Main Content

Nástupcami Hossu a Biceka po 13 rokoch Pánik s Tatarom

štvrtok, 6. máj 2010 13:58 | Autor: TASR

Po februárovom úspešnom ťažení slovenskej hokejovej reprezentácie na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri už od nedele čaká na národný tím druhý vrchol tejto sezóny, ktorým sú 74. majstrovstvá sveta v Nemecku.

Slovenská výprava sa do dejiska šampionátu presunula vo štvrtok predpoludním. Po odrieknutí účasti viacerých skúsených hráčov zo zámoria aj európskych líg šancu reprezentovať dostala dvojica talentovaných mladíkov Tomáš Tatar a Richard Pánik. Obaja majú iba 19 rokov a už sa predstavia na MS proti hviezdam svetového hokeja ako Alexander Ovečkin, Ryan Smyth či Jaromír Jágr.

"Sen dostať sa na majstrovstvá sveta je splnený, teraz zostáva už len niečo ukázať. Na svetovom šampionáte chcem svojimi výkonmi čo najviac pomôcť tímu. Neviem, či sa to odzrkadlí aj bodovo, pretože ešte nepoznám svoje úlohy. Uvidíme, či sa nám podarí prekvapiť, alebo čo sa napokon stane," uviedol pred odchodom do Nemecka odchovanec dubnického hokeja Tomáš Tatar a pokračoval: "Neviem síce presne, čo odo mňa bude tréner na ľade chcieť, ale budem sa riadiť jeho slovami a snažiť sa ich plniť."

Na zraze pred odchodom na MS nechýbal ani najmladší článok Hanlonovho výberu - útočník Richard Pánik. Ten rovnako ako Tatar strávil sezónu 2009/2010 v zámorí, no na rozdiel od o niekoľko mesiacov staršieho spoluhráča väčšiu časť súťažného ročníka hral v juniorskej súťaži. Medzi seniormi pred odchodom na šampionát absolvoval v tejto sezóne iba niekoľko duelov a aj preto bola pre neho aklimatizácia trochu náročnejšia ako u ďalších hráčov zo zámoria. "Je to úplne iný hokej, aký som hrával doteraz. Uvidíme, aké budú moje úlohy, možno ma nečaká pozícia strelca. Necháme sa prekvapiť, čo šampionát prinesie. Seniorský hokej sa nedá porovnať s kanadskou juniorskou súťažou. Odohral som za reprezentáciu šesť zápasov, trošku som si zvykol aj na rýchly a 'dospelácky' hokej a myslím si, že som naň dôkladne pripravený," poznamenal rodený Martinčan Pánik, ktorý v prípravných dueloch dosť často nastupoval v presilovkovej formácii s obrancom Richardom Lintnerom a niekoľkokrát musel ofenzívne ladeného beka zaskakovať na modrej čiare. "Pri presilovke je jedno, na ktorej som pozícii. Tam sa v niektorých situáciách improvizuje, preto sa ako útočník niekedy objavím aj na modrej," vysvetlil Pánik, ktorý medzi seniormi debutoval v českom Havířove. Pred odletom do Nemecka mal Pánik jasno, aký je cieľ národného tímu na majstrovstvách sveta. "Určite je to postup zo skupiny. Radi by sme aj v ďalších dueloch niečo uhrali. Určite nechcem hrať o udržanie. Túžim sa na šampionáte ukázať v dobrom svetle," povedala ofenzívna hviezda na posledných dvoch svetových juniorských šampionátoch.

V histórii samostatnosti sa Slovensko na svetovom šampionáte elitnej kategórie predstavilo s dvojicou hráčov mladšou ako 20 rokov zatiaľ iba raz. Na MS 1997 vo Fínsku nastúpili v slovenských farbách aj tínedžeri Marián Hossa a Jiří Bicek, po trinástich rokoch nimi budú Tomáš Tatar a Richard Pánik. "Sme mladí chalani a určite sme vďační za to, že nám dal tréner šancu. Budeme sa snažiť odvďačiť sa mu za to výkonmi na ľade," povedal Tomáš Tatar a Richard Pánik ho doplnil: "Teší ma, že som sa taký mladý dostal na MS medzi mužov. Samozrejme, svoju úlohu zohrala aj skutočnosť, že viacero starších hráčov z rôznych príčin štart na šampionáte odmietlo. V príprave sme dostali príležitosť a využili sme ju."