiaľ získal 27 bodov v 40 zápasoch.



  Rapáč Richard (HK Poprad)

Hráč silnej spišskonovoveskej mladej generácie si vyskúšal v mladom veku Českú juniorskú extraligu v drese Zlína. Svoje kroky potom nasmeroval do Ameriky, kde v sezóne 2006/2007 skúšal šťastie v tímoch WHL Moose Jaw Rarriors a Prince George Cougars (dokopy 17 bodov v 63 zápasoch). Po návrate domov si zahral aj najvyššiu českú extraligu v drese Bili Tygři Liberec. Po dvoch sezónach u našich susedov sa vrátil domov do Popradu. V roku 2005 si zahral na MS do 18 rokov. V aktuálnej sezóne patrí k najlepším hráčom nielen Popradu, ale aj celej extraligy. V 35 zápasoch nazbieral 38 bodov.