Main Content

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Leverkusen - Barcelona

nedeľa, 29. január 2012 13:37 | Autor: Roman Bobaľ

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Leverkusen - Barcelona
LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Leverkusen - Barcelona | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk, foto SITA

Osemfinálové súboje Ligy Majstrov sa pomaličky blížia. Presne o 17 dní budeme môcť vidieť na televíznych obrazovkách aj prvý zápas zaujímavej nemecko-španielskej dvojice Bayer Leverkusen – FC Barcelona.

Termíny zápasov:
12.2. – v Leverkusene
7.3. – odveta v Barcelone

Predpokladané zostavy:
Leverkusen: B. Leno – G. Castro, M. Friedrich, D. Schwaab, M. Kadlec – L. Bender, S. Rolfes, A. Schurrle, M. Ballack, S. Sam – E. Derdiyok.
Barcelona: V. Valdés – D. Alvés, G. Piqué, C. Puyol, E. Abidal – S. Busquets, Xavi, A. Iniesta – L. Messi, C. Fabregas, A. Sanchéz

Hodnota klubu/najdrahší hráč:
Leverkusen: 129 miliónov €/ Renato Augusto(12,5 milióna €)
Barcelona: 604,2 milióna €/ Lionel Messi(100 miliónov €)

Bayer Leverkusen

Bayer sa v poslednom čase stáva obeťou vyrovnanej sezóny v Bundeslige. V tabuľke stojí na šiestom mieste a na trojicu 40 bodových lídrov Bayern, Schalke a Dortmund stráca 10 bodov. Do konca sezóny ostáva v Nemecku odohrať ešte 15 kôl a v hre je 45 bodov. Napriek tomu si nemyslíme, že by Bayer dokázal ešte výraznejšie prehovoriť do boja o ligový pohár. Nahnuté to má aj v boji o miestenky do Ligy majstrov nakoľko na štvrtý Monchengladbach stráca momentálne 6 bodov.

V lige majstrov sa v prípade Leverkusenu jednalo v skupine s Chelsea, Valnciou a KRC Genk o tzv. „last minute“ postup z druhého miesta. Nemecký klub však rozhodne treba pochváliť za to, že dokázal postúpiť na úkor silnej Valencie a v domácom prostredí zdolal aj favorizovanú Chelsea.
 
Hlavným problémom tohto tímu je útočná mizéria. V tejto sezóne strelili v 19 kolách nemeckej ligy len 26 gólov.  V lige šampiónov to nie je z ich strany o nič lepšie – 8 gólov v 6 zápasoch. Okrem toho v národnom pohári vypadli už v prvom kole s úplným outsiderom Dynamom Drážďany (3:4).
Tréner klubu z BayArény Robin Dutt je na lavičke Leverkusenu nováčikom. V minulej sezóne pôsobil v SC Freiburg, s ktorým to dotiahol na deviatu priečku. Taký kvalitný klub ako Leverkusen však doteraz neviedol a zápas s Barcelonou bude pre neho jeden z top zápasov doterajšieho priebehu trénerskej kariéry.

Medzi najväčšie opory tímu patrí Renato Augusto, 23 ročný stredopoliar z Brazílie, ktorý však momentálne laboruje so zranením kolena. Robit Dutt sa bude v zápasoch s Barcelonou najviac spoliehať na útočníkov Andrého Scurrleho a Erena Derdyoka. V obrane patrí medzi základne piliere Čech Michal Kadlec. Leverkusen má mimochodom veľmi mladé mužstvo, vekový priemer základnej jedenástky sa len zriedka pohybuje nad hranicou 24 rokov. Perspektíva tímu je teda veľká.

FC Barcelona

Barcelonu futbalovým fanúšikom netreba príliš detailne predstavovať. Ide asi o najlepšie poskladaný tím súčasnosti a zrejme nebudeme ďaleko od pravdy, keď budeme tvrdiť, že ide aj o jeden z najlepších tímovo futbalovej histórií.

Barcelona obhajuje v Lige majstrov triumf z minulej sezóny a len málokto verí, že by ju mohol v osemfinále Leverkusen výraznejšie preveriť. V skupinovej fáze Champions League získali hráči z Nou Campu 16 bodov. Bodovú stratu zaznamenali len v úvodnom zápase s AC Miláno, ktoré uhralo na Nou Campe cennú remízu 2:2.

Čo sa týka opôr zoznam hviezd je skutočné dlhý. Na čele peletónu je Lionel Messi, ktorého trhová hodnota je pre Barcelonu zrejme nevyčísliteľná. Otázne je, či v osemfinále budú už zdraví  Andres Iniesta a Alexis Sanchéz, ktorí sa zranili v stredu v odvete Copa del Rey proti Realu Madrid. Blaugranas bude určite chýbať aj dlhodobo zranený David Villa. Katalánske mužstvo má však na každý post špičkovú náhradu. Na výraznejšiu šancu v tejto sezóne čaká napríklad Pedro, Mascherano, či ThiagoAlcantara. S tímom len nedávno predĺžil novú zmluvu aj mladučký Isaac Cuenca, ktorý na seba upozornil v poslednom kole základných skupín Ligy majstrov proti Bate Borisov. 

Predpokladaný výsledok

Favorit je všetkým jasný. Pep Guardiola bude chcieť uhrať postupový výsledok už v úvodnom zápase v Nemecku, aby mohol v odvete niektorých hráčov šetriť. Leverkusen však nie je žiadnym fackovacím panákom a hoci je jasným outsiderom neočakávame, že predá svoju kožu lacno. Netreba totiž zabúdať na to, že dokázal vyradiť Valenciu, ktorá dokáže Barcelone veľakrát v La lige znepríjemniť život. V prvom zápase by sa mohlo zrodiť aj prekvapenie v podobe remízy, v odvete pôjde o jasnú záležitosť Barcelony.  Ako to vidíte vy? Napíšte vás tip do diskusie.