Main Content

REBRÍČEK: TOP5 brankárov v KHL

streda, 1. február 2012 15:07 | Autor: Ladislav Both

REBRÍČEK: TOP5 brankárov v KHL
REBRÍČEK: TOP5 brankárov v KHL | zdroj: Ladislav Both pre Sport7.sk, foto SITA

Prinášame vám rebríček piatich najlepších brankárov KHL, ktorí boli vyberaní najmä podľa počtu odohratých zápasov, vyhratých zápasov, percentuálnej úspešnosti a klubových či individuálnych úspechov.

  Georgy Gelashvili

Nenápadný ochranca svätyne Metallurgu Magnitogorsk chytával zatiaľ iba v Rusku a v Kazachstane. V prvých dvoch sezónach KHL hral za Lokomotiv Jaroslavľ. Za najvýznamnejší úspech vo svojej kariére môže považovať účasť vo finále play-off s týmto klubom v prvej sezóne KHL. V ďalšej sezóne sa jeho Lokomotiv dostal znova ďaleko, no tento krát skončil už v semifinále.

Po tejto sezóne prestupoval do Magnitogorsku, kde si zopakoval účasť v semifinále tejto prestížnej kontinentálnej súťaže (2010/11). V práve prebiehajúcej sezóne sa strieda v bránke s Ahonenom a jeho štatistiky nie sú také oslnivé ako v sezónach predtým. No určite by rád konečne vyhral aj  pohár. Šancu presadiť sa v play-off určite dostane. 28-ročný rodák z Čeľjabinsku si za ruskú reprezentáciu zahral zatiaľ iba 2 zápasy na Euro Hockey Tour.

  Vasilij Košečkin

Kariéru začínal v druhej a neskôr aj v tretej ruskej lige. Postupne z druhého mužstva Lady Togliatti sa vyšplhal až do prvého tímu, v ktorom strávil väčšinu kariéry. Jeho klub hral aj v prvých dvoch sezónach KHL, no veľmi sa mu nedarilo. V prvej sezóne síce postúpili do play-off, no vypadli už v prvom kole. Ktovie, či by vôbec mohli pomýšľať na postup, keď by nemali Košečkina, ktorý po celú sezónu chytal fantasticky a zviditeľnil sa vo väčších kluboch v Rusku. V ďalšej sezóne už aj prestupoval do Metallurgu Magnitogorsk, za ktorý podával opäť veľmi dobré výkony.

Napriek tomu sa opäť musel sťahovať, tento krát do Čerepovca, kde hrá dodnes. Tu zahviezdil najmä v osemfinále play-off, v ktorom chytal čo sa dalo, ale ani jeho vynikajúce výkony nestačili na postup cez neskoršieho finalistu Atlant Mytišči.

V aktuálnej sezóne má jeho mužstvo miestenku v play-off už zaistenú a 28-ročný gólman bude určite zo všetkých síl bojovať o najlepšie umiestnenie v karére. V reprezentácií Ruska sa ocitol na štyroch svetových šampionátov a má kompletnú zbierku cenných kovov. Zažiaril  najmä počas MS v Nemecku, na ktorých odchytal 3 zápasy s bilanciou len troch inkasovaných gólov.

  Konstantin Barulin

Majiteľ ruského i kazašského občianstva nakukol do profesionálneho hokeja v druhej ruskej lige. Pomaličky sa dostával do prvej ligy až sa z neho stala jednotka CSKA v prvých dvoch sezónach KHL. V tej prvej vyhralo jeho mužstvo svoju divíziu, no v play-off vypadlo vo štvrťfinále (odchytal len 2 zápasy). V ďalšej sezóne vypadlo CSKA už v osemfinále a nasledovalo Barulinovo sťahovanie do Atlantu Mytišči. Tu podával fantastické výkony, no na poste jednotky v základnej časti sa striedal s Vitali Kovalom. V play-off bol však jasnou jednotkou a Atlant sa dostal až do finále bojov o Gagarinov pohár, v ktorom podľahol Ufe.

V prebiehajúcej sezóne má jeho mužstvo už istotu účasti v play-off, v ktorom bude tento stále len 27-ročný brankár určite ústrednou postavou v bránke Atlantu. Za seniorskú reprezentáciu Ruska odohral na dôležitých turnajoch sedem zápasov. Zhodou okolností práve na majstrovstvách sveta usporiadaných našou krajinou. Bol dokonca draftovaný do NHL klubom St. Louis, no v zámorí neodohral žiaden zápas. 3-násobný účastník All-Star zápasu KHL dostal v minulej sezóne ocenenie pre najlepšieho brankára súťaže.

  Alexander Jeremenko

Rodák z hlavného mesta Ruska pôsobil zatiaľ len v jeho rodnej krajine. V KHL začal hrávať za klub Salavat Julajev Ufa. Prvá sezóna (2008/09) bola zvláštna – Ufa sa po základnej časti umiestnila na prvom mieste v tabuľke, no v play-off vypadla už v prvom kole. V tejto sezóne si Moskovčan vyskúšal aj historicky prvý Zápas hviezd KHL.

V druhej sezóne v Ufe odchytal 32 zápasov, mal výborné štatistiky a napriek tomu o dva zápasy viac odchytal jeho konkurent v bránke Kolesnik. Ufa vtedy postúpila až do semifinále play-off, kde bol už jasnou jednotkou. V jeho poslednej sezóne v Ufe odohral iba 17 zápasov, v základnej časti bol jednotkou už spomínaný Kolesnik a v play-off zasa ďalší konkurent - Erik Ersberg. Ufa napokon vyhrala Gagarinov pohár.

V práve prebiehajúcej sezóne chytá za Dynamo Moskva, ktoré budeme môcť sledovať aj vo vyraďovacích bojoch, v ktorých bue Jeremenko bez pochýb tímovou jednotkou. Alexander patrí medzi častých reprezentantov Ruska na MS. Na súpiske bol už  5-krát, no najviac si zachytal na šampionáte v roku 2007, na ktorom mal fantastické štatistiky (pomer inkasovaných gólov na zápas 0,98 a úspešnosť zákrokov 95,7%). 

  Petri Vehanen

Pred vstupom do Ruska hral tento 34-ročný Fín vo svojom rodnom klube Lukko a istý čas pôsobil vo Švédsku, Nórsku a dokonca aj v Taliansku. Do KHL sa zapojil až v druhej sezóne jej vzniku (2009/10), keď prestúpil do klubu Ak Bars Kazaň, kde hrá doteraz.

V prvej sezóne pomohol Kazani fantastickými výkonmi k zisku Gagarinovho pohára. Ovládol všetky brankárske štatistiky a bol vyhlásený za najlepšieho brankára sezóny. V ďalšej sezóne skončilo jeho mužstvo už vo štvrťfinále vyraďovacej časti. V aktuálnej sezóne má Kazaň už takmer istú účasť v play-off, no Petriho čísla nie sú až také dobré ako v predošlých sezónach. Napriek tomu je stálou oporou tímu a nepochybne aj jeden z najlepších brankárov KHL.

Slovenský fanúšik si ho určite pamätá z vlaňajších MS, na ktorých vynikajúcimi výkonmi pomohol Fínom k zisku titulu majstra sveta. Asi jeho najlepším zápasom na tomto šampionáte bol zápas proti Rusku v semifinále, na ktorom vychytal viaceré svetové hviezdy hrajúce za Rusov (Ovečkin, Kovalčuk, Radulov) a pripísal si nulu na svojom konte. Priemer inkasovaných gólov 1,24 a percentuálná úspešnosť zákrokov viac ako 95% hovoria za všetko.  Okrem zlata z MS 2011 má Petri v zbierke aj bronzovú medailu.