Main Content

Prestupy v NHL: mesiac Január

nedeľa, 12. február 2012 12:15 | Autor: Dávid Košút

Prestupy v NHL: mesiac Január
Prestupy v NHL: mesiac Január | zdroj: David Košút pre Sport7.sk

Druhé vydanie nášho prestupového súhrnu je tu. Uplynul mesiac a po dobu 31 dní si prestupovou dráhou prešlo 13 hráčov NHL. Poďme sa spoločne pozrieť na najzaujímavejšie januárové prestupy a zároveň prvých trinásť prestupov roku 2012.

Prvými aktívnymi sa stali kluby Calgary Flames a Tampa Bay Lightnings, ktoré si medzi sebou ‘‘vytradeovali‘‘ (vytreidovali- vymenili, pozn. red. ) dvojicu Kanaďanov, Brendana Mikkelsona a Blaira Jonesa.  Brandon Mikkelson, ako 25-ročný kanadský obranca, nie je práve hráčom, ktorý by mal čuch na góly, práve naopak - za 95 hier v najvyššej hokejovej lige nestrelil ani jeden gól. Do štatistík sa zapísal len vďaka šiestim asistenciám.  Len o rok starší Blair Jones odohral v NHL 87 zápasov, v ktorých dokázal streliť 5 gólov a 6 asistencií. Vzhľadom na jeho pozíciu má väčšie šance strieľať góly ako B. Mikkelson.  V službách svojho nového zamestnávateľa dokázal tento mesiac odohrať 9 zápasov, v ktorých strelil 1 gól.

Ďalším hráčom, ktorého vedenie klubu Calgary Flames vymenilo, sa stal 31-ročný kanadský krídelník, Rene Bourque.  Tento 188- centimetrový útočník toho v národnej hokejovej lige preskákal veľa. Svedčí o tom jeho počet zápasových štartov (438).  V NHL dokázal streliť 123 gólov a 119 asistencií. Z toho 2 góly a 1 asistencia padli už v drese nového klubu, ktorým sa stal Montreal Canadiens.  Výmenným hráčom z Montrealu sa stal Mike Cammaleri, pre ktorého je to iba tretí klub v NHL za desať rokov. Od prestupu do Calgary stihol Mike streliť 2 góly, čo sa javí pre Calgary ako slušná akvizícia.

Posledným terčom výmeny tímu Calgary Flames sa stal Brendan Morrison. Pre tohto ‘‘deväťstovkára‘‘ ( počet štartov NHL) je to v poradí už šiesty klub v kariére. Na konte má 200 gólov a 401 asistencií.

Ďalším ‘‘pánom na výmenu‘‘ sa stalo ľavé krídlo Minnesoty Wild, iba 23- ročný kanaďan Colton Gillies.  Pre tohto 192-centimetrového ‘‘obra‘‘  je táto výmena prvou v najvyššej hokejovej súťaži.  Minnesota bola totiž jeho draftovým tímom. Vybrala si ho v treťom  kole zo šestnásteho miesta. Po troch sezónach v Minnesote odišiel do Columbusu, za ktorý stihol odohrať už 9 zápasov s bilanciou jedného gólu a dvoch asistencií.  Takéto rýchle bodovanie sa mu nepodarilo ani z čias, keď pôsobil v Minnesote.

Aj Nashville Predators sa dočkali posilnenia ofenzívy. 19. januára siahli po 27-ročnom kanadskom útočníkovi, Brandonovi Yipovi.  Ten počas trojročného účinkovania v Colorade dokázal v 113 zápasoch vsietiť 23 gólov a nahral na 18 gólov.  V januári stihol za svojho nového zamestnávateľa odohrať 5 zápasov s bilanciou 1 gólu a 1 asistencie.

V poradí treťou dvojcestnou výmenou za mesiac január sa môžu pochváliť tímy Florida Panthers a Carolina Huricans.  Vedenie klubu Caroliny Huricanes  poslalo na slnečnú Floridu 26-ročného kanadského centra Jonathana Matsumota, ktorý v NHL  odohral doposiaľ len 13 zápasov s 2 gólmi. Za nového zamestnávateľa, Floridu Panthers, ešte nenastúpil v žiadnom stretnutí. To sa však nepodarilo ani výmennému ‘‘partnerovi‘‘ Jonathana Matsumota, Evgenymu Dadonovovi, 23-ročnému ruskému krídelníkovi. Ten sa v NHL stihol za Floridu gólovo presadiť  a o niečo viac (10 G/10 A).

Vedenie klubu  New Jersey  angažovalo ukrajinského útočníka, Alexeia Ponikarovskeho. Ten má na svojom konte 610 štartov v zámorskej NHL s bilanciou 130 gólov a 172 asistencií. Je to preňho už tretia výmena v kariére. Za ‘‘Diablov‘‘  stihol odohrať 7 zápasov, v ktorých strelil 2 góly a pridal 4 asistencie.

Poslednou výmenou v prvom mesiaci tohto roku sa stal prestup Tima Kennedyho. 26- ročný americký útočník za nového zamestnávateľa, San Jose Sharks, ešte nenastúpil. Bol poslaný na farmu, kde účinkuje v tíme Worcester Sharks.

Dávid Košút