Main Content

OFICIÁLNE: Konečné poradie MS 2022 v hokeji. Slovenský cieľ splnený

nedeľa, 29. máj 2022 22:47 | Autor: TASR

Slovensko
Slovensko | zdroj: TASR

Hokejisti Fínska sa stali štvrtýkrát majstrami sveta. Vo finále na domácom šampionáte zdolali v Tampere Kanadu 4:3 po predĺžení. Víťazný gól strelil v presilovke Sakari Manninen. Bronzové medaily vybojovali hokejisti Česka, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali USA 8:4.

Do vedenia išli Kanaďania presilovkovým gólom Dylana Cozensa v 24. minúte. Fíni v 3. tretine otočili na 3:1, avšak Kanaďania v záverečnom nápore strelili dva góly a dotiahli zápas do predĺženia.

Hokejisti Fínska sú prví od roku 2006, ktorí získali v rovnakom roku olympijské zlato a titul majstrov sveta. Útočník Valtteri Filppula je prvý Fín, ktorý získal okrem zlata na MS a ZOH aj Stanleyho pohár. Okrem neho dosiahlo na zlatú trojkorunu 29 hráčov a jeden tréner.

Fíni zároveň vrátili Kanaďanom finálovú prehru spred roka, keď sa zámorský tím v Rige radoval takisto po víťaznom góle v predĺžení.

Jedným z čiarových rozhodcov finálového duelu bol Slovák Šimon Synek. Slovenskí hokejisti obsadili 8. miesto po štvrťfinálovej prehre s Fínskom.

Konečné poradie 85. MS v hokeji: 1. Fínsko, 2. Kanada, 3. Česko, 4. USA, 5. Švajčiarsko, 6. Švédsko, 7. Nemecko, 8. SLOVENSKO, 9. Dánsko, 10. Lotyšsko, 11. Rakúsko, 12. Francúzsko, 13. Nórsko, 14. Kazachstan, 15. Taliansko - zostup do I. divízie MS, 16. Veľká Británia - zostup do I. divízie MS