Main Content

Britom chýba Murray, slovenskí tenisti sú favoritmi

štvrtok, 9. február 2012 14:30 | Autor: TASR

Týždeň po bratislavskom triumfe fedcupových kolegýň nad tímom Francúzska, čiže krajiny, ktorá až vlani premiérovo zostúpila z elitnej osmičky, sú slovenskí tenisoví reprezentanti aj na pôde súpera favoritmi daviscupového súboja proti 9-násobným držiteľom "šalátovej misy" Britom.

Rozhodla o tom absencia 4. muža svetového rebríčka ATP vo dvojhre Andyho Murrayho v zápase 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny na tvrdom povrchu Acrylic DOE Concord v hale Braehead Arena v Glasgowe. Hrá sa 10. - 12. februára, víťaz si 6. - 8. apríla vo finálovom 2. kole zmeria sily s Belgičanmi o možnosť predstaviť sa v septembrovej "prelínačke" o svetovú skupinu Davis Cupu 2013. Družstvo SR pod vedením kapitána Miloslava Mečířa by ani v tomto prípade nemalo výhodu domáceho prostredia.

"Hráč s Andyho renkingovým postavením by chýbal každému tímu," povedal pre Herald Scotland kapitán Britov Leon Smith a dodal: "Chápem dôvody, pre ktoré absentuje. Má za sebou naozaj dobré ťaženie na Australian Open a je pred ním veľmi nabitá sezóna, olympijský rok. Je dôležité, aby si stanovil program, ktorý mu umožní zaznamenať najlepší rok v jeho doterajšej kariére."

Smith nominoval štvoricu James Ward, Daniel Evans, Colin Fleming a Ross Hutchins. Poslední dvaja spomenutí sú špecialistami na štvorhru, rovnako je to pri kvartete hostí: Lukáš Lacko, Martin Kližan, Filip Polášek, Michal Mertiňák. "Panuje úžasný tímový duch uprostred skvelej partie chalanov. Máme kvalitných tenistov, ktorí sa tvrdo pripravujú a hrajú skvele," cituje šéfa realizačného štábu Britov Smitha Twitter národnej asociácie LTA pred štvrtkovým žrebom programu (14.00 h SEČ). Prvá z dvoch piatkových dvojhier sa začne o 16.00 h SEČ, sobotňajšia štvorhra i úvodný z dvoch nedeľňajších singlových zápasov o 14.00 h SEČ.


Kapitán Mečíř je spokojný s Lackovou formou

Mečířa potešila terajšia výkonnosť Lacka, ktorý si v nedeľu namiesto plánovaného presunu so zvyškom kádra do dejiska zahral finále na úrovni World Tour v Záhrebe a ku kolegom sa napokon pripojil až v utorok večer už ako 65. hráč renkingu."Teším sa, že jeho forma pretrváva. Z pozície kapitána daviscupového tímu, samozrejme, môžem mať iba radosť, keď sa Lukášovi takto darí. Dúfam, že mu to pôjde aj v Glasgowe. Už vlani na sklonku roka vyhral dobre obsadený bratislavský challenger Slovak Indoor, v januári na Australian Open tiež zahral dobre," povedal pre agentúru SITA 47-ročný olympijský víťaz zo Soulu 1988.

Samotný Lacko, ktorý naposledy v Davis Cupe nehral vzhľadom na antukový povrch a doliečovanie zranenej nohy a predtým v Portugalsku podnietil kritiku, k svojej sľubnej fazóne pre SITA uviedol: "Hráč nemáva takýto pocit nejako často: nerobí chyby a z hocijakej pozície na kurte to dokáže trafiť hocikam. Je vtedy rýchlejší ako súperi a udržiava tým hru zozadu pod kontrolou. Momentálne sa cítim herne v pohode a finále v Záhrebe mi dodalo ďalšiu motiváciu. Nesmiem sa uspokojiť, treba ďalej tvrdo pracovať."

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška, ktorého napokon vo funkcionárskom zázemí v Glasgowe nahradil ústredný tréner Vladimír Habas, ponúkol pre SITA takýto rozbor papierovej situácie: "Absencia Andyho Murrayho nás stavia do úlohy miernych favoritov, ale Davisov pohár je špecifickou súťažou, v ktorej rebríček často neplatí. Zostávam teda v prognózach opatrný - domáci nebudú mať čo stratiť, nastúpia bez tlaku, určite zabojujú. Ward v kvalifikácii Australian Open zdolal Holanďana Igora Sijslinga, ktorý predtým v kvalifikácii v Dauhe vyradil Lukáša Lacka. Evans v januári vyhral turnaj ITF Futures v Sheffielde, následne si v kvalifikácii v Záhrebe poradil s Kanaďanom Frankom Dancevicom, semifinalistom novembrového challengeru Slovak Open. Napriek tomu si celkovo myslím, že na dvojhru máme lepších hráčov ako súper. Bol by som rád, ak by po sobote bolo aspoň 2:1 v náš prospech. Základná daviscupová stratégia je vždy rovnaká - získať každý deň bod."


Andy Murray je tenista svetových parametrov

Úradujúci slovenský Tenista roka Martin Kližan, hrdina septembrového "záchranárskeho" duelu s Ukrajincami v NTC, pre SITA skonštatoval: "S Murraym alebo bez neho - budeme to mať ťažké a musíme sa stopercentne pripraviť. Každý zápas je iný a ani Slováci predvlani na majstrovstvách sveta vo futbale neboli favoritmi proti Talianom... Hráme vonku, čo je vždy oveľa náročnejšie ako doma. Povrch v Glasgowe mi však vyhovuje. Celkovo je to tu pekné. Je cítiť, že ide o hokejovú halu - je tu chladnejšie, ako býva normálne, okolo dvorca sú mantinely."

Bojnický rodák Mečíř uznal: "Ide síce o tímovú súťaž, ale Murray je tenistom so svetovými parametrami, výkonnostne možno momentálne dokonca skôr trojka, než štvorka. Mohol by proti nám uhrať - ako sa hovorí - 2,5 bodu, s ním by domáci boli favoritmi. Ak im teda napokon chýba, určite je to pre Britov veľká strata."
Tím SR si zachoval príslušnosť k tejto skupine regionálnej zóny víťazstvom 4:1 v domácom prostredí 16. - 18. septembra nad Ukrajinou.

Finalisti ročníka 2005 Slováci hrajú na tejto úrovni od roku 2007. V spomenutej sezóne i v roku 2008 prehrali v play-off o elitnú šestnástku (s Kórejskou republikou, resp. Srbskom), v ostatných troch edíciách zvládli "záchranárske práce": v roku 2009 to bolo proti Macedónčanom a potom proti Bielorusom.
V porovnaní s jesenným zápasom proti Ukrajincom sa do zostavy SR vracajú Lacko a Mertiňák - toho v predmetnom období sužovala vysunutá platnička medzi štvrtým a piatym stavcom. Teraz nahrádzajú antuku preferujúceho Pavla Červenáka a deblového špecialistu Igora Zelenaya. Slovensko naposledy hralo práve s aktuálnym kádrom vlani v marci v Portugalsku.

Nominácie tenistov na stretnutie 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2012 reprezentačných družstiev mužov (10. - 12. februára na tvrdom povrchu Acrylic DOE Concord v hale Braehead Arena v Glasgowe):

Veľká Británia:
James Ward (158. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 271. vo štvorhre), Daniel Evans (276. / 613.), Colin Fleming (725. / 28.), Ross Hutchins (- / 37.), kapitán: Leon Smith

Slovensko:
Lukáš Lacko (65. / 316.), Martin Kližan (120. / 277.), Filip Polášek (- / 21.), Michal Mertiňák (- / 61.), kapitán: Miloslav Mečíř

© WEBNOVINY