Main Content

KOMENTÁR: Neapol sa trápi. Vyvrcholí to letným odchodom Hamšíka a Cavaniho?

piatok, 3. február 2012 17:35 | Autor: Pavol Hošták

KOMENTÁR: Neapol sa trápi. Vyvrcholí to letným odchodom Hamšíka a Cavaniho?
KOMENTÁR: Neapol sa trápi. Vyvrcholí to letným odchodom Hamšíka a Cavaniho? | zdroj: Pavol Hošták pre Sport7.sk, foto SITA

SSC Neapol bolo v minulom ročníku talianskej Serie A milým prekvapením a nakoniec dokráčal až k tretiemu miestu, ktoré im zaručilo účasť v prestížnej Lige majstrov. V nej potom pokračovali vo výborných výkonoch, keď postúpili zo základnej skupiny na úkor milionárskeho Manchestru City. Ale žiariaca kométa akoby pomaly zhasínala.

Tento ročník Serie A je pre Neapol viac menej trápením. Klub sa nachádza až na siedmej priečke a na posledné miesto zaručujúce predkolo Ligy majstrov stráca už deväť bodov. Výkony tímu pripomínajú sínusoidu – Liga majstrov je lepšou kapitolou, domáca súťaž tou horšou a domáci pohár opäť tou lepšou, keď sa Neapol dostal medzi posledné štyri tímy. Neapol nijakým spôsobom rapídne neoslabil, najobletovanejšie hviezdy v ňom ostali. Ako môžu kluby doplatiť na nevyrovnanosť svojich výkonov?

S kolísavosťou výkonov sa v posledných ročníkoch potyká viacero klubov v Serii A a nezabránia tomu ani financie. Svoje by vedeli hovoriť v Ríme, kde ani milióny vynaložené na posily nestačia zatiaľ na viac ako siedme miesto pre AS. Nevydarená sezóna Juvenstusu zapríčinila, že klub sa neprebojoval do žiadnej pohárovej súťaže a dokonca UC Sampdoria po vydarenej sezóne 2009/2010 kedy skončila na štvrtej pozícií, musela elitu v nasledujúcom ročníku opustiť.

Neapol sa nachádza vo veľmi ťažkej situácií. Klub s pravdepodobnosťou, ktorá hraničí s istotou nebude účastníkom budúcoročnej edície Ligy majstrov, ak vôbec Európskej ligy. Marek Hamšík, Ezequiel Lavezzi, či Edison Cavani sú veľmi žiadanými, no pre Neapol kľúčovými hráčmi. Dostávajú sa do najlepšieho futbalového veku (Cavani a Hamšík po 25, Lavezzi 27) a je otázne, či sa Neapol pri toľkých nápadníkoch nestane pre nich malým klubom. Je síce pravdou, že v médiách takmer po každom zápase Neapolu zaznievajú hlasy hráčov o tom, aký smolný zápas odohrali a ako im chýbalo šťastie. Lenže čas nikto nezastaví a hráči nebudú donekonečna čakať na úspechy. Neapolu sa môže stať niečo podobné, ako Arsenalu Londýn, ktorý teraz dopláca na výpredaj svojich najväčších hviezd.

Hráči prirodzene chcú dosahovať úspechy, ale je otázne, či sa im to podarí s Neapolom. Nechcem tento klub znevažovať, ani zavrhovať, ale osobne si myslím, že Ligu majstrov tento rok nevyhrajú, majstrom sa s určitosťou nestanú a možná Coppa Italia by bola slabou náplasťou. Marek Hamšík si aj tak zaslúži uznanie za to, že už niekoľko rokov sa o neho zaujímajú tie najväčšie kluby z Európy a stále je verný Neapolu. Je vidieť, že nekoná pre peniaze a bez rozmyslu, preto si myslím, že ak reálne zhodnotí on a jeho spoluhráči situáciu, táto, nanajvýš budúca sezóna bude pre nich v Neapole posledná.