Main Content

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Zenit Petrohrad - Benfika Lisabon

streda, 1. február 2012 15:51 | Autor: Roman Bobaľ

LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Zenit Petrohrad - Benfika Lisabon
LM: Predstavujeme osemfinálovú dvojicu Zenit Petrohrad - Benfika Lisabon | zdroj: Roman Bobaľ pre Sport7.sk

Osemfinálové súboje Ligy Majstrov sa pomaličky blížia. Presne o 15 dní budeme môcť vidieť na televíznych obrazovkách aj prvý zápas zaujímavej rusko-portugalskej dvojice Zenit Petrohrad – Benfika Lisabon.

Nastúpia takto?
Petrohrad: V. Malafeev – A. Anyukov, T. Hubočan, N. Lombaerts, D. Criscito – I. Denisov, R. Shirokov, Danny, K. Zyrianov, V. Faizulin – A. Kerzhakov
Benfika:  A. Moraes – M. Pereira, E. Garay, Luisao, Emerson – A. Witsel, J. Garcia, P. Aimar – O. Cardózo, J. Saviola, Nolito

Hodnota klubu/Najdrahší hráč:

Petrohrad: 143 miliónov €/ Danny(20 miliónov €)
Benfika: 147 miliónov €/ O. Cardózo(15 miliónov €)

Zenit Petrohrad

Zenit podával v základnej časti nabitej ruskej Premier ligy veľmi kvalitné výkony a skončil na prvom mieste. V národnom pohári si počíta tiež dobre, keď postúpil už do štvrťfinále, v ktorom ho čaká moskovské  Dinamo. Jednu trofej už získali v podobe ruského superpohára, v ktorom porazili najtesnejším skóre (1:0) CSKA Moskva.

V skupine Ligy majstrov narazili hráči Zenitu na vyrovnanú skupinu, v ktorej boli miernymi favoritmi spoločne s portugalským Portom. O ukrajinskom Donetsku sa tiež hovorilo ako o náročnom súperovi, no s Apoelom Nikózia dopredu nik nepočítal. Napokon však do osemfinále postúpila práve Nikózia a Petrohrad, ktorý sa vďaka dvom výhram, 3 remízam a jednej prehre umiestnil na druhom mieste s bodovým náskokom pred tretím Portom.

Najväčšou hviezdou tímu je 28-ročný stredopoliar Danny, ktorý patrí k oporám portugalskej reprezentácie. V strede poľa mu výborne sekunduje Igor Denisov. V obrane sa spoliehajú najmä na Taliana Domenica Criscita, Brazílčana Bruna Alvesa a pre nás dobre známeho Rusa Aleksandra Anyukova.

Benfica Lisabon

Klub z hlavného mesta Portugalska je v domácej súťaži na prvom mieste s 5 bodovým náskokom pred najväčším rivalom FC Porto. Benfika ako jediná v lige ešte neokúsila trpkosť prehry.

V skupinovej fáze Ligy majstrov sme boli z jej strany svedkami výborných výkonov, ktoré gradovali v súbojoch s Manchestrom United. V oboch prípadoch remizovala s anglickým veľkoklubom (1:1, 2:2), čo Benfike v konečnom dôsledku zabezpečilo postup z prvého miesta do osemfinále. Benfika napokon neokúsila trpkosť prehry ani v Lige majstrov, na konte mala po šiestich zápasoch bilanciu troch remíz a troch víťazstiev.

Najnebezpečnejším hráčom a zároveň najväčšou hviezdou tímu je paraguajský útočník Oscar Cardozo, ktorému v útoku sekunduje aj Javier Saviola, bývala hviezda Realu Madrid. V strede poľa patria medzi opory Alex Witsel a Nicolas Gaitán. V obrane sa môžu spoľahnúť na výkony Ezequiela Garaya, či uruguajského reprezentačného obrancu Maxiho Pereiru.

NÁŠ PREDPOKLAD

Ide o mimoriadne vyrovnanú osemfinálovú dvojicu, ktorá nemá favorita. Benfica disponuje mladším a perspektívnejším kádrom. Hrá za ňu viacero šikovných hráčov z Južnej Ameriky, pred ktorými bude skúsená obrana Zenitu v neustálom pozore. Zenit sa naopak môže spoľahnúť na skúsenosti kľúčových hráčov a špičkového brankára Vyacheslava Malafeeva. Miernym favoritom z nášho pohľadu je Benfika, ktorá ešte neokúsila trpkosť prehry v domácej lige a ani v Lige majstrov. Portugalské tímy už neraz ukázali, že dokážu zvládať aj náročne zápasy v Lige majstrov. 

Petrohrad

Skúsenosti

  Vynikajúci brankár

  Kvalitná defenzíva

  Chýba zápasová prax z posledného obdobia

  Priemerný vek tímu sa tlačí k hranici 30 rokov

Benfika

  Juhoamerická krv

  Mladší perspektívnejší káder

  Sebavedomie, v tejto sezóne ešte neprehrali

  Najlepší útok v portugalskej lige

  menej skúsenosti